παρακαλώ περιμένετε...
ΦΥΛΕΣ ΤΩΝ ΖΩΔΙΩΝ
Αστρολογία και κατάθλιψη..
Κατάθλιψη: η παραμέληση των εσωτερικών μας αναγκών
Μια αστρο-ψυχολογική μελέτη σε ωροσκόπια διασήμων


Ο τρόπος ζωής των ανθρώπων της show-business συχνά δεν τους αφήνει πολύ χώρο να φροντίσουν και να ʽτιμήσουνʼ τις εσωτερικές ανάγκες τους: γρήγοροι ρυθμοί, πολλές υποχρεώσεις, εκτεθειμένη προσωπική ζωή και άφθονη υποκρισία, όλα αυτά τους ωθούν στο να παραμελούν βασικά κομμάτια του εαυτού. Αυτό φέρνει σαν αποτέλεσμα ψυχικές ανισορροπίες, κατάθλιψη, καταχρήσεις κι εθισμούς.

Δεν είναι τυχαίο που στα ωροσκόπια ανθρώπων που βασανίζονται από κατάθλιψη η πιο συχνή ένδειξη είναι μια ʽχτυπημένηʼ Σελήνη, (συνήθως από Κρόνο και Πλούτωνα) καθώς είναι ο πλανήτης των βασικών μας αναγκών για ασφάλεια, ηρεμία, ιδιωτικότητα και σεβασμό στους ρυθμούς της ψυχής και του σώματος.

Φυσικά τάση για κατάθλιψη δεν έχουν μόνο διάσημοι – άλλωστε η ζωή του κάθε απλού ανθρώπου είναι ένα ξεχωριστό show. Αν ταυτιστούμε πολύ με το ρόλο μας σʼ αυτό το show και ξεχάσουμε τις βαθύτερες ανάγκες μας, τότε εκδηλώνονται ανισορροπίες κι ένα αίσθημα ανικανοποίητου.

Η κατάθλιψη βέβαια δεν είναι μόνο δείγμα της παραμέλησης των εσωτερικών μας αναγκών. Ορισμένες φορές στη ζωή μας περνούμε από περιόδους βαθιάς εσωτερικής κάθαρσης, όπως στη περίπτωση της διέλευσης του Πλούτωνα ή του Κρόνου απʼ τον 12ο οίκο. Τότε, ακόμα κι αν η ιδιοσυγκρασία μας είναι θετική, μπορεί να βιώνουμε ανεξήγητα ʽσκοτεινάʼ συναισθήματα και ενεργειακά ʽβάρηʼ, τα οποία συνήθως προέρχονται απʼ τους προγόνους μας, ακόμα και από παππούδες ή πρόπαππούδες. Μια τέτοια διέλευση δηλαδή, όπως του Πλούτωνα στο 12ο, μπορεί να δείξει ότι καθαρίζουμε από ψυχολογικές κληρονομιές, μια δύσκολη κι επίπονη διαδικασία που πρέπει να αντέξουμε με υπομονή. Και μια Ποσειδώνια περίοδος όμως μπορεί να φέρει κατάθλιψη, περισσότερο σε μορφή απογοήτευσης, όταν κάποιο όνειρό μας γκρεμίζεται. Οι πλανήτες βέβαια ποτέ δεν γκρεμίζουν κάτι αληθινό αλλά μόνο όσα πράγματα, ιδέες και συναισθήματα έχουμε ʽχτίσειʼ που δεν είναι σύμφωνα με τη πραγματική μας φύση και τις ανάγκες μας.

Τα ζώδια του νερού (Καρκίνος, Σκορπιός, Ιχθείς) πέφτουν πιο συχνά από τʼ άλλα στο συναισθηματικό μαύρο σύννεφο της κατάθλιψης – ίσως δεν το φοβούνται κιόλας και βουτούν ηθελημένα. Μετά έρχονται τα ζώδια της γης, που τείνουν να παίρνουν πολύ στα σοβαρά τις, υλικές συνήθως, δυσκολίες της ζωής. Τα αρσενικά ζώδια, δηλαδή του Αέρα (Δίδυμοι, Ζυγός, Υδροχόος) και της φωτιάς (Κριός, Λέων, Τοξότης) λόγω της φυσικής τους θετικότητας συνήθως δεν αφήνονται να παρασυρθούν από ένα τέτοιο σύννεφο. Μπορεί όμως την κατάθλιψη να την βιώσουν έμμεσα, είτε σαν πολλές αρνητικές σκέψεις (ζώδια του αέρα) ή σαν μια ανυπόφορη βαρεμάρα και έλλειψη δημιουργικότητας ή έμπνευσης (ζώδια της φωτιάς).



George Michael

Σαν Καρκίνος με ωροσκόπο Καρκίνο, ο George Michael αντιμετωπίζει έντονα στη ζωή του το ζήτημα της τροφής, τόσο σε φυσικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο. Αναζητά δηλαδή τρόπους να ʽτραφείʼ αλλά και να θρέψει τους άλλους. Η διέξοδος έρχεται μέσα από τη Σελήνη στο Λέοντα που είναι κυβερνήτης του ωροσκόπου του και του ζωδίου του Ήλιου του: μέσα από το show, την δημιουργικότητα και τη διασημότητα, ίσως παίρνει (και δίνει στο κοινό) αυτό που η μητέρα του του στέρησε σε μεγάλο βαθμό, την προσοχή, που είναι και ένα είδος τροφής. Η αντίθεση Σελήνης-Κρόνου δείχνει μια μητέρα είτε συναισθηματικά ʽστεγνήʼ, ή που ήταν καριερίστα και είχε πολλές υποχρεώσεις, πιθανών αφήνοντας το παιδί σε κάποια νταντά ή στη γιαγιά. Πολλές φορές τα άτομα με δύσκολη γωνία Σελήνης-Κρόνου (τετράγωνα, αντιθέσεις, σύνοδοι) δεν θήλασαν καθόλου στη βρεφική ηλικία ή θήλασαν ελάχιστα. Έτσι έμεινε μια αίσθηση ʽπείναςʼ ή συναισθηματικής ανεπάρκειας και ότι οι βασικές ανάγκες τους δεν έχουν καλυφτεί. Αν δεν το συνειδητοποιήσουν αυτό, στην ενήλικη ζωή μπορεί να συνεχίσουν στο ίδιο μοντέλο και να μην τρέφουν τον εαυτό τους σωστά, τόσο σε ψυχολογικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο. Άλλωστε μια κακή διατροφή και ελλιπής σε θρεπτικά στοιχεία συμβάλει κατά πολύ μεγάλο ποσοστό στη κατάθλιψη.

Δεν είναι όμως μόνο η αντίθεση Σελήνης-Κρόνου που προκαλεί ένα ʽβαρύʼ αίσθημα στον George Michael. Το ωροσκόπιό του δείχνει πιέσεις από πολλά επίπεδα. Το τετράγωνο Ερμή-Πλούτωνα συχνά δημιουργεί σκοτεινές σκέψεις και έμμονες ιδέες, κάνει το άτομο να ʽκολλάειʼ σε πράγματα μέχρι να βρει την ουσία, το νόημα. Η σύνοδος Άρη-Πλούτωνα στη Παρθένο υποδηλώνει μια ισχυρότατη σεξουαλικότητα, η δύναμη της οποίας πολλές φορές τρομοκρατεί το άτομο –ο ίδιος αρνείται να κάνει τεστ για AIDS γιατί φοβάται να δει το αποτέλεσμα- αλλά και την διστακτικότητα να αποκαλύψει την σεξουαλική του ταυτότητα, ώστε να μην στενοχωρήσει τη μητέρα του – η Παρθένος φημίζεται για τις σεξουαλικές αναστολές και το συντηρητισμό. Το 1998 ο Πλούτωνας ʽχτυπούσεʼ την σύνοδο αυτή και έβγαλε στην επιφάνειά την άρρωστη πλευρά της, όταν ένας αστυνομικός τον συνέλαβε για ασελγείς πράξεις σε δημόσιες τουαλέτες. Εκείνη τη περίοδο περνούσε ο Δίας απʼ το μεσουράνημά του, μια ένδειξη για φήμη, αλλά στη περίπτωση αυτή αρνητική, (ποιος είπε ότι ο Δίας προσφέρει μόνο θετικά ή ευχάριστα πράγματα;). Ταυτόχρονα την ίδια χρονιά παραδέχτηκε δημόσια τον gay σεξουαλικό του προσανατολισμό, καθώς ο Ουρανός διέτρεχε τον 8ο του οίκο – έφερε δηλαδή την αλήθεια και την απελευθέρωση στο σεξουαλικό τομέα.

Σίγουρα η επιρροή της μητέρας φαίνεται ότι ήταν καταλυτική στη ζωή του. Όχι μόνο γιατί είναι Καρκίνος με ωροσκόπο Καρκίνο (είναι γνωστό το δέσιμο των Καρκίνων με τη μάνα καθώς το ζώδιο αυτό συμβολίζει τη Μητέρα) αλλά και λόγω του Ταφ Σελήνης-Κρόνου-Ποσειδώνα. Η γωνία Σελήνης-Ποσειδώνα κάνει το άτομο να εξιδανικεύει την μάνα αλλά και να απογοητεύεται συχνά από εκείνη. Ίσως το ότι έγινε γρήγορα ο ίδιος ένα sex symbol και ένας επιτυχημένος showman συνέβη για να ʽλυτρώσειʼ την μητέρα του από την καταπίεση της αυτοέκφρασης και της σεξουαλικότητάς της (χτυπημένη Σελήνη στο Λέοντα και Ποσειδώνας κυβερνήτης του 10ου στον 5ο στο Σκορπιό. Άλλωστε η πατρική φιγούρα δεν φαίνεται να ήταν ιδιαίτερα παρούσα: ένας αδύναμος Ήλιος στο 12ο χωρίς ιδιαίτερες γωνίες.

Η μεγάλη ευαισθησία που δίνει το τετράγωνο Σελήνης-Ποσειδώνα, μαζί με τις τάσεις αυτοκαταστροφής του Άρη-Πλούτωνα τον οδήγησαν σε κατάχρηση ουσιών, για τις οποίες συνελήφθη πολλές φορές. Ο Πλούτωνας που δίνει την τάση για σκάνδαλα –κυρίως σεξουαλικά- εμπλέκεται σε πολλές γωνίες: σύνοδο με Άρη και Ουρανό στη Παρθένο, τετράγωνο με Ερμή και Αφροδίτη στους Διδύμους. Μια υγιής έκφραση θα ήταν να προσφέρει όλον αυτόν τον πηγαίο και ʽηφαιστειακόʼ δυναμισμό του (Άρης-Πλούτωνας) σε δουλειά για τελειοποίηση των δυνατοτήτων του και σε υπηρεσία στους γύρω του (Παρθένος). Οι τρεις πλανήτες στον 12ο βέβαια τον ώθησαν αρκετές φορές σε φιλανθρωπίες.

Σαν Καρκίνος και με Ήλιο στον 12ο ο George Michael κατά καιρούς αποτραβιέται από τις πολλές φασαρίες και υποχρεώσεις της show-business και κάνει ένα απαραίτητο διάλειμμα. Μια τέτοια τακτική απόσυρση είναι εξαιρετικά σημαντική, όχι μόνο για τους Καρκίνους ή όσους έχουν ʽχτυπημένηʼ Σελήνη, αλλά για όλους μας, ώστε να αφουγκραστούμε τις ανάγκες μας. Ποιος δεν έχει νιώσει εξαντλημένος από τα χαχανητά της παρέας ή τις τυπολατρίες και τα τεχνητά χαμόγελα στον εργασιακό χώρο; Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που η Σελήνη βρίσκεται στην καλύτερή της θέση στον Ταύρο: το άτομο με αυτή τη Σελήνη όταν το άγχος και οι ρυθμοί ανέβουν πολύ και ξεπερνούν τις δυνάμεις του, τα παρατά όλα και απολαμβάνει αργά ένα ωραίο γεύμα. Δεν μπορούμε να ζούμε συνεχώς στην επιφάνεια και στο μάξιμουμ των ταχυτήτων μας και να έχουμε ψυχική ισορροπία. Αλλά μια Σελήνη στο Λέοντα σε αντίθεση με Κρόνο όπως του George Michael, κάνει το άτομο να αγωνίζεται μέχρι εξαντλήσεως να αποδείξει την λάμψη και την μοναδικότητά του στη μητέρα/κοινό… Εκτός αν σταματήσει νʼ αναζητά από ʽέξωʼ, αυτό που μόνο ο ίδιος τελικά μπορεί να δώσει στον εαυτό του: την ουσιαστική ψυχική φροντίδα και αγάπη.



Gwyneth Paltrow

Πολύ καλύτερα και σίγουρα λιγότερο αυτοκαταστροφικά φαίνεται να αντιμετωπίζει το θέμα της κατάθλιψης η Gwyneth Paltrow. Πίσω από την ντελικάτη φιγούρα της (Ζυγός με ωροσκόπο στους Ιχθείς) κρύβεται ένας άνθρωπος με βαθιές ανησυχίες. Η σύνοδος Ήλιου-Πλούτωνα υποδηλώνει μια ισχυρότατη πατρική παρουσία που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη ζωή και στις επιλογές του ατόμου – με αυτή τη γωνία πολλές φορές ο πατέρας προσπαθεί να χειραγωγήσει (συνειδητά ή ασυνείδητα) το παιδί και να το ωθήσει στις κατευθύνσεις που θέλει εκείνος. Η ίδια λέει για τον πατέρα της ότι την ενθάρρυνε (τετράγωνο Ήλιου-Δία), της έλεγε ότι είναι ικανή για τα πάντα και να μην φοβάται να δοκιμάζει πράγματα. Ο Πλούτωνας άλλωστε είναι ο survivor των πλανητών και δίνει ανεξάντλητα αποθέματα δύναμης και την ικανότητα αναγέννησης.

Συχνά οι άνθρωποι με τις δυνατές γωνίες Ήλιου-Πλούτωνα (σύνοδοι, τετράγωνα, αντιθέσεις) δεν καταφέρνουν να αποκολληθούν ποτέ από τις πατρικές επιρροές και μπορεί το άτομο ακόμα και μετά το θάνατο του πατέρα να βιώνει ένα δυνατό, ακόμα και μεταφυσικό δέσιμο μʼ εκείνον. Κάπου δηλαδή είναι δύσκολο να γίνει η ψυχολογική απόσχιση από τον πατέρα, γιατί ο Πλούτωνας είναι ένας εξωκρόνιος πλανήτης - ο Κρόνος είναι ο πλανήτης των ορίων, κι έτσι όταν κάποιος εξωκρόνιος πλανήτης συνδέεται με κάποιον προσωπικό πλανήτη όπως τον Ήλιο και τη Σελήνη, υπάρχει ζήτημα ψυχολογικών ορίων, καθώς το άτομο νιώθει τους άλλους σαν προεκτάσεις του.

Το 2002 ήταν η χειρότερη χρονιά για την Paltrow, όπως αναφέρει η ίδια, καθώς έχασε τον πατέρα της και ξεκίνησε η κατάθλιψή της. Εκείνη την χρονιά είχε επιστροφή Κρόνου στον 4ο οίκο, μια επιρροή που την ανάγκασε να οριοθετήσει τον εαυτό της, ενώ ο Πλούτωνας βρισκόταν πάνω στο Μεσουράνημά της, δυο οίκοι που σχετίζονται με τους γονείς. Το Ναδίρ και το Μεσουράνημα είναι η ʽραχοκοκαλιάʼ της ψυχολογικής μας ταυτότητας, κι έτσι τότε ξεκίνησε μια βαθιά κάθαρση και μεταμόρφωση μέσα της που έχει να κάνει περισσότερο με την αποκόλληση από τις πατρικές επιρροές, μια δύσκολη διαδικασία για έναν άνθρωπο τόσο δεμένο με τον πατέρα. Το 2005 ανακοίνωσε δημόσια ότι υποφέρει από κατάθλιψη, όταν ο Δίας βρισκόταν στο Ζυγό, κοντά στον Ήλιο της, και της έδωσε την απαραίτητη αυτοπεποίθηση να το γνωστοποιήσει, και ίσως έτσι να απελευθερώσει ένα ποσοστό εσωτερικής πίεσης. Άλλωστε οι άνθρωποι με Ήλιο-Πλούτωνα δεν σταματούν να ʽβράζουνʼ εσωτερικά, βιώνοντας πάθη, αγωνιζόμενοι να βρουν νόημα και να διαλύσουν προσκολλήσεις που προκαλούν πόνο.

Η σύνοδος Σελήνης-Κρόνου στους Διδύμους, που είναι και μια κλασική γωνία που βλέπουμε σε ανθρώπους με κατάθλιψη, συνέβαλε στην επιλόχεια κατάθλιψη σʼ εκείνη, τόσο επειδή η Σελήνη είναι ο φυσικός πλανήτης της μητρότητας, όσο και γιατί στο ωροσκόπιό της είναι κυβερνήτης του 5ου, δηλαδή των παιδιών. Που σημαίνει ότι πήρε τη μητρότητα τόσο στα σοβαρά που την ένιωσε σαν βάρος. Όμως και η σύνοδος Ήλιου-Πλούτωνα φέρνει σημαντικότατες εσωτερικές μεταμορφώσεις στο άτομο με τη γέννηση ενός παιδιού, καθώς ο Ήλιος είναι ο φυσικός πλανήτης των παιδιών. Πολλές φορές οι άνθρωποι με δυνατές γωνίες Ήλιου-Πλούτωνα φοβούνται να κάνουν παιδιά γιατί γνωρίζουν ότι ένα παιδί θα ενεργοποιήσει μέσα τους συναισθήματα ανασφάλειας ή ακόμα και απόγνωσης (οι Πλουτώνιοι άνθρωποι σπάνια εμπιστεύονται την θεία πρόνοια, αν και θα ʽπρεπε, γιʼ αυτό ανησυχούν πολύ και προσπαθούν να κοντρολάρουν τις καταστάσεις). Ή φοβούνται γιατί νιώθουν ότι ένα παιδί θα προκαλέσει τεράστια αλλαγή στη ζωή τους, τόσο μεγάλη που μπορεί να μην είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν σε τέτοιες απαιτήσεις. Αλλά συνήθως αποδεικνύεται ότι αυτές οι φοβίες είναι ψεύτικες, καθώς οι Πλουτώνιοι άνθρωποι έχουν τις μεγαλύτερες αντοχές. Έτσι λοιπόν μετά την εγκυμοσύνη της η Paltrow βίωσε τόσο την Πλουτώνια κάθαρση και μεταμόρφωση, όσο και την Κρόνια αίσθηση ευθύνης – σίγουρα βαριά αλλά σπουδαία συναισθήματα.

Η σύνοδος Σελήνης-Κρόνου όπως είπαμε φέρνει και προβλήματα διατροφής και δεν αποκλείεται η Paltrow να βιώνει μια ανασφάλεια στο κατά πόσο μπορεί να θρέψει σωστά τα παιδιά της, ψυχολογικά και υλικά. Η ίδια είναι λιτή στη διατροφή της (ακολουθεί μακροβιοτική δίαιτα) καθώς η σύνοδος αυτή προκαλεί μια ασκητικότητα και δίνει αυτοκυριαρχία κι αυτοσυγκράτηση τόσο στη διατροφή όσο και στα συναισθήματα. Ταυτόχρονα ο Άρης της στην Παρθένο και στον 7ο την κάνει να ασχολείται με θέματα υγείας, με yoga και γυμναστική, τόσο για να νιώθει καλά, όσο και για να κρατά μια όμορφη σιλουέτα. Άλλωστε η εμφάνιση και η ομορφιά είναι πολύ μεγάλης σημασίας για τους Ζυγούς.



Jim Carrey

Δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι ένας κωμικός με τόσο νεύρο, ʽτρέλαʼ και δημιουργικότητα θα μπορούσε να υποφέρει από καταθλιπτικές κρίσεις. Αν κοιτάξουμε όμως το χάρτη του τα πράγματα είναι πολύ καθαρά.

Αιγόκερως με ωροσκόπο Σκορπιό λοιπόν ο Carrey, δυο ζώδια που μαζί με τον Καρκίνο βλέπουμε πιο συχνά απʼ όλα να έχουν τάσεις κατάθλιψης. Ένα έντονο Κρόνιο ή Αιγοκερίσιο στοιχείο στο ωροσκόπιο, συχνά κάνει το άτομο υπερβολικά σοβαρό, έως ζοφερό. Ο Carrey όχι μόνο έχει Ήλιο, Αφροδίτη και Άρη στον Αιγόκερω, αλλά ο Κρόνος, αν και στο επόμενο ζώδιο, κάνει σύνοδο με τον Ήλιο και την Αφροδίτη. Αυτές οι αστρολογικές θέσεις έδειξαν και το γεγονός ότι στη παιδική του ηλικία τα πράγματα στο σπίτι ήταν οικονομικώς στενάχωρα και όλα αδέλφια έπρεπε να δουλεύουν. Είναι μια κλασική έκφανση του Ήλιου-Κρόνου: το άτομο αναγκάστηκε να μεγαλώσει γρήγορα και να αναλάβει ευθύνες από νωρίς. Ουσιαστικά δεν ένιωσε παιδί. Ίσως αυτή τη χαμένη αθωότητα και παιδικότητα προσπάθησε να νιώσει και να εκδηλώσει μέσα από την κωμική του ιδιότητα.

Ταυτόχρονα στη παιδική του ηλικία –που τότε άλλωστε γίνεται η βασική διαμόρφωση της προσωπικότητας- συνέβαινε και ένα άλλο σημαντικό γεγονός: η μητέρα του ήταν άρρωστη, κάτι που φαίνεται από το τετράγωνο Σελήνης-Πλούτωνα. Τα παιδιά με σημαντικές γωνίες Σελήνης-Πλούτωνα (σύνοδοι, τετράγωνο, αντιθέσεις) συχνά είναι πολύ ʽανοιχτάʼ στο πόνο και τη δυστυχία της μάνας, ʽρουφούνʼ αυτή την σκοτεινή ενέργεια που τελικά γίνεται κομμάτι της ιδιοσυγκρασίας τους. Βέβαια καμιά αστρολογική γωνία ή θέση δεν είναι μόνο αρνητική, αντιθέτως, όλες τις αστρολογικές μας θέσεις οφείλουμε να τις ανατάξουμε σε ανώτερο, πιο δημιουργικό επίπεδο. Στη περίπτωση της Σελήνης-Πλούτωνα, το άτομο μπορεί να μετατρέψει αυτή τη συναισθηματική μαυρίλα και την αίσθηση αδικίας (Πλούτωνας) σε συναισθηματικό βάθος, σε βαθιά κατανόηση των ρυθμών της ζωής, σε συντονισμό δηλαδή με την ψυχική και σωματική πλημμυρίδα και άμπωτη. Αυτό θα φέρει αίσθημα αναζωογόνησης και άφθονης, πηγαίας δημιουργικότητας.

Για να κάνει λοιπόν τη μάνα του να χαμογελάσει και να ξεχάσει το πόνο της ο Carrey έκανε γκριμάτσες, τρέλες, χοροπηδούσε και εφεύρισκε αστεία. Άλλωστε η Σελήνη στους Διδύμους και οι 5 πλανήτες που έχει στον 3ο του οίκο δίνουν εκπληκτική πλαστικότητα κι εκφραστικότητα. Ένα παιδί φοβάται όσο τίποτε άλλο να χάσει τη μητέρα του, γιατί αυτό μπορεί να σημαίνει και το θάνατο του ίδιου. Έτσι όλοι μας από μωρά προσπαθούμε με διάφορους τρόπους να κάνουμε τους γονείς μας ευτυχισμένους, με το να είμαστε αξιαγάπητοι, να γελάμε ή να κάνουμε πράγματα που βλέπουμε ότι αρέσουν στους γονείς μας, ώστε να εξακολουθούν να μας φροντίζουν και να επιβιώσουμε. Αυτές τις συμπεριφορές συνεχίζουμε να τις εκδηλώνουμε και στην ενήλικη ζωή, μόνο που, στην περίπτωση του Carrey, η μητέρα έχει μεταμορφωθεί στο κοινό που τον παρακολουθεί. Δηλαδή διασκεδάζοντας το κοινό που τον βλέπει π.χ. σε μια stand-up comedy, ουσιαστικά ικανοποιεί την ανάγκη για ανακούφιση απʼ το πόνο της μητέρας του.

Το 2004, όταν ο Κρόνος ήταν στον Καρκίνο απέναντι απʼ τον Ήλιο του και ο Πλούτωνας απʼ το Τοξότη μόλις είχε ολοκληρώσει την αντίθεση με τη Σελήνη του, ήταν έτοιμος πλέον και αποκάλυψε δημόσια σε μια συνέντευξη ότι παρόλη την επιτυχία του, πάσχει από κρίσεις κατάθλιψης. Όπως είπε, την κατάθλιψη την βιώνει σε ups και downs, σε περιόδους κορύφωσης κι εκτόνωσης. Δεν είναι τυχαίο αυτό άλλωστε, καθώς η Σελήνη του βρίσκεται σε μεταβλητό ζώδιο. Αν ήταν σε σταθερό ζώδιο, όπως στη περίπτωση του George Michael, η κατάθλιψη θα είχε μια σταθερότητα και διάρκεια εκδήλωσης.

Στη συνέντευξη παραδέχτηκε ότι βιώνει ένα είδος απόγνωσης – που είναι άλλωστε κλασικό Πλουτώνιο συναίσθημα. Τι είναι όμως αυτό που προκαλεί απόγνωση σε όσους έχουν έντονο Πλούτωνα στο ωροσκόπιό τους; Η έλλειψη πίστης στις δυνάμεις του εαυτού, στη ζωή και, γιατί όχι, στην αθανασία – ο πλανήτης αυτός συμβολίζει την επιβίωση του ουσιαστικού μας εαυτού (ψυχή και πνεύμα) μέσα στον αέναο κύκλο της ζωής και του θανάτου. Τα προβλήματα του Πλούτωνα δυστυχώς δεν ξεπερνιούνται με διανοητικές κι επιφανειακές προσπάθειες μόνο. Πρέπει να μάθουμε να ερχόμαστε σε επαφή με τον Πυρήνα μας, με το Κέντρο μας, και να ʽαφηνόμαστεʼ στα χέρια της Ροής της ζωής χωρίς να προσπαθούμε να κοντρολάρουμε τα πάντα και να το παίζουμε θεοί. Όπως είπε και η Dr. Joan Borysenko, «το παράδοξο στο κοντρόλ είναι απλό: όσο πιο πολύ προσπαθούμε να κοντρολάρουμε τη ζωή, τόσο λιγότερο κοντρόλ έχουμε». Από εκεί λοιπόν γεννιέται η απόγνωση, από τη μη χαλάρωση, τη μη αποδοχή και ʽπαράδοσηʼ στη ζωή.


-Έλενα Μένεγου
Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Jupiter    
http://www.elenastra.com/2010/04/blog-post_10.html
Σχόλια:    Αξιολόγηση:
παρακαλώ περιμένετε...

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αξιολόγηση: χωρίς αξιολόγηση

έχουν γενέθλια 223 μέλη.

ΦΥΛΕΣ - ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ

  • loading...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

  • loading...
  • loading...