παρακαλώ περιμένετε...
ΦΥΛΕΣ ΤΩΝ ΖΩΔΙΩΝ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΥ/ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΥ ΠΡΟΦΙΛ

Σε ένα χθεσινό ποστ είχα υποσχεθεί πως θα δώσω ένα παράδειγμα του πως ακριβώς ερμηνεύουμε σε ένα γενέθλιο χάρτη τις λογικές λειτουργίες του μυαλού. Με άλλα λόγια προς τα πού κατευθύνεται η σκέψη μας, με ποιους τρόπους σκεφτόμαστε, τι προσδοκούμε από την επικοινωνία μας με τους άλλους αλλά και προς τα πού είναι οι κλίσεις του μυαλού μας. Μιας και σήμερα έχω λίγο περισσότερο χρόνο ας το κάνουμε αυτό το παράδειγμα πιο επαγγελματικού επιπέδου.

Προσωπικά θεωρώ την ενόραση που μπορεί να προσφέρει ο γενέθλιος χάρτης σε αυτά τα ερωτήματα μια από τις σημαντικότερες αναλύσεις που μπορεί να κάνει κάποιος. Άλλωστε πάντα με τραβούσαν τα στοιχεία και οι γνώσεις που οι περισσότεροι αγνοούσαν ή παραμέριζαν σαν ανούσιες. Στην αστρολογία ένα από αυτά τα στοιχεία ο Ερμής που οι περισσότεροι προσπερνούν μπροστά στο δέος των Εξοκρόνιων ή την ανάλυση Αφροδίτης - Άρη (sex rules the world...). Μερικά ακόμη στοιχεία είναι και οι αδιάφοροι για τους περισσότερους 3ος και 6ος οίκος (ειδικά ο δεύτερος είναι πρακτικά μια μαύρη τρύπα στο χάρτη για τους περισσότερους αν και είναι ίσως ο κρισιμότερος οίκος στην πορεία ανάπτυξης του Εγώ). Εντελώς (?) τυχαία, αυτά τα 3 στοιχεία είναι που συνθέτουν την μεγάλη εικόνα στον καμβά του εγκεφάλου μας.

 

Η ανάλυση μας σε πρώτο στάδιο πρέπει αποτελείται από 3 βήματα:

 

1ο Βήμα: Το ζώδιο στο οποίο βρίσκεται ο Ερμής.

Το ζώδιο είναι εξαιρετικά σημαντικό γιατί θα μας δείξει πως χειριζόμαστε το μυαλό μας. Πιο συγκεκριμένα:

 

(α) Θα μας αποκαλύψει κάτι για τον τρόπο που σκεφτόμαστε.

 

Ο Ερμής στα ζώδια της φωτιάς σκέφτεται διαισθητικά, παράγει φρέσκιες ιδέες, έχει ανεπτυγμένο αισθητήριο της φαντασίας. Συχνά δεν σκέφτεται ρεαλιστικά, δεν μπορεί να αποκλείσει κανένα ενδεχόμενο. Ο Ερμής στα ζώδια της Γης σκέφτεται πρακτικά, με γνώμονα το παρόν, έχει την ικανότητα να δοκιμάζει και να κρίνει αν μια ιδέα μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη, αντιπαθεί την θεωρητικολογία και προτιμά την άμεση εφαρμογή. Ο Ερμής στα ζώδια του Αέρα σκέφτεται αντικειμενικά, έχει συγκλονιστική ικανότητα να συνδέει δεδομένα μεταξύ τους, αυξημένη ικανότητα ταξινόμησης των δεδομένων, αναλύει τα πάντα με θετικά - αρνητικά, είναι εξαιρετικός στο αναλύει μια κατάσταση από όλες τις οπτικές γωνίες αλλά διστάζει να αναλάβει προσωπική δράση αν τα υπέρ δεν είναι συντριπτικά περισσότερα από τα κατά. Ο Ερμής στα ζώδια του Νερού σκέφτεται εντελώς υποκειμενικά, δεν τον νοιάζει πως είναι διαμορφωμένη μια κατάσταση αλλά τι σημαίνει για τον ίδιο αυτό που συμβαίνει. Έχει την ικανότητα να διαβάζει πίσω από τις λέξεις, να πιάνει συναισθηματικά περιεχόμενα πίσω από τα λόγια όμως την ίδια στιγμή η προσωπική του στάση επηρεάζει το πώς προσλαμβάνει δεδομένα - με άλλα λόγια έχει την τάση  να διαμορφώνει αυθαίρετες απόψεις και να προκαταβάλλεται.

Αν πάμε στις ποιότητες, ο Ερμής στα Παρορμητικά ζώδια είναι αυτό που λέμε εύστροφος, πιάνει γρήγορα την καινούργια γνώση, σκέφτεται με ταχύτητα, παράγει ιδέες με ρυθμό πολυβόλου συχνά. Εδώ το πρόβλημα του έχει να κάνει με την συγκέντρωση και την εστίαση. Ένας Ερμής στα παρορμητικά θέλει έξαψη από την πληροφόρηση και έτσι μάλλον έχει την τάση να ξέρει λίγο από όλα... Ο Ερμής στα Σταθερά ζώδια χάνει σε ταχύτητα αλλά κερδίζει σε έκταση και βάθος γνώσης. Είναι χαρακτηριστική θέση ανθρώπων που όταν μπουν στη διαδικασία να μάθουν κάτι αισθάνονται την ανάγκη να το εξετάσουν λεπτομερώς και σε βάθος. Εξ ου και ένας Ερμής εδώ βοηθά στην εξειδικευμένη γνώση αλλά χάνει σε πλήθος ενδιαφερόντων. Τέλος, ο Ερμής στα Μεταβλητά ζώδια είναι αντίστοιχα πολυπράγμων όπως και στα παρορμητικά με μια σημαντική διαφορά όμως. Εδώ υπάρχει μια συνεχής προσπάθεια να δημιουργήσω γέφυρες ανάμεσα σε αυτό που μαθαίνω και σε αυτό που κάποιος άλλος γνωρίζει ή με την πραγματικότητα εκεί έξω. Η λέξη κλειδί για τον Ερμή εδώ είναι η εξέλιξη αυτού που ξέρω/μαθαίνω/γνωρίζω: «Ισχύει και αν ναι υπό ποιες προϋποθέσεις; Έχω όλες τις πηγές που να υποστηρίζουν αυτό που έμαθα; Ποια είναι τα κόντρα επιχειρήματα - μπορώ να τα αντικρούσω;». Εδώ είναι ο Ερμής του ερευνητή, του ανήσυχου πνεύματος, της αβεβαιότητας. Δεν υπάρχει σιγουριά ή στάση, μόνο εξέλιξη.

 

(β) Το ζώδιο του Ερμή μας δίνει πληροφορίες για το επικοινωνιακό μας προφίλ και τα αντίστοιχα ταλέντα που δυνητικά μπορούμε να αναπτύξουμε.

 

Επικοινωνούμε γιατί προσδοκούμε να μάθουμε κάτι ή για να ικανοποιήσουμε μια ανάγκη μας. Υπό αυτή την έννοια το ζώδιο του Ερμή θα μας δείξει τι είδους αποτελέσματα προσδοκούμε από την επικοινωνία ή τη γνώση που παίρνουμε, άρα καθορίζει σε σημαντικό βαθμό και τα νοητικά/επικοινωνιακά ταλέντα που θα αναπτύξουμε.

 

Μερικά ενδεικτικά παραδείγματα: Ένας Ερμής στον Κριό σκέφτεται γρήγορα γι' αυτό και συχνά μιλάει πριν σκεφτεί τα αποτελέσματα αυτού που ξεστομίζει. Η αιχμηρή γλώσσα (δες και Λιάνα Κανέλλη) και η επιβολή των απόψεων μου είναι χαρακτηριστικά αυτού του Ερμή.

 

Ένας Ερμής στον Σκορπιό είναι μάλλον μυστικοπαθής και είναι αδύνατο να υποθέσει τι και πως σκέφτεται, αναζητά τις αδυναμίες του άλλου που έχει απέναντι του ώστε να ξέρει που μπορεί να πατήσει αν του επιτεθεί, ίσως δεν μιλάει πολύ ή προτιμά συζητήσεις που έχουν βάθος και νόημα και σιχαίνεται την ανούσιες συζητήσεις.

 

Ένας Ερμής στον Ζυγό σκέφτεται από την οπτική γωνία του συνομιλητή του, πιθανόν να έχει μεγάλες μιμητικές ικανότητες και ξέρει πώς να γοητεύσει τον συνομιλητή του. Αρέσκεται σε τετ α τετ συζητήσεις και απεχθάνεται τον όχλο.

 

Ένας Ερμής στον Αιγόκερω σκέφτεται με γνώμονα το αποτέλεσμα, εξ ου και συχνά ανήκει σε ανθρώπους που είναι εξαιρετικοί διαπραγματευτές. Και εδώ υπάρχει ενδιαφέρον για συζητήσεις και πληροφορίες που έχουν νόημα ή μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη ζωή του. Οξεία κριτική στη βλακεία ή τις ανούσιες κουβέντες.

 

2ο Βήμα: Η στενότερη όψη του Ερμή με άλλο πλανήτη.

 

(α) Ο Ερμής στην αρχαιότητα ήταν μίμος, πονηρός και προσαρμοζόταν στο προφίλ του συνομιλητή του. Με την ίδια λογική, ο Ερμής στο χάρτη θα χρωματιστεί/αντιγράψει τις ποιότητες του πλανήτη με τον οποίο κάνει την πιο στενή κύρια όψη, όποια και αν είναι αυτή. Εδώ είναι που έχουμε και σημαντικά ζητήματα σχετικά με την επικοινωνία μας, ειδικά όταν η φύση του πλανήτη δεν ταιριάζει με τη φύση του ζωδίου του Ερμή. Πολύ συχνά όλοι ακούμε ανθρώπους να λένε «Κανείς δεν καταλαβαίνει τι λέω» ή «Ποτέ δεν μπορώ να εξηγήσω στους γύρω μου τι σκέφτομαι ή τι θέλω». Εκεί μάλλον υπάρχει ζήτημα με την λειτουργία του Ερμή.

Αφού έχουμε καλύψει/ερμηνεύσει την στενότερη όψη του Ερμή θα κοιτάξουμε και τις υπόλοιπες όψεις, ιδιαίτερα τις δυσαρμονικές. Όμως πάντα ξεκινάμε από τη στενότερη όψη, είναι κρίσιμης σημασίας!

 

Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα: Ο Άρης σε όψη με τον Ερμή θα επιταχύνει τη σκέψη, θα δώσει ένταση και επιθετικότητα στην ομιλία. Αυτό είναι βοηθητικό για κάποιο γήινο Ερμή που τείνει να κολλάει σε συγκεκριμένα μοτίβα και δομές σκέψης. Όμως σε ένα πύρινο Ερμή μπορεί να υπερτονίσει την υποκειμενικότητα ή την φαντασιοπληξία.

 

Ο Ποσειδώνας σε όψη με τον Ερμή θα κατεβάζει τις στροφές του μυαλού, θα στρέφει την σκέψη εντός και όχι προς το περιβάλλον, θα τονίζει την έκφραση της φαντασίας. Αυτό σε έναν υδάτινο Ερμή θα μπορούσε να οδηγήσει κάποιον στην απομόνωση ή την αδιαφορία για την επικοινωνία με άλλους ή θα μπορούσε να συγχύσει έναν Αέρινο Ερμή που έχει ανάγκη από αντικειμενικότητα. Από την άλλη αέρινος Ερμής σε όψη με Ποσειδώνα είναι χαρακτηριστική όψη ανθρώπων που ασχολούνται με την ψυχολογία καθώς ερευνούν (Αέρινους Ερμής) το ασυνείδητο (Ποσειδώνας)...

 

(β) Η όψεις του Ερμή χρωματίζει τον τρόπο ομιλίας μας χωρίς να παραμορφώνει τα αιτήματα του ζωδίου του Ερμή.

Εδώ πηγαίνουμε απ' ευθείας στο παράδειγμα.

Ένας Ερμής στους Διδύμους έχει σαν βασικό αίτημα να μάθει όσο το δυνατό περισσότερες πληροφορίες για κάποιον ή να έχει ετερόκλιτα ενδιαφέροντα ώστε μετά να κάνει διασυνδέσεις. Δεν τον ενδιαφέρει άμεσα η ποιότητα της πληροφορίας αλλά η ποσότητα των πληροφοριών.

Αν αυτός ο Ερμής όμως κάνει όψη με την Αφροδίτη τότε ο τρόπος που θα εκπληρώνεται αυτό το αίτημα θα είναι: γοητευτική ομιλία, φλερτ ή επικοινωνία με ερωτικά μηνύματα, επιλογή όμορφων λέξεων και φράσεων, επικοινωνία με αγγίγματα (Αφροδίτη = Αισθήσεις).

Αν ο Ερμής κάνει όψη όμως τον Ουρανό τότε έχουμε αντίστοιχα: κυνική ειλικρίνεια, εκρηκτική ομιλία, φανατισμό, ενδιαφέρον για αληθινές πληροφορίες (απέχθεια στην παραπληροφόρηση), ενδιαφέρον για πληροφορίες κοινωνικοπολιτικού περιεχομένου, εκκεντρικά νοητικά ενδιαφέροντα ή ενδιαφέρον για ζητήματα που προσβάλουν τους κοινωνικούς κανόνες.

 

(γ) Όπως έγινε προφανές από την προηγούμενη παράγραφο οι όψεις του Ερμή δείχνουν και τι μας ενδιαφέρει ποιοτικά στην επικοινωνία αλλά και τα πνευματικά ενδιαφέροντα μας.

 

Έτσι ο Ουρανός είδαμε ότι ενδιαφέρεται για την αλήθεια, την ειλικρίνεια, την προσβολή της κοινωνικής νόρμας και την επανάσταση στο κατεστημένο. Μερικά από τα πεδία ενδιαφέροντος του είναι πολιτική, κοινωνιολογία, επιστήμη.

 

Ο Ποσειδώνας ενδιαφέρεται για την λύτρωση, την φαντασία, το εξωπραγματικό, το μαγικό, το υπερβατικό. Μερικά πεδία που τον ενδιαφέρουν: showbiz, λογοτεχνία, φαντασία, τέχνη, καλλιτεχνικά δρώμενα, θρησκεία, ποίηση.

 

Ο Δίας ενδιαφέρεται για την ηθική, την αναζήτηση νοήματος, την χαρά και τις απολαύσεις, την πίστη στον εαυτό, την κίνηση, το στόχο στο ανώτερο/το δυσκολότερο/την πρόκληση του καινούργιου. Μερικά πεδία που τον ενδιαφέρουν: Νομική, θρησκεία, παγκόσμια ιστορία, ταξίδια, αρχαιολογία, πολιτική, οικονομικά

 

3ο Βήμα: Η ακμή του 3ου οίκου και πλανήτες στον 3ο οίκο

 

Ο 3ος οίκος συμβολίζει το στάδιο της εξέλιξης του Εγώ που ξεκινά από πρακτικά από την ηλικία που μπορούμε να μπουσουλάμε και τελειώνει στην πρώιμη εφηβεία. Σαν οίκος σχετίζεται με την ανάπτυξη ακόμη μεγαλύτερης αυτονομίας από τη εξάρτηση από την μητέρα (μια αυτονομία που ξεκίνησε με τη στιγμή της γέννησης (1ος οίκος) και συνεχίστηκε με την προσωπική αίσθηση πως το σώμα διαφοροποιείται πλήρως από τη μητέρα (2ος οίκος) άρα έχω αρχικά αυτονομία κινήσεων).

Στον 3ο οίκο αποκτώ την πρωτοβουλία και έχω την σχετική ελευθερία να εξερευνήσω το άμεσο περιβάλλον μου, να παρατηρήσω από τι είναι φτιαγμένος ο κόσμος μου. Αυτή η διαδικασία ξεκινά από την ηλικία που αρχίζουμε να κινούμαστε μόνοι μας και δεν εξαρτόμαστε για την μετακίνηση μας από κάποιον άλλο, συνεχίζεται στις πρώτες μαθησιακές εμπειρίες μας (νηπιαγωγείο, δημοτικό, αρχή γυμνασίου) και τελειώνει με την είσοδο στην εφηβεία όπου ξεκινά και η ανάπτυξη της σεξουαλικής μας ταυτότητας.

Συνεπώς στον 3ο οίκο βλέπω ποια είναι εκείνα τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος στα οποία εστίασα σε αυτά τα κρίσιμα χρόνια της νοητικής μου ανάπτυξης, ποια είναι η προσωπική σχέση που καλλιέργησα με την μάθηση και συνεπώς τι με ενδιαφέρει να εξερευνήσω, να μάθω, να εντοπίσω και να εξηγήσω.

 

(α) Η ακμή του 3ου οίκου

 

Όπως πάντα η ανάλυση μας για έναν οίκο ξεκινά από την ακμή του οίκου. Το ζώδιο που βρίσκεται στην ακμή του οίκου δείχνει πάντα τι είδους εμπειρία θα συναντήσω σε αυτή τη σφαίρα της ζωής.

 

Έτσι μια ακμή 3ου οίκου στον Ταύρο σημαίνει πως τα ερεθίσματα τα οποία μου παρείχε το πρώιμο περιβάλλον μου ήταν αισθητικά ερεθίσματα (Ταύρος = Αφροδίτη, αισθήσεις). Πιθανόν μεγάλωσα σε ένα σπίτι που είχε μεγάλο μπαλκόνι με λουλούδια ή κήπο ή κοντά στη φύση, οπότε για εμένα πληροφορίες αποτελούσαν οι μυρωδιές, τα χρώματα, τα ακούσματα. Αντίστοιχα μπορεί να περνούσα μεγάλο χρονικό διάστημα στην κουζίνα με τη μητέρα ή τη γιαγιά και οι μυρωδιές το φαγητών ή γεύση τους ή η διαδικασία δημιουργία τους να ήταν οι πρώτες πληροφορίες που με ενθουσίασαν. Όταν προχώρησα στο σχολικό περιβάλλον ήταν λογικό λοιπόν να με ενθουσιάζουν τα μαθήματα που κινητοποιούσαν τις αισθήσεις μου όπως μουσική ή ζωγραφική, μαθήματα που με ωθούσαν να δημιουργήσω κάτι όπως κατασκευές ή μαθήματα που να αφορούν τη φύση όπως φυσική, γεωγραφία ή γεωλογία.

 

ΥΓ: Φυσικά εδώ με ενδιαφέρει και η θέση του κυβερνήτη του 3ου οίκου. Για παράδειγμα μια Αφροδίτη σε γήινο ζώδιο προφανώς θα κλίνει περισσότερο στα ερεθίσματα που έχουν σχέση με τη φύση ενώ μια Αφροδίτη σε ζώδιο του νερού θα κλίνει περισσότερο στα ερεθίσματα που δεν είναι απτά όπως οι ήχοι και τα χρώματα. Κάποιος μπορεί να πειραματιστεί με όλα τα ζώδια στην ακμή και τους κυβερνήτες στα στοιχεία αρχικά.

 

(β) Πλανήτες στον 3ο οίκο

 

Οι πλανήτες στον 3ο οίκο δείχνουν πτυχές της προσωπικότητας μου που αναπτύχθηκαν και συνεχίζουν να αναπτύσσονται εξαιτίας των ερεθισμάτων που προαναφέρθηκαν.

Για παράδειγμα ένας Ήλιος στον 3ο οίκο δείχνει πως αισθάνομαι πλήρης, νιώθω πως εκπληρώνω τις δυνατότητες μου, βρίσκω τον εαυτό μου όσο δέχομαι από το άμεσο περιβάλλον μου τα ερεθίσματα που δηλώνονται από την ακμή του 3ου οίκου.

 

Ένας Κρόνος στον 3ο οίκο πιθανόν να δηλώνει πως κατά τη διάρκεια της προσπάθειας μου να ανακαλύψω τον κόσμο που επιβλήθηκαν περιορισμοί, πριν από κάθε βήμα μου υπήρχε μια διαδικασία «Πρέπει - Δεν πρέπει» που με αναγκάζει να μην αισθάνομαι ασφαλής όταν προσπαθούσα να μάθω κάτι καινούργιο, να μην κυνηγώ αυτά που θέλω ή αισθάνομαι, αλλά αυτά που μου επιβάλλει το περιβάλλον ή κοινωνία. Εδώ πιθανόν δεν έχω δικαίωμα να παρακολουθήσω τα μαθήματα που με ενδιαφέρουν και είναι ένδειξη επιλογής καριέρας που μου επιβάλλει η οικογένεια.

 

 

Αν καταφέρουμε να μάθουμε να κινούμαστε μέσα στο χάρτη με αυτά τα βήματα τότε θα αποκτήσουμε μια πολύ καλή άποψη για το επικοινωνιακό και μαθησιακό προφίλ μας. Επειδή καταλαβαίνω πως είναι δύσκολο (για λίγο καιρό ακόμη τουλάχιστον...) να έχουν όλοι μια σφαιρική εικόνα των ερμηνειών των ζωδίων και των πλανητών, παραπέμπω όλους στο Αστρομάθημα «Τι συμβολίζει ο κάθε πλανήτης»  όπου θα δουν τις κύριες εκφράσεις του κάθε πλανήτη και με ποιο/α ζώδιο/α συνδέεται για να διαμορφώσουν μια εικόνα του χάρτη τους.

Στο μεταξύ θεωρώ πιο χρήσιμο και ενδιαφέρον να κάνουμε ένα παράδειγμα με έναν άσχετο χάρτη από τον δικό μας και κουβέντα πάνω σε αυτόν. Το χάρτη τον επισυνάπτω παρακάτω αλλά για όποιον θέλει να τον αναπαράγει τα στοιχεία είναι: 6/11/1949, Αθήνα, ώρα 17 και 9 λεπτά.

Ας δούμε τι ψάρια θα πιάσουμε.

paradeigma.gif

 

ΤΟΝΙΖΩ ΞΑΝΑ πως θέλω αρχικά να μιλήσουμε για τον συγκεκριμένο χάρτη και να εξασκηθούμε. Οπότε θα παρακαλούσα όλους/ες να μην μπαίνουν στη κουβέντα για να ρωτήσουν για τα προσωπικά τους στοιχεία. Αυτές οι κουβέντες μπορούν να γίνουν και κάποια άλλη στιγμή. Για την ώρα ας αρχίσουμε να δοκιμάζουμε τις δυνατότητες μας. Επίσης για να έχει ένα νόημα η κουβέντα δαπανήστε 20 λεπτά της ώρας να διαβάσετε την τεχνική...

Σχόλια:    Αξιολόγηση:
παρακαλώ περιμένετε...

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αξιολόγηση: χωρίς αξιολόγηση

έχουν γενέθλια 231 μέλη.

ΦΥΛΕΣ - ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ

  • loading...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

  • loading...
  • loading...