παρακαλώ περιμένετε...
ΦΥΛΕΣ ΤΩΝ ΖΩΔΙΩΝ
Θέλω το φλουρί ..

Mε αφορμή μια βόλτα τυχαία- άλλωστε έτσι πάντα μου τα φέρνει εμένα η ζωή,  ενός λεπτού σιγή ή ομιλία μαρκάρει, το κοίταγμα σε μια σελίδα ενός βιβλίου -τίποτα δεν είναι το ίδιο μετά .. τα δώρα του ουρανού στον χάρτη – και  astropet silence ή όπως λέμε ελληνιστή  τουμπεκί  αγαπητέ μου και δη ψιλοκομμένο ..:)

 

Βρήκα σε μια λέξη τον Δια στον υδροχόο, μου αποκαλύφθηκε σήμερα μαγικά, ίσως να κάνω λάθος, όπως πάντα, κυριολεκτικά ,αλλά έτσι το ένιωσα κι έτσι θα σας το περιγράψω. Δεν με ενδιέφερε ποτέ έτσι κι αλλιώς να είμαι ακριβής και σωστή, Ερμής στον Τοξότη :), Παλλαϊκός γάιδαρος περπατησιά μην περιμένετε να αλλάξει  :) ελεγε ο πολύτιμος μου πατέρας ..-

 

Tabor Η αρχή μιας λέξης

 

Πριν 6 αιώνες η αίρεση των Ουσσιτών για να αντιμετωπίσει την ραγδαία εξάπλωση των καθολικών υπεράσπισε την ύπαρξη της σε ένα φυσικό κάστρο στην καρδιά της Βοημίας ..με αρχή «το τίποτα δεν είναι είναι δικό μου και τίποτα δεν είναι δικό σου γιατί τα αγαθά μας, ανήκουν ισότιμα σε όλα τα μέλη της κοινότητας». Οι Ουσσιτες συμμετείχαν ισότιμα σε όλες τις εργασίες και τα αγαθά τα οποία διατίθεντο στην κεντρική πλατεία, τα σπίτια χτίσθηκαν δίπλα- δίπλα και ενώνονταν με τούνελ που χρησιμοποιούνταν σαν καταφύγια σε καιρό πολέμου ….

 

Η αρχή  της λέξης Bohemian έρχεται από αυτήν την κοινότητα και την δραστηριότητα της και την ικανότητα της να επιβιώνει αρκετά χρόνια παρά την εξάπλωση της καθολικής εκκλησίας, καθώς και την βιαιότητα της ….

 

Bohemianısm έτσι ονομάστηκε το "είδος ζωής "καλλιτεχνών όλων των ειδών τον 19ο αιώνα που χαρακτηρίζονταν μη συμβατική και ανατρεπτική σε σχέση με τα κοινωνικά πρότυπα σε όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις . Αυτό που λέμε σήμερα Bohme και έχει πλάκα τότε ίσως να ήταν και ενός είδους βρισιάς. Bασικά χαρακτηριστικά αυτών   των κοινοτήτων   ήταν η σεξουαλική ελευθεριότητα   περαν των δεσμών του γάμου  και  o αντί- καταναλωτισμός – ηθελημένη ή όχι φτώχεια ….

 

ΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΟ – σαν να λέμε, παράφραση δίκιά  μου .. :)

 

Κατά το 18 αιώνα Γάλλοι εφεύραν τον όρο για να περιγράψουν τους φτωχό-διαβόλους καλλιτέχνες που έμεναν σε τσιγγάνικες φτωχές συνοικίες στο Παρίσι – θεωρούσαν τότε ότι οι τσιγγάνοι είναι ΜΟΝΟ Τσέχοι  – όπως θεωρούμε κι εμείς διαφορα σημερα ..:)

 

Οι Μποέμ κοινότητες στο παρελθόν ήταν κοινότητες που ο οποιοσδήποτε μπορούσε να ζήσει και να δουλέψει  «φτηνά»  και να υπαρξει κατά  ΒΟΥΛΗΣΗ δηλαδή ΕΛΕΥΘΕΡΑ

 

Κοινότητες ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΑΤΟΜΩΝ πέρα από τα όρια αυτού που ορίζει η συμβατική «καθώς πρέπει » κοινωνία. Η Μονμάρτη που τώρα τα πλήθη θαυμάζουν ΗΤΑΝ μια τέτοια περιοχή , γύφτο-κακομοίρηδων  μποέμηδων, το Σόχο  στην Αγγλία το Τσέλσυ στην Νέα Υόρκη .. κλπ .

 

 

Μόλις  γύρισα – πριν ξαναφύγω .

Στον φίλο μου το Χάρη , στο Αψέντι που δεν ήπιαμε  μαζί, στο όνειρο που είχε δει πριν με γνωρίσει κι ας μην μιλάμε τώρα πια .. :) δεν ξεχνω και το φωναζω δυνατα -αυτος απλα ας διαβασει :)

Εγώ ξετυλίγω το δικό μου νήμα .. του είμαι ταπεινά ευγνώμων – the ghost world  

 

Στον Δια στον Υδροχοο στην απλοχεριά και την ανοιχτομυαλιά  που μπορεί και ελπίζω να  φέρει

 

Καλή χρονιά , καλά ταξίδια όποιου τύπου  .. .. και ΝΑΙ ΝΑΙ  Ποσειδώνας ταξίδι να ναι και ότι να ναι, ΚΑΤΕΛΗΞΑ… :):)

 

Πηγες : lonely Planet

             http://en.wikipedia.org/wiki/Bohemianism#Bohemian_communities_in_the_past

http://en.wikipedia.org/wiki/Bohemianism

 

Y.Σ 1 Συγγνώμη για τις φωνές των κεφαλαίων – Άρης στον Κριο  :)

 

Υ.Σ.2 Το θέμα της ατομικής ελευθερίας στα πλαίσια Ομάδας και συλλογικής αίσθησης  ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΟΥ … - ξανά συγγνώμη για τα κεφαλαία ..

 

Υ.Σ.3  Τις είδα τις λίμνες και τα κουρνιαχτά .. έσκασα ξαφνικά στη μήτρα των προγόνων  μου, σαν πέρισυ τίποτα δεν είναι ίδιο , του χρονου θα το πω ξανα ..:)

 

Υ.Σ.4  Μου λείψατε !

 

 

Σχόλια:    Αξιολόγηση:
παρακαλώ περιμένετε...

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αξιολόγηση: χωρίς αξιολόγηση

έχουν γενέθλια 255 μέλη.

γιορτάζουν οι: Ιωσήφ, Ιωσηφίνα, Χρύσανθος

ΦΥΛΕΣ - ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ

  • loading...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

  • loading...
  • loading...