παρακαλώ περιμένετε...
ΦΥΛΕΣ ΤΩΝ ΖΩΔΙΩΝ
Harry Harlow (Ηλιακό Ωροσκόπιο)
Ο Harry Harlow, ήταν ένας Αμερικάνος ψυχολόγος που έγινε γνωστός και διακρίθηκε στους επιστημονικούς κύκλους της χώρας του για τα πειράματά του σε μαϊμούδες με θέμα τον αποχωρισμό από τη μητέρα και την κοινωνική απομόνωση. Επειδή κατέληξε να είναι πολύ σκληρός με τα πειραματόζωά του, οργανώσεις για την προστασία των ζώων κινήθηκαν εναντίον του, και οι επιστημονικές του μελέτες αμφισβητήθηκαν. (για περισσότερες πληροφορίες στο wikipedia...)

   Ήθελε να αποδείξει αρχικά ότι τα ζώα σκέφτονται και έχουν συναισθήματα. Κυρίως, την αγάπη των βρεφών(μαϊμούδων, και κατά προέκταση ανθρώπινων βρεφών) για τη μητέρα τους, έτσι ώστε η αγάπη να αποτελεί μετρήσιμο επιστημονικό μέγεθος. Ένα από τα πειράματά του ήταν "η συρμάτινη και η χνουδωτή μητέρα", όπου μαϊμουδάκια μεγάλωναν σε κλουβιά με δυο τεχνητές "μητέρες": Η συρμάτινη ήταν μια κατασκευή από σύρμα με προσαρτημένο ένα δοχείο για γάλα όπου μπορούσε να τρέφεται το βρέφος, και η χνουδωτή μια κατασκευή όπου είχε επένδυση με μια χνουδωτή πετσέτα.
Ορίστε τί προτιμούσαν τα μαϊμουδάκια...

  Σε μια εποχή όπου στην Αμερική η τάση των ψυχολογικών συμβουλευτικών για να μεγαλώνονται τα παιδιά ήταν καλή τροφή, καθαρά ρούχα και όχι πολλά χάδια για να μην προσαρτώνται στη μητέρα, έτσι ώστε να μη γίνονται υπερευαίσθητα(ή σύμφωνα και με τα κλισέ της εποχής, γκέι) και κοινωνικά απομονωμένα, οι έρευνες του Harry Harlow άλλαξαν το σκηνικό. Οι ενήλικες μαϊμούδες που είχαν στερηθεί την πραγματική τους μητέρα και μεγάλωσαν με τις τεχνητές είχαν προβλήματα κοινωνικοποίησης σε σχέση με τις υπόλοιπες. Ο Χάρυ Χάρλου προχώρησε και σε πιο σκληρά πειράματα αναπαριστώντας τις "κακές μητέρες" όπου με τις ίδιες κατασκευές όταν τα μαϊμουδάκια τις αγκάλιαζαν, είτε φυσούσαν δυνατό αέρα ώστε να τα φοβίσουν, είτε τα τρυπούσαν με καρφιά.

  Τα πειράματα προχώρησαν με κακοποίηση των βρεφών από τη μητέρα, με βιασμούς θυληκών μαϊμούδων και μελέτη για την μετέπειτα βάναυση συμπεριφορά τους στα βρέφη που γεννήθηκαν ως αποτέλεσμα βιασμού. Η επιστημονική κοινότητα άρχισε να στρέφεται εναντίον του και να τον αμφισβητεί παρασυρόμενη και από φιλοζωικές οργανώσεις, όπου κατηγορήθηκε για σαδισμό κατά των ζώων. Παρόλα αυτά, ακολούθησε μια προκλητική δημοσίευση του, όπου έφτασε να αποκαλεί τις θηλυκές μαϊμούδες που βιάστηκαν "Little Bitches".

  Ο Χάρλου έφτασε ακόμα και στο σημείο να κατασκευάσει το λεγόμενο "Λάκο της απόγνωσης", μια μεταλλική κατασκευή όπου βρέφη μαϊμούδων αφήνονταν για ένα χρόνο χωρίς καμμία επαφή με τον έξω κόσμο. Δεν ήταν τυχαίο ότι στην ίδια περίοδο της ζωής του, αντιμέτωπιζε προβλήματα αλκοολισμού και κατάθλιψης. Ο Χάρλοου είχε μια δύσκολη κοινωνική ζωή με δυο γάμους, και τη δεύτερη γυναίκα του άρρωστη από καρκίνο.

 Ανεξάρτητα από τη σκληρότητα που έδειξε στα ζώα, και την σαδιστική του συμπεριφορά, ο Χάρλου έκανε σπουδαία έρευνα για τη σχέση μάνας - παιδιού. Για αυτόν προείχε η πρόοδος της επιστήμης και ίσως σε ένα ανώτερο επίπεδο η αγάπη προς τον άνθρωπο.

  Αστρολογικά τώρα, έχουμε το χάρτη του, χωρίς να ξέρουμε την ώρα γέννησης και βλέπουμε το Ηλιακό του Ωροσκόπιο, όπου Ήλιος = 1ος Οίκος. Μπορούμε να δούμε κάποιες αυτές του τις τάσεις, δεδομένης της ζωής του;;;
HarryHArlow.jpg
Σχόλια:    Αξιολόγηση:
παρακαλώ περιμένετε...

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αξιολόγηση: χωρίς αξιολόγηση

έχουν γενέθλια 207 μέλη.

ΦΥΛΕΣ - ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ

  • loading...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

  • loading...
  • loading...