παρακαλώ περιμένετε...
ΦΥΛΕΣ ΤΩΝ ΖΩΔΙΩΝ
Fernado Pessoa

Συνάντησα τον Φέρναντο  Πεσοα  τυχαία πίνοντας κάτι ούζα σε μια παραλία πριν πολλά χρόνια. Αν δεν κάνω λάθος τότε μόλις είχε πρώτο μεταφραστεί  «Το βιβλίο της ανησυχίας». Ο δάσκαλος  που μου το χάρισε έχει υπάρξει καθοριστικός από τις ασκήσεις φυσικής στις καταθλιπτικές εισαγωγικές στο πανεπιστήμιο, μέχρι ακόμα και σήμερα . Χαρίζοντας μου κάθε φορά που με βλέπει μια καινούργια γωνία για να κοιτώ το κόσμο , κι ας αυτός σιγά σιγά φθίνει  εξαφανίζεται. Έχω υπάρξει τυχερή , πολύ τυχερή !

 

Το βιβλίο είναι χαμένο από την βιβλιοθήκη μου καθώς και η χειρόγραφη αφιέρωση του . Με καταδικάζω κάθε φορά για την αλόγιστη κοινοκτημοσύνη μου κι έχω αρνηθεί να το αντικαταστήσω ελπίζοντας κάποια στιγμή να επιστρέψει στη θέση του μαγικά.

 

Από πριν τις γιορτές μου χε καρφωθεί στο μυαλό πάλι ο Φερνάντο , θυμόμουν εκείνα τα Χριστούγεννα που διάβαζα τα «Γράμματα στην Οφέλια» κι ότι επακολούθησε σύντομα μετά  κι αναρωτιόμουν: πόσο να τον βάραγε ο Ποσειδώνας αυτόν τον άνθρωπο?  Που έφτιαξε  6 σαφως προσδιορισμένους εαυτούς για να γράψει ? Με βιογραφικό σημείωμα  συγκεκριμένο ο καθενας και μια διαφορετική ματιά για τον κόσμο.

Ενδεχομένως να υπάρχουν κι άλλοι με μη σαφή περιγραφή ,ποιος ξέρει άλλωστε τι είχε στο μυαλό του . Πέθανε πολύ νέος, , από κίρρωση ήπατος – ήταν αλκοολικός , η σεξουαλικότητα του ήταν αδιευκρίνιστη ή πώς να το πω μη εξακριβωμένη και διαφορετικά εκφρασμένη  στα γραπτά των 6 εαυτών του . Υπήρξε καθοριστικός για τα  «γράμματα « της Πορτογαλίας και όχι μόνο. Όσο ζούσε είχε εκδοθεί μονο ένα βιβλίο του . Και για να μην γίνουν παρεξηγήσεις έζησε εργαζόμενος σαν υπάλληλος σε μια εμπορική εταιρεία και ήταν ιδρυτικό στέλεχος σε ένα από τα σημαντικά λογοτεχνικά περιοδικά της Πορτογαλίας.

 

Κι ενώ έχω την εμμονή για τον Ποσειδώνα , την Ιχθυακή του φύση τέλος πάντων , είμαι ράθυμη και δεν κοιτώ το χάρτη .. μέχρι που σε μια βόλτα στα γνωστά βιβλιοπωλεία του κέντρου έπεσα πάνω σε ένα βιβλιαράκι «Μαρτζινάλια , αφορισμοί και αποθέματα «  το πήρα κι έφυγα αγκαλιά.

 

«Δεν υπάρχουν κανόνες . Όλοι οι άνθρωποι είναι εξαιρέσεις σε ένα κανόνα που δεν υπάρχει »

 

«Οι θεοί είναι η ενσάρκωση αυτού που  ποτέ δεν   θα μπορέσουμε να είμαστε»

 

«Κανείς δεν καταλαβαίνει κανέναν , όλα είναι διάκενο και τυχαίο , αλλά όλα είναι στη

θέση τους »

 

«Κοστίζει τόσο να είσαι ειλικρινής όταν είσαι ευφυής .Είναι σαν να είσαι τίμιος αν είσαι φιλόδοξος»

 

Θα μπορούσα να αντιγράφω άπειρα δεν υπάρχει λόγος ..

 

Εκείνο το βράδυ με το βιβλιαράκι αυτό αγκαλιά έφτιαξα τον χάρτη και σοκαρίστηκα

αδίκως ενδεχομένως , αλλά μου συνέβη. Γεννήθηκε στις 13/6/1888 .

 

Έχει σύνοδο ακριβείας Ερμή -Ηλιου στους Διδύμους με απόκλιση 27 δεύτερων και η Αφροδίτη μια μοίρα κοντά εκεί , Σελήνη και Χείρωνα στους Διδύμους   σε ανοιχτή σύνοδο με τα προηγούμενα . Μα που στο καλό είναι ο Ποσειδώνας λέω ?

Οι άνθρωποι με εμμονές ( σαν και μενα ) δεν εγκαταλείπουν εύκολα το όποιο τους κάρφωμα.

 

Σε αντίθεση από τον Τοξότη  η σύνοδος Κρόνου -Ουρανού με την πολυαστρία στους Διδύμους.

Μα τι κάνει αυτός ο Ποσειδώνας πια ?

Δυο χαριτωμένα εξάγωνα με Πλούτωνα και Άρη . Αυτά!ʼ

 

Υπάρχει βεβαία ένας Άρης σε σύνοδο με βόρειο στους Ιχθείς  σε τετράγωνο με όλα των Διδύμων . Μα φτάνει αυτό ? Θυμώνω με τον εαυτό μου πολύ ..και λεω να τα ριξω όλα στον 12 , πως μάλλον η πολυαστρία είναι εκεί αλλιώς δεν εξηγείται (εμμονική είπαμε )…

Κι ύστερα σκέφτομαι τις ποιότητες , κι αναρωτιέμαι και Ρώτω ποια η σύνδεση της ερμητικής πολλαπλότητας με την Ιχθυακή, αν αυτή υπάρχει.?

Ο άνθρωπος έγραφε ως έξι διαφορετικοί κάποιοι είχε ασχοληθεί με τη μεταφυσική ,τη «λευκή» του σεξουαλικότητα άλλοι την αποδίδουν σε ενοχή για την κρυφό ομοφυλοφιλία του ,άλλοι την αποδίδουν στην αγωνία για την αναζήτηση του θειου που σε κάποια γραπτά του είναι έντονη.

 

Εξακολουθεί ο χάρτης του να με γεμίζει απορίες.  

 

Το «Γιατί να ταξιδεύω » αν δεν κάνω λάθος είναι το νούμερο 23 στο «Βιβλίο της ανησυχίας » θα ηθελα να μπορω να σας το χαρισω.

 

http://lesxianagnosisfyodordostoyevsky.wordpress.com/2008/09/30/pessoa_pollaplo/

http://en.wikipedia.org/wiki/Fernando_Pessoa

 

" H ποιητικη εμπνευση είναι ενα ισορροπημενο παραληρημα ( αλλα πάντα παραληρημα)"



Σχόλια:    Αξιολόγηση:
παρακαλώ περιμένετε...

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αξιολόγηση: χωρίς αξιολόγηση

έχουν γενέθλια 231 μέλη.

ΦΥΛΕΣ - ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ

  • loading...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

  • loading...
  • loading...