παρακαλώ περιμένετε...
ΦΥΛΕΣ ΤΩΝ ΖΩΔΙΩΝ
ΖΩΔΙΑ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ
Το ακόλουθο κείμενο (μεταφρασμένο από εμένα, οπότε να είστε επιεικείς) έχει παρθεί από το Κεφάλαιο 6, του βιβλίου Mapping the Psyche: An Introduction to Psychological Astrology (Vol.1), της Clare Martin.
Ελπίζω να σας ευχαριστήσει η ανάγνωσή του.


Ο κάθε ένας από εμάς είναι μοναδικός – ο τρόπος που βλέπουμε τον εαυτό μας, που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο και αντιδρούμε σε συγκεκριμένες περιστάσεις είναι μοναδικός για τον καθένα. Και όμως, παρʼ όλη την μοναδικότητά μας, υπάρχουν αναγνωρίσιμα και προβλέψιμα μοτίβα  συμπεριφοράς της ανθρώπινης ψυχής. Η πρόκληση και η ομορφιά της αστρολογίας είναι ότι, αν έχουμε στα χέρια μας το γενέθλιο χάρτη ενός ατόμου, έχουμε πρόσβαση σε αυτή τη γνώση – δηλαδή πως αναμένουμε να αντιδράσει το εν λόγω άτομο σε συγκεκριμένες καταστάσεις.
Ένα παράδειγμα που συχνά χρησιμοποιώ είναι το ακόλουθο: Φανταστείτε δώδεκα διαφορετικούς ανθρώπους, ο καθένας αντιπροσωπεύει και ένα ζώδιο του ζωδιακού, και όλοι περιμένουν στη στάση του λεωφορείου. Θέλουν να πάνε στην εργασία τους αλλά το λεωφορείο έχει αργήσει. Πως θα αντιδράσει καθένα από τα ζώδια; Προφανώς οι παρακάτω περιγραφές είναι μόνο καρικατούρες, αφού κανένα άτομο δεν αποτελεί καθαρή έκφραση μόνο μιας ζωδιακής ποιότητας, αλλά το ότι οι παρακάτω καρικατούρες συχνά είναι τόσο εύκολα αναγνωρίσιμες τονίζει το γεγονός πως υπάρχουν συγκεκριμένα επίκτητα μοτίβα συμπεριφοράς που όλοι μοιραζόμαστε σε κάποια έκταση. Ξεκινώντας, θα περίμενες κανείς πως εξαρχής θα υπήρχαν μόνο δέκα άνθρωποι καθώς ο Κριός και ο Τοξότης μάλλον θα έχουν ήδη φύγει.
    Ο Κριός μάλλον δεν έχει σταθεί να περιμένει το λεωφορείο ποτέ στη ζωή του. Απλά δεν μπορεί να αντέξει την αναμονή ή να εξαρτάται από άλλους ανθρώπους ή καταστάσεις, στις οποίες δεν έχει εκείνος τον έλεγχο. Αισθάνεται την ανάγκη να βρίσκεται ο ίδιος στη θέση του οδηγού. Έχει ένα ζευγάρι πατίνια, ένα ποδήλατο, μια μηχανή ή ένα γρήγορο αυτοκίνητο για να πηγαίνει όπου θέλει, όποτε αισθάνεται την ανάγκη να το κάνει. Θέλει να νιώθει ανεξάρτητος και ελεύθερος να δράσει ενστικτωδώς κάθε στιγμή.
    Η Ταύρος είναι ρεαλίστρια, πρακτική και συνήθως πράα. Ξέρει πως όλα απαιτούν το χρόνο τους για να γίνουν και πως το λεωφορεία κάποια στιγμή θα φτάσει. Έχει μια αξιοζήλευτη ικανότητα να ζει στο παρόν. Δεν έχει νόημα να ανησυχήσει ή να στρεσαριστεί. Στο κάτω κάτω είναι μια υπέροχη μέρα – ο Ήλιος λάμπει, το γρασίδι είναι πράσινο, τα δέντρα γεμάτα φύλλα, τα λουλούδια στο διπλανό πάρκο έχουν ανθήσει και η μυρωδιά τους γεμίζει τον αέρα. Η ζωή είναι ωραία καθώς εισπνέει βαθιά, ρουφώντας όλες τις μυρωδιές.
    Ο Δίδυμος είναι προσαρμοστικός και ελαστικός. Θα χρησιμοποιήσει τον έξτρα χρόνο της αναμονής για να κάνει δεκάδες πράγματα τα οποία πρέπει να προλάβει. Τηλεφωνεί στη δουλειά του από το κινητό για να ειδοποιήσει ότι θα καθυστερήσει, μιλάει έπειτα στο συνεργάτη του για τις συναντήσεις που έχει προγραμματίσει μέσα στην ημέρα και βγάζει εναλλακτικά σχέδια. Όταν τελειώσει με αυτό τηλεφωνεί σε ένα φίλο για να κλείσουν ραντεβού να δουν τη πιο πρόσφατη ταινία που βγήκε στις αίθουσες, έπειτα αναπληρώνει χαμένο χρόνο τηλεφωνώντας και στη μητέρα του και παίρνει τέλος και την αδερφό ή τον αδερφό του (ή και τους δύο) για να μιλήσουν λίγο. Ξανακάνει αλλαγές στο πρόγραμμα της ημέρας και βγάζει τέλος από την τσάντα του δύο βιβλίο ή περιοδικά (ποτέ ένα μόνο του!) που πάντα κουβαλάει μαζί του για καταστάσεις σαν και αυτή.
    Η Καρκίνος αντίθετα αισθάνεται προσωπικά απογοητευμένη και μπορεί να πέσει σε απόγνωση και μια περίεργη κατάθλιψη από την καθυστέρηση του λεωφορείου. Κλείνεται στο καβούκι της και επαναφέρει στη μνήμη της πως αισθανόταν όταν ήταν παιδί και η μητέρα της αργούσε να έρθει να την πάρει από το σχολείο. Το στομάχι της σφίγγεται με τις αναμνήσεις και τώρα πλέον θυμάται ξεκάθαρα το αίσθημα εγκατάλειψης που ένιωθε καθώς την περίμενε μόνη, σε μια έρημη παιδική χαρά στο τέλος της ημέρας. Σκέφτεται: «Πόσο συνηθισμένο είναι, ενώ εγώ είμαι πάντα εκεί για τους άλλους ανθρώπους, να μην μπορώ να στηριχθώ σε κανένα να είναι εκεί για εμένα...»
    Για τον Λέοντα όμως αυτή είναι μια αναπάντεχη ευκαιρία να μαζέψει κοινό – ένα πλήθος θαυμαστών τους οποίους θέλει να ψυχαγωγήσει με κάποιο είδος παράστασης ή δραματικής συμπεριφοράς.
    Η Παρθένος γίνεται όλο και πιο αγχωτική με την πάροδο του χρόνου και έχει ήδη παρατηρήσει ότι ανέβηκε η πίεση της. Ψάχνοντας μέσα στην τσάντα/organizer της, ανασύρει τα ήπια ηρεμιστικά της χάπια (από φυσικά προϊόντα) από τη μια τσέπη και τα χάπια για το στομάχι της από την άλλη. Όλες οι εργασίες που είχε ρυθμίσει για σήμερα έχουν πεταχτεί στο απόλυτο χάος και σαν τον Δίδυμο θα τηλεφωνήσει στο γραφείο της για να αναδιοργανώσει τα πράγματα ενώ προσπαθεί να κρύψει τον αυξανόμενο πανικό και την ένταση της φωνής της.
    Ο Ζυγός αναλαμβάνει δράση... και προσπαθεί να ηρεμήσει την Παρθένο με λογική σκέψη και παρηγορητικά λόγια, εξηγώντας της πως κανείς δεν πρόκειται να την κατηγορήσει που άργησε το λεωφορείο.
    Στο μεταξύ η Σκορπιός σχεδιάζει τι θα κάνει στον οδηγό του λεωφορείο μόλις φτάσει τελικά. Κάτω από το ήρεμο παρουσιαστικό της, η Σκορπιός είναι μια ενεργή βόμβα, που αν οι συνεπιβάτες της στο λεωφορείο σταθούν τυχεροί, ίσως και να μην εκραγεί σήμερα. Παρʼ όλʼ αυτά, κάποια στιγμή αυτή η οργή της μοιραία θα πυροδοτηθεί, πιθανότατα αργότερα μέσα στην ημέρα, σε κάποιον ανυποψίαστο συνάδελφό της.
    Όπως και ο Κριός, ο Τοξότης απουσιάζει από την ουρά στη στάση. Πιθανόν πηγαίνει στη δουλειά κάνοντας jogging για να καταναλώσει την τεράστια σωματική ενέργεια που είναι χαρακτηριστική για το ζώδιο του. Εναλλακτικά είναι εξίσου πιθανό να πηγαίνει στη δουλειά με αυτοκίνητο που οδηγεί ένας σοφέρ ή έχει απλώς φωνάξει ένα ταξί – «Και να πάνε στο διάολο τα έξοδα! Μια ζωή την έχουμε!»
    Η Αιγόκερως περιμένει έχοντας μια υπέροχη αίσθηση ικανοποίησης και επιβεβαίωσης. Ναι, το ήξερε πως το λεωφορείο θα αργήσει! Αυτό επιβεβαιώνει την εικόνα της για τον κόσμο: Δηλαδή ότι όλοι οι άλλοι εκτός από την ίδια είναι ανεύθυνοι και αργόσχολοι! Αποφασίζει πως ο οδηγός του λεωφορείου έφτασε καθυστερημένα στη δουλειά του και επειδή η ίδια είναι προϊσταμένη του τμήματος της, αποφασίζει πως σήμερα κιόλας θα οργανώσει μια έρευνα για να δει τους χρόνους άφιξης των υφιστάμενων της. Θέλει να ανακαλύψει πόσο χρόνο χάνουν οι εργαζόμενοι με τέτοιο είδους ανεύθυνες συμπεριφορές.
    Ο Υδροχόος αρπάζει την ευκαιρία με αυτή την καθυστέρηση για να σκεφτεί πως θα μπορούσε να αναδιοργανωθεί όλο το διεφθαρμένο σύστημα των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. «Δεν μπορεί! Κάποιος τρόπος θα υπάρχει για να διαχειριστούμε καλύτερα το σύστημα και να δώσουμε έτσι στους συνηθισμένους ανθρώπους την ώθηση να εργαστούν και να συνεισφέρουν στις υψηλές απαιτήσεις της κοινωνίας.»
    Η Ιχθύς δεν έχει παρατηρήσει ότι το λεωφορείο άργησε καθώς έχει εδώ και ώρα αποσυρθεί σε ένα δικό της κόσμο.
    Αν και δεν υπάρχουν τόσο χοντροκομμένες καρικατούρες των ζωδίων στην πραγματική ζωή, ίσως να αναγνωρίζεται αυτές τις συμπεριφορές σε εσάς ή και σε ανθρώπους που γνωρίζετε. Αυτό που έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως είναι το πώς αντιδρούμε ο ένας με τον άλλο και πόσο εύκολα κατηγορούμε ή κρίνουμε τους άλλους, επειδή δεν ανταποκρίνονται στις καταστάσεις που συμβαίνουν, με τον ίδιο τρόπο όπως εμείς. Για παράδειγμα η Ταύρος ίσως να μην έχει ιδέα γιατί η Παρθένος στρεσάρετε τόσο πολύ και θεωρεί πως αυτό είναι μια παντελής σπατάλη ενέργειας χωρίς αποτέλεσμα. Ο Δίδυμος αδυνατεί να κατανοήσει γιατί η Καρκίνος έγινε τόσο συναισθηματική, αφού η καθυστέρηση του λεωφορείο, προσφέρει τόσες δυνατότητες για να ασχοληθεί κανείς με όλες του τις εκκρεμότητες. Ο Ζυγός, που δεν ξέρει πώς να αισθανθεί ο ίδιος για το γεγονός που λαμβάνει χώρα, θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να ηρεμήσει τις εντάσεις και όλους τους υπόλοιπους, καθώς αυτό θα τον κάνει να νιώσει και ο ίδιος ασφαλής. Η Αιγόκερως δεν καταλαβαίνει γιατί ο Λέων κάνει επίδειξη και τραβά την προσοχή χωρίς προφανή λόγο. Αυτή η συμπεριφορά είναι παιδιάστικη. Ο Υδροχόος κατηγορεί την Ταύρο που έχει πάρει τόσο φιλοσοφικά το ζήτημα – μόνο με το να είναι κάποιος προσανατολισμένος στην κοινωνία και συνταχθεί στον αγώνα για ένα καλύτερο σύστημα Μαζικής Μεταφοράς, θα βελτιωθεί η κατάσταση.
Σχόλια:    Αξιολόγηση:
παρακαλώ περιμένετε...

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αξιολόγηση: χωρίς αξιολόγηση

έχουν γενέθλια 231 μέλη.

ΦΥΛΕΣ - ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ

  • loading...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

  • loading...
  • loading...