παρακαλώ περιμένετε...
ΦΥΛΕΣ ΤΩΝ ΖΩΔΙΩΝ
Αποδόμηση των ζωδίων

 Κριός

Ο Κριός αποτελεί το παιδί του ζωδιακού – είναι το ζώδιο της εαρινής ισημερίας, το ζώδιο όλων των νέων ξεκινημάτων. Τίποτα μπερδεμένο εδώ, τίποτα ανεξήγητο – ευθύτητα, θάρρος, ενέργεια. Ένστικτο, ειλικρίνεια, όταν θέλω κάτι το θέλω τώρα. Μερικές λέξεις κλειδιά για αυτό το αυθόρμητο ζώδιο που όλα είναι άσπρα, ή μαύρα: όραμα, δράση, ηρωισμός, στόχοι, τόλμη, περιπέτεια, κώδικες τιμής, ιπποτισμός, διάσωση των αδύναμων.

Ένας Κριός μπορεί να γίνει εξαιρετικά δυσάρεστος – φωνάζει, είναι ανυπόμονος, κάνει το αφεντικό σε όλους γύρω του, γίνεται έξαλλος γιατί δεν διαβάζουν το μυαλό του τρέχοντας να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες του πριν καν ανοίξει το στόμα του. Τον θυμώνει που οι άλλοι δεν ακολουθούν τους ρυθμούς του, που οι άλλοι δεν ξέρουν τίποτα από όσα ξέρει. Και στις σχέσεις; Έλα τώρα. Πώς να κάνεις σχέσεις όταν δεν μπορείς καν να ελέγξεις τον εαυτό σου, όταν βρίσκεις τους άλλους βαρετούς, όταν μιλώντας στο πρώτο ραντεβού βομβαρδίζεις τον Άλλο με τέτοιες υπερβολές και μιλάς με τέτοιο εγωιστικό παραλήρημα που ο υποψήφιος αγαπημένος ζητάει συγγνώμη για να πάει στην τουαλέτα είτε για να ξεράσει είτε για να πάρει τηλέφωνο ένα φίλο για να τον παρακαλέσει να τον καλέσει σε πέντε λεπτά λέγοντας ότι η μητέρα του λιποθύμησε ώστε να το σκάσει μια ώρα αρχύτερα από σένα.

Από την άλλη πλευρά όταν ο Κριός δεν καταλαβαίνει την δύναμή της ενέργειάς του και τον φοβίζει πηγαίνει στην αντίθετη όχθη για να γίνει ανάποδος Κριός: ο ντροπαλός που πατάει στα νύχια για να περάσεις αθόρυβος, που φοβάται μήπως πιάνει περισσότερο χώρο από ότι πρέπει, να ανεβάσει τον τόνο της φωνής του. Είναι ο επιθετικόο-παθητικός Κριός που χρειάζεται δέκα χρόνια ψυχανάλυση για να γίνει αυτό που αποφεύγει: αυτός/η που με αυτοπεποίθηση χαράζει τον προσωπικό του δρόμο. Φυσικά κανένας Κριός δεν ανήκει στο ένα ή στο άλλο είδος αποκλειστικά. Κάποιες στιγμές είσαι γεμάτος ορμή και σίγουρος για τον εαυτό σου και τις δυνάμεις σου –π.χ. στον επαγγελματικό τομέα– κι ύστερα όταν γυρίζεις στο σπίτι δεν επιτρέπεις καμία οικειότητα γιατί φοβάσαι ότι θα γίνεις ένας από όλους.

 

 Ταύρος

Μία τέλεια απεικόνιση της Αφροδίτης ως κυβερνήτη του Ταύρου είναι η Γέννηση της Αφροδίτης του Μποτιτσέλι. Σε αυτόν τον πίνακα η θεά της ομορφιάς και της αγάπης αποτελεί το ιδεώδες της γήινης ομορφιάς: Γυμνή στο κοχύλι, με τον αέρα να την σπρώχνει απαλά προς την ακτή. Ο Ταύρος ανήκει στο φυσικό κόσμο, στην εναλλαγή των εποχών, στους ρυθμούς της φύσης κι έχει ανάγκη την επαφή με τη φύση. Η Αφροδίτη στον Ταύρο μάς ενθαρρύνει να ενσωματώσουμε τις αξίες μας και να εκπληρώσουμε τις επιθυμίες μας. Ο Ταύρος είναι το σύμβολο της αυτοεκτίμησης, ο Ταύρος ξέρει τι μας δίνει ικανοποίηση και χαρά και πώς να τα έλξει.

Η σχέση με τις αισθήσεις και το σώμα είναι πηγές χαράς και τεράστιας ευχαρίστησης για τους Ταύρους. Υπάρχει συνήθως μια αύρα ομορφιάς, ηρεμίας και απόλαυσης σε αυτό το ζώδιο που απεχθάνεται τις συγκρούσεις και την ένταση. Όταν πιέζεται ένας Ταύρος στιλώνει τα πόδια και αρνείται να υποχωρήσει – γίνεται πολύ πεισματάρης και δεν κουνιέται ούτε πόντο από τη θέση του. Ακολουθώντας τη φύση οι Ταύροι έχουν τεράστια υπομονή και αντοχή, μέχρι τη στιγμή που θα θεωρήσουν ότι είναι η κατάλληλη για να δράσουν. Μόνο οι πολύ κοντινοί τους άνθρωποι ξέρουν πόσο δύσκολο είναι να ζεις μαζί τους – οι διαθέσεις, ο αυταρχισμός, το εγώ, αχ αυτό το αδιανόητο εγώ τους. Μπορεί να είναι σαν ντίβες που φωνάζουν στον ατζέντη τους, που τον κατηγορούν γιατί η φωνή τους δεν είναι άψογη κ.λπ. Είναι περίεργη αυτή η συμπεριφορά γιατί στο βάθος λαχταρούν οικειότητα, στενές σχέσεις και ισχυρούς δεσμούς που θα τους γιατρέψουν τους πόνους του παρελθόντος.

Κάποιος πρέπει να είναι πολύ σκληρός για να τους φέρει βόλτα – όσο πιο ζόρικος, μάλιστα, τόσο το καλύτερο. Εντάξει, δεν χρειάζεται να τον χαστουκίσει κάποιος αλλά περιστασιακά μάλλον θα ερχόταν στα ίσα του αν κανείς του έδινε μια καλαμιά για να συνέλθει. Ένας Ταύρος χρειάζεται κάποιον που δεν είναι του χεριού του, που κρατάει κάποια μυστικά του κρυφά. Ενας τέτοιος τύπος μπορεί να τον εξελίξει. Παρόλη την ανάγκη ενός Ταύρου για έλεγχο των πάντων γύρω του, αυτό που χρειάζεται πραγματικά είναι ένας σύντροφος που να τον κάνει να νιώθει υπεύθυνος για όλες τις ενέργειές του και να μην μπορεί να τον ελέγξει.

 

 Δίδυμοι

Ο Δίδυμος είναι το παιδί των ζωδίων του αέρα. Είναι ευφυής, περίεργος, έξυπνος, πνευματώδης, επιδέξιος, ενδιαφέρεται για τα πάντα, γοητεύεται από τις πληροφορίες, τα γεγονότα και μαθαίνει πάντα. Σαν μεταβλητό ζώδιο είναι ιδιαίτερα καλός στο να αναλαμβάνει πολλά πράγματα. Το θέμα της δυαδικότητας σημαίνει ότι μπορεί να κάνει δύο πράγματα ταυτόχρονα – να διαβάζει ένα βιβλίο ενώ βλέπει τηλεόραση, να παίρνει τα email του ενώ μιλάει στο τηλέφωνο. Αν το επεκτείνεις και σε άλλους τομείς της ζωής θα μπορούσε να αγοράζει δύο πράγματα ή να έλκεται από πράγματα που είναι σε ζεύγη – παπούτσια, σκουλαρίκια κ.λπ.

Σαν πεταλούδα του ζωδιακού ο Δίδυμος είναι στα καλύτερά του όταν συνδέει, ενώνει, προσθέτει πληροφορίες από διαφορετικούς ανθρώπους. Οι Δίδυμοι κυβερνούν τα χέρια κι αυτό σημαίνει ότι αφενός πιάνουν τα χέρια του αφετέρου ότι εκφράζεται και «μιλάει» με τα χέρια. Επίσης κυβερνάει τους πνεύμονες που συνδέονται με την εισπνοή και την εκπνοή, ή την πληροφορία. Οι Δίδυμοι είναι διαρκώς απασχολημένοι, δραστήριοι, ελαφροί, ένα νεανικό ζώδιο που η μεταβλητότητα τους κάνει προσαρμοστικούς, εύκολους στην αλλαγή, ευέλικτους, με ένα μυαλό σαν τον υδράργυρο –που δεν πιάνεται– και τρομακτικούς όταν αισθανθούν να κολλάνε ή να έχουν παγιδευτεί σε καταστάσεις που θεωρούν «βαριές». Οι Δίδυμοι δεν θέλουν να παίρνουν τίποτα πολύ σοβαρά.

Λίγοι καταλαβαίνουν πως λειτουργεί το μυαλό ενός Διδύμου. Ενώ ο εγκέφαλος των περισσοτέρων μας βρίσκεται μέσα στο κεφάλι μας, των Διδύμων διαθέτει εκατοντάδες αόρατες κεραίες που εκτείνονται έξω από το κεφάλι και είναι γυρισμένες προς κάθε κατεύθυνση. Τα καλώδια είναι αόρατα στο κοινό μάτι, αλλά όλα αναζητούν συνδέσεις. Ενώ τα μάτια του, τα αυτιά του, όλα τα αισθητήρια όργανα μοιάζουν σαν φυσιολογικά ανθρώπινα όργανα, δεν είναι. Ενώ κοιτάζει βαθιά στα μάτια του αγαπημένου του/της, την ίδια ακριβώς στιγμή κλείνει το μάτι στον μπάρμαν ή τη σερβιτόρα. Μπορεί να ακούει ταυτόχρονα Ντεμπισί, Νιρβάνα και CNN, ενώ αναμεταδίδει τα νέα στο πρόσωπο που μιλάει στο τηλέφωνο. Το μεγαλύτερο σύγχρονο θαύμα για ένα Δίδυμο δεν είναι το εμβόλιο εναντίον της πολυμελίτιδας, αλλά τα κινητά με αναμονή.

Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αθεράπευτα επιφανειακός και άπιστος. Στις μέρες μας το λένε σύνδρομο ελλειμματικής υπερ-κινητικής προσοχής, γνωστό και ως σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής ή σύνδρομο υπέρ-κινητικότητας, πριν χρόνια όμως το λέγανε παλιός καλός Δίδυμος. Ένας Δίδυμος είναι ένας ανήσυχος άνθρωπος, που κινείται συνεχώς για να αποφεύγει τις σφαίρες. Τους αρέσει αυτό, το απολαμβάνουν, το χρειάζονται. Ακόμα κι αν αυτός/η που είναι στη ζωή του ζει με το άγχος ότι όλες οι υποσχέσεις που δόθηκαν και οι δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν μπορούν να καταλυθούν την επόμενη μέρα προς χάρη ενός καινούργιου ενδιαφέροντος, προορισμού, κατεύθυνσης.

 

 Καρκίνος

Ο Καρκίνος, που συμβολίζεται από τη Σελήνη, έχει τους ρυθμούς της, τον κυματισμό της, τη συνεχή ροή της –αυξάνεται, μειώνεται, ολοκληρώνεται, εξαφανίζεται. Έτσι, ένας Καρκίνος μπορεί να είναι κοινωνικός, γενναιόδωρος, αξιαγάπητος, πληθωρικός, κι ύστερα να απομονώνεται, να μην επιθυμεί τίποτα άλλο από το να μείνει στο σπίτι του χωρίς να θέλει να δει κανέναν, να είναι ευερέθιστος και δύστροπος. Δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο να περνάει από την μία στην άλλη κατάσταση πολύ γρήγορα ή να μένει για καιρό στο ένα από τα δύο άκρα.

Ναι, οι Καρκίνοι (είτε άντρες είτε γυναίκες) είναι μεγαλειώδεις Μητέρες που δεν θα αφήσουν κανένα να πειράξει ούτε τρίχα από τα μαλλιά των αγαπημένων τους. Κι όμως, αυτοί οι συναισθηματικοί δοτικοί, αυτοί που είναι έτοιμοι να θυσιαστούν σε εποχές κρίσης, που μπορούν να δώσουν τη μπουκιά από το στόμα τους σ΄αυτούς που την έχουν περισσότερο ανάγκη, είναι οι ίδιοι που μπορούν να γίνουν υποδειγματικοί συναισθηματικοί εκβιαστές: «Αν δεν φας από το φαΐ μου / αν δεν έρθεις μαζί μου / αν δεν με πάρεις τηλέφωνο /αν δεν…τότε δεν μ΄αγαπάς».

Φυσικά και ένας Καρκίνος υποδέχεται τους ανθρώπους με ανοιχτές αγκαλιές, αλλά είναι γνωστό ότι μετά από λίγο τους συμπεριφέρονται σαν να είναι κατά συρροή δολοφόνοι ή ακρίδες μέχρι να «αποδείξουν» τους εαυτούς τους κι ένας θεός ξέρει από ποιες δοκιμασίες, ποιες τελετές, ποιες θάλασσες και ποια βουνά πρέπει να περάσουν για να γίνουν «οικογένεια» και να αποκτήσουν το δικαίωμα να ανοίγουν ελεύθερα το ψυγείο στο σπίτι τους.

 

 Λέων

Ο Λέων είναι σταθερό ζώδιο-φωτιά. Ο καλύτερος τρόπος να περιγράψεις μια σταθερή φωτιά είναι μέσα από τον κυβερνήτη της: Ο Ήλιος, η συνεχής πηγή φωτός και ζωής, είναι το κέντρο του ηλιακού συστήματος γύρω από την οποία περιστρέφονται όλοι οι πλανήτες. Έτσι ακριβώς οι πλανήτες στον Λέοντα βρίσκονται στα καλύτερά τους όταν εκπέμπουν τη μοναδική ζωική δύναμή τους προς χάρη όλων.
Ένας Λέων εκπέμπει θερμότητα, μπορεί να λάμπει και διαθέτει μια απέραντη γενναιοδωρία. Υπάρχει κάτι ηλιόλουστο στους Λέοντες. Υπάρχει αξιοπρέπεια, ευγένεια, υπερβολή, αγάπη για την πολυτέλεια και το στιλ. Οι Λέοντες είναι υπερήφανοι, προτιμούν να στηρίζονται οι άλλοι πάνω τους κι όχι αυτοί στους άλλους. Αγαπάει το δράμα, στο οποίο θέλει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, τις ερωτικές ιστορίες, οι οποίες στο συστατικό τους έχουν τη λέξη «πολύ», την αναγνώριση που θεωρεί γενετικό του δικαίωμα.

Υπάρχουν βεβαίως και τρελαμένα εγώ ανάμεσα στους Λέοντες. Υπάρχουν Μουσολίνι Λέοντες, που δεν έχουν καμία συνείδηση ούτε μεγαλείου ούτε ευγένειας, καμία συναίσθηση της επιρροής τους στους άλλους, και αναζητούν να ελέγξουν τους γύρω τους μέσω του φόβου και της υπακοής. Ποιος ξέρει γιατι κάποιοι Λέοντες έχουν τέτοια σπάνια αίσθηση αγάπης και αφοσίωσης, ενώ άλλοι γίνονται απειλητικοί αν δεν κάνεις αυτό που σου λένε; Πώς γίνεται ένας Λεων να συμπεριφέρεται σαν τον Σβαρτζενέγκερ στον Εξολοθρευτή προτού γίνει καλός;

Ένας Λέοντας είναι τόσο ευαίσθητος στην κριτική που δεν μπορεί να ανεχτεί καν μια αντίδραση, γνώμη, άποψη, αξιολόγηση που δεν είναι κολακευτική ή απολύτως αρεστή. Εάν κάποιος παρατηρήσει μια ατέλειά του, μια αδυναμία του, τότε η εικόνα του εαυτού του σπάει σαν καθρέφτης δημιουργώντας κατάρρρευση ενώ το πρόσωπο που την ανέφερε εξαφανίζεται όπως οι αντικαθεστωτικοί απο τις ομαδικές φωτογραφίες επί Στάλιν. Ο ναρκισσισμός του Λέοντα στα χειρότερά του.

Ένας Λέοντας θα πρέπει να μάθει να μιλάει στους ανθρώπους κι όχι να ερμηνεύει για αυτούς συνεχώς ανεβασμένος πάνω σε μια αόρατη σκηνή. Η ανάγκη για ένα συνεχές χειροκρότημα φτάνει στο επίπεδο του Γυμνού Βασιλιά, που γίνεται καρικατούρα του εαυτού μόνο και μόνο για να πάρει το κοινό με το μέρος του. Ναι, σαφώς προκειται για μια αμυντική στάση, οπότε χρειάζεται να απαλλαγεί από το «κοίτα με» τριπάκι αποδυναμώνοντας τους επικριτές που λένε ότι ένας Λέων είναι ένας κλόουν χωρίς μέικ-απ.

 

 Παρθένος

Ο Ερμής, που είναι ο κυβερνήτης της Παρθένου, περιγράφει τη διανοητική και την αναλυτική φύση αυτού του ζωδίου, αλλά σαν γήινο ζώδιο η ευφυΐα χρησιμοποιείται για πρακτικούς σκοπούς. Από αυτή την πλευρά, η Παρθένος ενδιαφέρεται για τη διατήρηση και την τελειότητα. Μια τελειότητα που περιμένουν αρχικά στον εαυτό τους. Οι Παρθένοι είναι ισορροπημένοι, χαριτωμένοι, που γελάνε με τον εαυτό τους κι έχουν υπέροχο χιούμορ, έτοιμοι να βοηθήσουν ανά πάσα στιγμή, να συμβουλέψουν, να διατηρήσουν μακροχρόνιες και επιτυχημένες σχέσεις, έχουν κοινή λογική και μεγάλη συμπάθεια για τους γύρω τους, είναι υπεύθυνοι, ευφυείς, αθώοι.

Αθώοι; Η ανάγκη ενός Παρθένου να αισθάνεται αναγκαίος μπορεί να είναι επικίνδυνη, αφού μπορεί να παγιδέψει τους γύρω του στην αίσθηση ότι είναι μικροί, ότι είναι αδύναμοι, ότι είναι λάθος ή ότι δεν μπορούν χωρίς τη βοήθειά του, έτσι ώστε να επιστρέφουν διαρκώς σε αυτόν για στήριξη και συμπαράσταση. Αυτή η αλληλεξάρτηση είναι μία από τις μεγαλύτερες παγίδες που πέφτει κάποιος που έρχεται σε επαφή με Παρθένο. Είναι τόσο λογικός κι έχει τεράστια ικανότητα να βλέπει την καρδιά του προβλήματος, κάνοντας τα σύνθετα απλά και τα δύσκολα επιλύσιμα, που οι άνθρωποι πιστεύουν ότι έχει όλες τις λύσεις κι έχει πάντα δίκιο. Φυσικά ένας Παρθένος δεν κάνει τίποτα ώστε να αλλάξει αυτή την αντίληψη. Είναι πάνω σε αυτή την αντίληψη που χειραγωγεί.

Ένας Παρθένος είναι προικισμένος με οξυδέρκεια και διορατικότητα, αλλά δεν κλείνει το στόμα του ακόμα κι αν δεν του ζητηθεί η συμβουλή του. Είναι υπέροχο να ελευθερώνεις τους άλλους από το σκοτάδι της άγνοιας, ή βοηθώντας τους να συνειδητοποιήσουν κάποιες επιζήμιες συμπεριφορές τους, όμως κρατώντας τους αιχμάλωτους, κάνοντας τους να νιώθουν ηλίθιοι, λίγοι ή ανίκανοι, αποτελεί κατάχρηση της δύναμης του που έχει ως σκοπό να αισθάνεται απαραίτητος και σημαντικός.

 

 Ζυγός

Ο Ζυγός συμβολίζει τις διαπροσωπικές σχέσεις, τη δικαιοσύνη, την αρμονία, την πολιτισμένη συμπεριφορά, τους νόμους που μας επιτρέπουν να ζούμε μαζί με την πεποίθηση ότι όσοι τους παραβαίνουν θα τιμωρηθούν δίκαια. Ο Ζυγός κυβερνάει το θέατρο, τις γκαλερί, τις αίθουσες συναυλιών. Μιλήσαμε για διαπροσωπικές σχέσεις. Για την αρμονία που πρέπει να τις χαρακτηρίζει. Όμως ο Ζυγός δεν είναι υδάτινο συναισθηματικό ζώδιο κι έτσι αισθάνεται πολύ άβολα όταν τα αισθήματα αρχίζουν να ενεργοποιούνται, αφού τα αισθήματα δεν είναι πολιτισμένα και μπερδεύουν και αποσυντονίζουν και δημιουργούν ανισορροπία. Ο έρωτας για τους Ζυγούς είναι μια έκφραση Τέχνης, ή Στιλ. Από αυτή την πλευρά οι Ζυγοί πολλές φορές είναι εκτός πραγματικότητας όσον αφορά τις σχέσεις.

Πολλοί θεωρούν ότι οι Ζυγοί είναι χαριτωμένοι, αξιαγάπητοι, όλο κεριά και σοκολάτες. Όμως μπορούν να γίνουν εξαιρετικά σκληροί. Και τότε θυμόμαστε τον Τζένκις Χαν, τον Μέγα Αλέξανδρο, τον Ναπολέοντα, ή τον Χίτλερ που είχαν Ζυγό ωροσκόπο. Κάτι που είναι εντυπωσιακό είναι ότι ο Ζυγός είναι το μόνο ζώδιο που συμβολίζεται από αντικείμενο. Δεν εικονογραφείται ούτε ως ψάρι ή άνδρας ή γυναίκα, ή ταύρος, ή παιδί.- είναι πράγμα. Είναι ένα μεταλλικό πράγμα που ζυγίζει και μετράει για να βρει την επιθυμητή ισορροπία. Αν και η Αφροδίτη είναι κυβερνάει τον Ζυγό υπάρχει και πολύ θεά Αθηνά στον Ζυγό, μια Αθηνά που μπορεί να γίνει πολύ σκληρή στην άσκηση της δικαιοσύνης. Αν κάτι δεν είναι δίκαιο, αν δεν υπάρχει δικαιοσύνη τότε πρέπει να διορθωθεί με κάθε κόστος.

 

 Σκορπιός

Βαθύς, σκοτεινός, μυστηριώδης. Μαγνητισμός, πάθος, δύναμη. Όταν ο Σκορπιός μπαίνει σε ένα δωμάτιο δημιουργεί αλλαγή στην ατμόσφαιρα. Το αντέχεις; Ο Σκορπιός είτε σε γοητεύει είτε σε απωθεί, δεν υπάρχει μέση οδός. Δεν υπάρχει τίποτα επιφανειακό σε αυτό το ζώδιο, οι Σκορπιοί δεν διακρίνουν καμία ελαφρότητα στη ζωή. Αυτό το ζώδιο δεν έχει να κάνει τίποτα με τη περιοδικότητα της Σελήνης, όπως ο Καρκίνος, τίποτα με τη ρευστότητα του Ιχθύ. Η ηρεμία, το σκοτάδι και το βάθος το κάνουν το πιο συναισθηματικά έντονο ζώδιο του ζωδιακού. Είναι το ζώδιο των άκρων, πάγος ή φωτιά, μαύρο ή άσπρο, ποτέ κάτι ενδιάμεσο και συχνά ένα είδος εμμονής που μπορεί να είναι εξαιρετικά δημιουργικό ή ακραία αυτοκαταστροφικό.

Μυστικοπαθής, ιδιωτικός και ελεγκτικός. Ένα ηφαίστειο ενεργό ή κοιμώμενο. Ποτέ δεν μπορείς να μάθεις κάτι από έναn Σκορπιό που δεν θέλει να σου πει κάτι – ακόμα και το περίφημο sκορπίσιο βλέμμα δεν αποκαλύπτει, κρύβει. Κι όμως ντεντέκτιβ, ψυχαναλυτές, γιατροί, βατραχάνθρωποι και καταδύτες που βρίσκονται κάτω απο την «επιφάνεια» έχουν στους χάρτες τους έντονη παρουσία Σκορπιού. Όπως και θεραπευτές – ο Σκορπιός είναι το ζώδιο του θεραπευτή και οι Σκορπιοί λειτουργούν πολλές φορές σαν άγγελοι εξαγνισμού είτε σε προσωπικό είτε σε κοινωνικό επίπεδο. Οι Σκορπιοί κατηγορούνται για την πίεση και τον εξαναγκασμό που δημιουργούν στους άλλους να φέρουν στην επιφάνεια θέματα κρυμμένα, ταμπού ή τραύματα, ώστε να μπορέσουν να ιαθούν.  Ναι, ο θεραπευτής από τη μία πλευρά και ο εξαγνισμός. Και από την άλλη; Οι Σκορπιοί που αφιερώνουν τη ζωή τους στο να καταστρέφουν άλλους ανθρώπους, να τους απατούν, να τους μηνύουν, να χρησιμοποιούν μαφιόζικες τακτικές αν χρειάζεται.

Και το σεξ; Ω, ναι, το σεξ. Η εφηβεία για ένα Σκορπιό αρχίζει από τη μήτρα, αφού ξέρει για το σεξουαλικό του όργανο (και όλων των άλλων βεβαίως) πολύ πριν βγάλει τρίχες εκεί κάτω. Ειναι δύσκολο να κατηγοριοποιήσεις τους Σκορπιούς σε σχέση με τη σεξουαλικότητά τους ή τις προτιμήσεις τους. Εάν έμαθε στην οικογένεια ότι το σεξ έιναι ένα υγιές κομμάτι της ζωής, μπορεί αυτο να σημαίνει και μονογαμία, ακόμα κι όταν μία στο τόσο υπάρχουν σεξουαλικές παρασπονδίες – αυτές δεν σημαίνουν τίποτα για τον ίδιο τον Σκορπιό, αλλά αν υποψιαστεί έστω ότι ο Άλλος μπορεί και να αλλοιθώρισε στο πρόσωπο που φέρνει τα ποτά θα κατατρέχει και τους δύο ακόμα και 20 χρόνια μετά το θάνατό του.

Εάν η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση υπήρξε αλλοπρόσαλλη είναι πιο δύσκολο να καθορίσει κοινωνικά τη θέση του. Είτε καταπιέζεται έντονα, που σημαίνει κακή διάθεση τον περισσότερο καιρό, είτε μια μυστική ζωή μακριά απο τα αδιάκριτα μάτια, που συμπεριλαμβάνουν απο τους συνεργάτες στη δουλειά μέχρι τους ανθρώπους που ζει μαζί τους – ειδικά τους ανθρώπος που ζει μαζί τους. Όσο για την περίφημη σεξουαλικότητα κάθε Σκορπιού, εξαφανίζεται όταν η δουλειά δεν πάει καλά. Η επαγγελματική ζωή είναι το απόλυτο βαρόμετρο της αισθηματικής και σεξουαλικής του ζωής.

 

 Τοξότης

Ο Τοξότης με κυβερνήτη τον Δία αναζητάει πάντα τη μεγαλύτερη εικόνα, το νόημα της ζωής, περισσότερη γνώση, περισσότερες περιπέτειες στο άγνωστο και περισσότερες εμπειρίες. Η ζωή σαν αέναη αναρρίχηση προς καινούργιες κορυφές.

Ο Τοξότης αρνείται να παγιδευτεί φυσικά και διανοητικά και προτού καν προλάβει κάτι να γίνει ρουτίνα βρίσκεται ήδη στο επόμενο «κάτι», κυνηγώντας το επόμενο ουράνιο τόξο που θα τους γοητεύσει και τις πιθανότητες για κάτι με νόημα. Ο Δίας, ως βασιλιάς των θεών, είναι μεγαλύτερος από τη ζωή – φλογερός, αυθόρμητος, με εκρηκτικό ταμπεραμέντο, αλλά και με αστραπές όταν είναι οργισμένος.
Οι Τοξότες δεν έχουν φυσικά όρια, γι’ αυτό πολλές φορές είναι άτσαλοι και σκοντάφτουν πάνω σε πράγματα ή ανθρώπους. Κοινωνικοί και του κόσμου, οι Τοξότες έχουν την τάση να παρασύρουν τους γύρω τους στη δική τους τροχιά. Όσο περισσότεροι, τόσο μεγαλύτερο και πιο επιτυχημένο το πάρτι. Το όραμά τους είναι τόσο δυνατό και η αυτοπεποίθησή τους τόσο έντονη που πιστεύουν ότι διαθέτουν τη μοναδική αλήθεια, με αποτέλεσμα να ανοίγουν την πόρτα με κατηγορίες για αλαζονεία, πατρονάρισμα και συγκαταβατικότητα.

Σχέσεις: Έι, Τοξότη, ακούς ποτέ τους άλλους; Ε; Το ζήτημα της επικοινωνίας είναι βασικό συστατικό επιτυχίας στις σχέσεις σου. Αυτό σημαίνει ότι για να επικοινωνήσεις με τους άλλους χρειάζεται να κατέβεις μερικές σκάλες ώστε οι κανονικοί, συνηθισμένοι άνθρωποι να σε καταλάβουν.

Ένας Τοξότης πιστεύει ότι είτε είναι πιο έξυπνος από τους άλλους είτε διανοητικά κατεστραμμένος, ή ότι έρχεται από ηθικά επιλήψιμους προγόνους κι έτσι κάνει τεράστιες προσπάθειες να είναι συνεχώς ευφυής ή σωστός βάζοντας στάνταρντ για τον εαυτό του που κανένας δεν μπορεί να φτάσει. Τη μια στιγμή αισθάνεται πάνω από όλους, την επόμενη κάτω από τους πάντες, δίνοντας την εντύπωση κάποιου που είναι μεγαλειώδης και σε άμυνα ταυτόχρονα. Ο Τοξότης μοιάζει σαν κάποιος που προσγειώθηκε από άλλο πλανήτη στη Γη, με ευφυΐα μεγαλύτερη από όση διαθέτουν οι γήινοι και με σκοπό να δώσει γνώση στους ημιπολιτισμένους κατοίκους της. Όμως θα πρέπει να μάθει αγγλικά – όχι μόνο τη γραμματική αλλά και τα αγγλικά του δρόμου, τη γλώσσα των ανθρώπων για να συνεννοηθεί.

 

 Αιγόκερως

Το ζώδιο του Αιγόκερου ξεκινάει με το χειμερινό ηλιοστάσιο, που είναι η πιο σκοτεινή νύχτα της χρονιάς – η μεγαλύτερη νύχτα. Ο Αιγόκερως κατανοεί τη σημασία των ετήσιων κύκλων και σαν κυβερνήτης του πιο ψυχρού και σκοτεινού διαστήματος του χρόνου ξέρει τη σημασία που έχει η απογύμνωση των πραγμάτων μέχρι το κόκαλο, να κόβεις και να κλαδεύεις ώστε να μεγαλώσουν δυνατότερα την επόμενη σεζόν.

Ο Αιγόκερως είναι το πιο ώριμο από τα ζώδια της γης και σαν παρορμητικό ζώδιο είναι προσηλωμένο στο στόχο, φιλόδοξο και αποτελεσματικό με έντονη αίσθηση της πειθαρχίας και της δομής και την ικανότητα να σχεδιάζει και να περιμένει τη κατάλληλη ώρα. Αυτάρκης και δυνατή, η αίγα είναι ένα εξαιρετικό σύμβολο του ζωδίου.

Για τον Αιγόκερω ο Χρόνος είναι το μέτρο των πάντων. Υπάρχει μια ικανότητα να προετοιμάζεται, να σχεδιάζει στρατηγικές, να δέχεται τις ευθύνες και να περιμένει υπομονετικά μέχρι το φρούτο να ωριμάσει μετά από έντονη εργασία και τη γνώση ότι θα θερίσει ό,τι έσπειρε. Για τον Αιγόκερω τίποτα δεν δίνεται δωρεάν κι όλα κερδίζονται μετά από επιμονή και υπομονή. Ιδιαίτερα συντηρητικός, φιλόδοξος και προσεκτικός, ο Αιγόκερως διαθέτει την αποφασιστικότητα και την αντοχή να τραβήξει το δύσκολο και μοναχικό δρόμο προς την κορυφή ξέροντας ότι κάθε τι που κατακτάει είναι αποκτημένο με ιδρώτα και αίμα, ότι δικαιωματικά του αξίζει και ότι κανείς δεν πρόκειται να του το πάρει.

Όπως και στην περίπτωση των ανατολικών πνευματικών κινημάτων, όπως ο Θιβετιανός Βουδισμός, έτσι και στο ζώδιο του Αιγόκερου η σκληρή δουλειά και η αυτοπειθαρχία είναι τα μονοπάτια της πίστης που οδηγούν στη σοφία. Η χαρά και η ικανοποίηση για τον Αιγόκερω προέρχεται από τη γνώση ότι ξεπέρασε όλα τα εμπόδια και πέτυχε τους στόχους του και μάλιστα χωρίς να εξαρτώνται από οποιοδήποτε ή οτιδήποτε.

Στη ζωή του Αιγόκερου όλα είναι μπίζνες – θεωρητικά και πρακτικά. Ακόμα και οι σχέσεις. Η ερωτική του ζωή δεν είναι η ρομαντική ιστορία που θέλει να φαντάζεται, αλλά το γεγονός ότι βλέπει τις σχέσεις σα συμφωνία κατόπιν διαπραγματεύσεων δημιουργεί επιτυχημένους συνεταιρισμούς. Φυσικά και μπορεί η επιτυχία να οφείλεται και στην αγάπη. Ή στο καλό σεξ – οι Αιγόκεροι φημολογείται ότι είναι πιο σεξουαλικά διαθέσιμοι από όλα τα ζώδια. Αλλά πάνω από όλα και πέρα από όλα, οι σχέσεις είναι μπίζνες. Ανθίζουν όταν υπάρχει εμπιστοσύνη και αφοσίωση, γι’ αυτό και αφού έχουν κάνει ψυχανάλυση οι άνθρωποι θα έπρεπε να ψάχνουν έναν/μία Αιγόκερω για γάμο.

 

 Υδροχόος

Είναι δύσκολο να οπτικοποιήσεις ένα σταθερό αέρινο ζώδιο, όσο και μια ιδέα ή ένα ιδανικό. Αυτό ισχύει για τον Υδροχόο, με τον οποίο συνειδητοποιούμε τη δυαδικότητα των αέρινων ζωδίων, αντιμετωπίζοντας ένα ζώδιο που περιέχει έντονες αντιφάσεις οι οποίες προέρχονται από τους δύο εντελώς διαφορετικούς στο συμβολισμό τους κυβερνήτες του: τον παλιό του κυβερνήτη Κρόνο και τον νέο Ουρανό.

Ο Κρόνος και ο Ουρανός είναι αντίθετοι με κάθε έννοα: ο Κρόνος συμβολίζει την παράδοση, τις δομές, την ιεραρχία, την εξουσία, το στάτους κβο, την τάξη. Ο Ουρανός είναι η δύναμη που θέλει να σπάσει το στάτους κβο και τις παλιές δομές που ο Κρόνος θέλει να συντηρήσει. Ο Ουρανός είναι καινοτόμος – αυτός που φέρνει νέες ιδέες που θα ωφελήσουν την κοινωνία. Τα Ουράνια ιδανικά είναι ουτοπικά στο βαθμό που περιέχουν δημοκρατία και ισότητα, ανοιχτότητα και ειλικρίνεια και την πιθανότητα να ανέβει τόσο η συνειδητότητα των ανθρώπων ώστε να σέβεται ο ένας τη διαφορετικότητα του άλλου και να εργάζονται μαζί για το κοινό καλό. 

O σύγχρονος κυβερνήτης του Υδροχόου, Ουρανός, έχει μια ιδιότυπη τροχιά γύρω από την Ήλιο και εκκεντρικό άξονα περιστροφής, γεγονός που ταιριάζει με την αντιφατική και απρόβλεπτη συμπεριφορά του. Στην πραγματικότητα είναι διχασμένος μεταξύ μιας συντηρητικής, αυστηρής, θρησκευτικής και προς τα χρήματα προσανατολισμένης οικογένειας και της επιθυμίας του να τα βροντήξει όλα και να φύγει για την καρδιά της Αφρικής, ή όπου… Μπορεί να συζητάει άνετα με έναν αριστερ και να ακούει με ενδιαφέρον το πιο σκληροπυρηνικό δεξιό. Δεν είναι υποκρισία. Μπορεί να έχει αριστερές θέσεις και συντηρητικό τρόπο ζωής. Δεν μπορεί να είναι ούτε αυστηρά αριστερός ούτε αυστηρά δεξιός. Στο βάθος είναι ένας αναρχικός με την ουσιαστική σημασία της λέξης.

Όσο για τις σχέσεις, χορεύει σαν την πεταλούδα γύρω κοντά και μακριά από τη φλόγα. Συνήθως έλκεται από ανθρώπους που είναι control freaks, τους οποίους και δεν αντέχει όλη την ώρα. Ναι, ναι, γοητεύεται από αυταρχικούς τύπους, αλλά είναι ζήτημα χρόνου να τους δείξει ποιος είναι το αφεντικό. Διατηρεί τον έλεγχο δημιουργώντας απόσταση. Δεν είναι και πολύ του έρωτα, του σεξ και του ρομάντζου. Τα αισθήματά του μπορεί να είναι βαθιά και μακράς διάρκειας, αλλά δεν θέλει –κι αυτό είναι ζήτημα ζωής και θανάτου– να φανεί γλυκερός ή σε ανάγκη, κολλημένος ή συναισθηματικά εξαρτημένος. Η αποστασιοποίηση από τα αισθήματά του μπορεί να είναι τραυματική για τους άλλους. Ένας Υδροχόος ζει ανάμεσά μας αλλά δεν είναι ένας από εμάς.

 

 Ιχθύς

Δεν έχω να πω τίποτα για τον Ιχθύ, οπότε μπορείτε να προχωρήσετε σε άλλο ζώδιο! Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι ο Ιχθύς είναι τα πάντα όλα. Δεν μπορεί να προσδιοριστεί. Δεν ορίζεται. Δεν περιέχεται. Ούτε ταξινομείται. Δεν συλλαμβάνεται διανοητικά. Ως το πιο ώριμο υδάτινο ζώδιο, ο Ιχθύς που είναι και πιο κοντά στο συλλογικό δεν έχει ταυτότητα, ή έχει πολλές ταυτότητες, εναλλασσόμενες, μεταβαλλόμενες αενάως. Είναι ο χαμαιλέων του ζωδιακού που παίρνει το σχήμα και το χρώμα του περιβάλλοντος.

Ο Δίας, ο παλιός κυβερνήτης των Ιχθύων, περιγράφει τη χαρούμενη, εκστατική, δελφινίσια πλευρά των Ιχθύων. Στους Ιχθείς είναι ανεπτυγμένη η αίσθηση της ομορφιάς και μπαινοβγαίνουν στη Φαντασία και το Φανταστικό με τέτοια άνεση που τα υπόλοιπα ζώδια μόνο να ονειρευτούν μπορούν.

Οι Ιχθείς είναι οι κυρίαρχοι στης δημιουργικής αυτοέκφραςσης, των θαυμάσιων ηθοποιών, αφού μπορούν να εκφράσουν κάθε προσωπικότητα και επίσης είναι εξαιρετικοί στην εξω-λεκτική επικοινωνία, δηλαδή μιλάνε μέσα από το χορό, την τέχνη και τη μουσική, ικανοί να ενωθούν και να παραδοθούν σε δυνάμεις και αισθήματα που είναι μεγαλύτερα από αυτούς, από εμάς, από όλους μας.
Οι Ιχθείς είναι ψυχικά σφουγγάρια. Εάν ένας θλιμμένος, δυστυχισμένος, απογοητευμένος μπει στο δωμάτιο που βρίσκεται ο Ιχθύς, τότε ο Ιχθύς θα γίνει θλιμμένος, δυστυχισμένος, απογοητευμένος χωρίς να ξέρει το γιατί. Ναι ένας Ιχθύς πάντα μπαίνει στα παπούτσια του άλλου –συνειδητά ή ασυνείδητα– ακόμα κι αν τον στενεύουν υπερβολικά.

Οι Ιχθείς είναι ένα περίεργο μείγμα παιδικού ενθουσιασμού και κυνισμού ηλικιωμένης χήρας. Ενώ μπορεί να συγκινηθεί και να χαρεί και να γελάσει με τα πιο απλά πράγματα, μπορεί επίσης να απογοητευτεί από οτιδήποτε χωρίς κανέναn προφανή λόγο. Ίσως ο φανταστικός κόσμος του είναι πάντα καλύτερος και πάντα παρόν στο μυαλό του κι έτσι η σύγκριση είναι συντριπτικά εναντίον της πραγματικότητας.
Τώρα οι κατηγορίες: Άπιστος, ανεύθυνος, αλλάζει συμμαχίες και φίλους κατά πού φυσάει ο άνεμος, παραμορφώνει την πραγματικότητα, αλλάζει απόψεις, ιδέες, γνώμες που ορκιζόταν σε αυτές, ζει διπλή ζωή, είναι σαδιστής, είναι μαζοχιστής, είναι σκληρός, εξαφανίζεται, είναι στον κόσμο του, μπορεί να καταπιεί κάποιον σαν φάλαινα χωρίς να πάθει ούτε λόξυγκα. Χμμμ… Το τελευταίο που θέλει ένας Ιχθύς είναι να πληγώσει τους άλλους. Αλλά αν νομίζει κάποιος ότι μπορεί να τον κλείσει στο κλουβί είναι γελασμένος, ακόμα κι αν ο Ιχθύς παρακαλάει να τον φυλακίσει.

Πηγή: cosmictelegram

Σχόλια:    Αξιολόγηση:
παρακαλώ περιμένετε...

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αξιολόγηση: χωρίς αξιολόγηση

έχουν γενέθλια 237 μέλη.

ΦΥΛΕΣ - ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ

  • loading...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

  • loading...
  • loading...