παρακαλώ περιμένετε...
ΣΥΝΑΣΤΡΙΕΣ
Συναστρίες: Το σκονάκι των Αστρολόγων (Μέρος 1ο)
Stardome* @ 09.09.2010

Ένας γενέθλιος χάρτης από μόνος του έχει στη βασική του έκδοση (χωρίς τους έξτρα αστεροειδείς και τα σημεία όπως ο Κλήρος της Τύχης, το Vertex και τα μεσοδιαστήματα) 10 πλανήτες και 12 οίκους. Από μόνος του συνιστά ένα αίνιγμα για δυνατούς λύτες. Όταν πάμε να μελετήσουμε μια συναστρία ανάμεσα σε δύο ανθρώπους έχουμε την προηγούμενη κατάσταση επί δύο: είκοσι πλανήτες και 24 οίκοι που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και προσπαθούμε να βγάλουμε ένα συμπέρασμα για τη σχέση. Χάος; Yes it is!

 

Κάθε δράση προξενεί μια αντίδραση και το χάος δημιουργεί την ανάγκη για τάξη. Έτσι λοιπόν έχουν αναπτυχθεί μερικοί απλοί και σημαντικοί κανόνες για να διακρίνουμε τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά μιας σχέσης σε σύντομο χρονικό διάστημα. Και επειδή είναι πάγια τακτική του Stardome* η γνώση να μεταδίδεται απρόσκοπτα προς όλους σ' αυτό το άρθρο (αλλά και στο μέρος 2ο που θα ακολουθήσει σύντομα) θα μάθεις κι εσύ ποιοι είναι αυτοί οι κανόνες για να τους χρησιμοποιείς στη ζωή σου.

 

Τι χρειάζεται να ξέρεις; Στο τεχνικό κομμάτι, σίγουρα θα σου χρειαστεί μια καλή γνώση των πλανητών και των όψεων σ' ένα χάρτη. Όμως η σημαντικότερη γνώση που πρέπει να κουβαλάς μαζί σου για να έχει ένα νόημα η μελέτη της συναστρίας είναι άλλου είδους - έγκειται στην γνώση των ορίων αυτής της τεχνικής.

 

Μια συναστρία σε βοηθά ν' ανακαλύψεις σε ποια επίπεδα/σφαίρες εμπειρίας/στάσεις ζωής ταιριάζεις μ' έναν άνθρωπο και σε ποια διαφέρεις αντίστοιχα. Δεν υπάρχει ιδανικό ταίρι γιατί δεν υπάρχουν ιδανικές σχέσεις και τέλειες προσωπικότητες. Επομένως μην ξεκινάς την ενασχόληση σου με τις συναστρίες αναζητώντας εχέγγυα αιώνιας αγάπης, πίστης, αφοσίωσης. Δεν λειτουργεί έτσι. Η συναστρία είναι μια τεχνική για να κατανοήσεις τις προκλήσεις που έχει η σχέση σου μ' έναν άνθρωπο και προς ποια κατεύθυνση πρέπει να δουλέψουν και οι δύο για να ανταποκριθούν σ' αυτές. Αν δεν υπάρχει θέληση και διάθεση να γνωρίσεις τον/την Άλλο/η, τότε η συναστρία είναι σαν έναν μουσικό κουτί χωρίς μπαταρία - εν δυνάμει θα αναπαρήγαγε μουσική αλλά δεν το κάνει.

 

ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ (ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΗΛΙΩΝ ΚΑΙ ΣΕΛΗΝΩΝ)

 

Κανόνας 1: Ιδανικά ένα από τα δύο Φώτα (Ήλιος ή Σελήνη) του πρώτου ατόμου πρέπει να είναι σε αρμονία με τον Ήλιο του δεύτερου ατόμου.

 

Ναι, οι αστρολογικοί τσελεμεντέδες έχουν δίκιο σ' αυτό τόσο απλοϊκό αλλά εξαιρετικής σημασίας κομμάτι: Ένα από τα δύο Φώτα του ενός και ο Ήλιος του άλλου είναι καλό να βρίσκονται σε συμβατά ζώδια. Σ' αυτό το επίπεδο δεν μας απασχολεί αν οι δύο πλανήτες κάνουν ακριβή όψη σε μοίρες - μας αρκεί τα ζώδια να συμφωνούν. Υπενθυμίζεται ότι τα συμβατά είναι τα ζώδια που ανήκουν στο ίδιο στοιχείο (πχ γη με γη, αέρας με αέρα) αλλά και οι συνδυασμοί γη - νερό και φωτιά - αέρας.

 

Αν υπάρχει μια τέτοια όψη στη συναστρία έχουμε συνήθως μια συμπάθεια που προκύπτει φυσικά και έναν ενθουσιασμός να κυλά μέσα στη σχέση. Αυτό το οποίο πρακτικά συμβαίνει στις όψεις ευνοϊκές όψεις Ήλιου - Ήλιου ή/και Ήλιου - Σελήνης σε συναστρία είναι πως έχουμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από την γνωριμία μια αίσθηση κοινής ταυτότητας, αναγνωρίζουμε την κοινή μας φύση με τον/την Άλλο/η.

 

Σημαντική σημείωση για τον κανόνα 1: Τονίζω πως αυτές οι όψεις αν υπάρχουν είναι ένας καλός οιωνός για την σχέση αλλά αν δεν υπάρχουν δεν σημαίνει πως είναι καταστροφικό για τη σχέση! Είναι αναγκαίες μεν, όχι απαραίτητο να υπάρχουν δε. Μπορείς να ζήσεις και χωρίς αυτές.

 

Κανόνας 2: Σε περίπτωση που τα δύο μέλη της σχέσης αποφασίσουν να ζήσουν μαζί, είναι μείζονος σημασίας οι Σελήνες τους να βρίσκονται σε συμβατά ζώδια.

 

Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο μια σχέση να είναι εκπληκτική μέχρι τη στιγμή που τα μέλη της αποφασίσουν να μείνουν κάτω από την ίδια στέγη. Τότε ξαφνικά λες και ξεσπά η κόλαση. Σ' αυτές τις περιπτώσεις θα παρατηρήσει κανείς στη συναστρία να εμφανίζονται δυσαρμονικές όψεις ανάμεσα στη Σελήνη του ενός και του άλλου. Μάλιστα είναι τόσο ισχυρή η επιρροή αυτών των όψεων που μπορούν να επισκιάσουν μια συνολικά καλή συναστρία. Μπορεί τα δύο μέλη να ταιριάζουν σαν χαρακτήρες, να είναι εξαιρετικοί εραστές και απλά να υποφέρουν κι οι δύο από την κοινή τους συμβίωση έχοντας Σελήνες σε ζώδια που κάνουν μεταξύ τους τετράγωνα, αντιθέσεις ή χιαστή όψεις. Μάλιστα πολλά ζευγάρια με τέτοιες όψεις συναισθάνονται σχεδόν ασυνείδητα πως δεν θα λειτουργήσει η σχέση αν αποφασίσουν να συζήσουν, γι' αυτό και δυσαρμονικές όψεις μεταξύ των Σελήνων εμφανίζονται συχνά σε μακροχρόνιες σχέσεις που δεν προχωρούν σε συμβίωση! Ειδικά αυτό το τελευταίο στοιχείο εμφανίζεται συχνά και σε ζευγάρια που έχουν Σελήνες σε διπλανά ζώδια του ζωδιακού, πχ Σελήνη στον Ταύρο - Σελήνη στους Διδύμους, Σελήνη στον Αιγόκερω - Σελήνη στον Υδροχόο κοκ.

 

Εδώ πιθανόν ν' αναρωτηθεί κάποιος: «Μα καλά γιατί είναι τόσο ισχυρές αυτές οι όψεις;». Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε πως η Σελήνη στο γενέθλιο χάρτη μας συμβολίζει τις καθημερινές μας διαθέσεις, τον τρόπο που λειτουργούμε και αντιδρούμε ενστικτωδώς στα περισσότερα καθημερινά ζητήματα. Μια δυσαρμονική όψη ανάμεσα στις Σελήνες του ζευγαριού δείχνει ξεκάθαρα πως οι καθημερινές απαιτήσεις τους και οι ενστικτώδεις αντιδράσεις τους είναι αντικρουόμενες μεταξύ τους. Έτσι μέρα με την ημέρα η συμβίωση τους γίνεται η αφορμή να συσσωρεύονται μικρά μικρά προβλήματα και ενοχλήσεις που καταλήγουν να δημιουργούν μετά από λίγο καιρό μια μόνιμη υπερένταση και στους δύο. Απλά δεν νιώθεις άνετα να βρίσκεσαι στον ίδιο χώρο με τον/την Άλλο/η.

 

Λύσεις υπάρχουν; Φυσικά και υπάρχουν, αν και θέλει πολύ συνειδητή δουλειά και από τους δύο! Πρώτ' απ' όλα πρέπει και οι δύο να συνειδητοποιήσουν πως υπάρχει το πρόβλημα: θα έχουν πάντα διαφορετική στάση στα ζητήματα της καθημερινότητας. Από αυτή την εκκίνηση, και γνωρίζοντας πως ο χώρος και οι απαιτήσεις του σπιτιού θα είναι ένα μόνιμο σημείο τριβής μπορούν ν' αναζητήσουν συμβιβαστικές λύσεις. Για παράδειγμα είναι κομβικό γι' αυτούς τους ανθρώπους να έχουν μέσα στο σπίτι έναν ιδιωτικό χώρο ο καθένας - ένα δωμάτιο για τον καθένα που θα είναι άβατο για τον άλλο. Ένα χώρο που θα τον διαμορφώσει ο καθένας με τέτοιο τρόπο ώστε να νιώθει ασφαλείς εκεί μέσα γνωρίζοντας πως είναι δικός του και μόνο. Επίσης κοινές δραστηριότητες εκτός σπιτιού ή εκδρομές διαμορφώνουν μια ρουτίνα εκτός σπιτιού που και οι δύο περνάνε καλά και συσφίγγουν τη σχέση τους. Σημαντικό επίσης, αν υπάρχουν προστριβές για το μοίρασμα των εργασιών, να προσλάβουν κάποιον/α που να ασχολείται μ' αυτές ώστε να εξαλειφτεί αυτό το σημείο προστριβών...

 

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ Ή ΤΑΥΤΙΣΗ (ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΟΨΕΙΣ ΣΕ ΣΥΝΑΣΤΡΙΑ - ΜΕΡΟΣ 1ο)

 

Σε μια τυπική συναστρία μπορεί να σχηματίζονται περισσότερες από 40 σημαντικές όψεις ανάμεσα στους πλανήτες των δύο ατόμων. Φυσικά και ισχύει η γενική αρχή πως «όσο περισσότερες οι όψεις, τόσο πιο έντονη η σχέση», όμως αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε σε μια ανάλυση είναι μια ποιοτική ταξινόμηση των όψεων. Ποιες είναι αυτές που θες να υπάρχουν, που είναι χρήσιμες για την σχέση και μπορούν να την στηρίξουν; Αντίστοιχα ποιες είναι αυτές που προξενούν προβλήματα ή που χρήζουν λεπτών χειρισμών;

 

Προτίμησα σ' αυτό το σημείο, αντί να μιλήσω για γενικά για όψεις μεταξύ πλανήτων να εστιάσω ακόμη πιο συγκεκριμένα σε σημαντικές όψεις, είτε ευνοϊκές, είτε δύσκολες. Αυτό το κομμάτι της ανάλυσης στηρίζεται κυρίως σε πληροφορίες από το βιβλίο του Stephen Arroyo "Relationships and Life Cycles", το οποίο και συνιστώ στον αναγνώστη να το αναζητήσει αν τον ενδιαφέρει αυτός ο κλάδος της αστρολογίας (αν και απαιτεί πολύ καλή γνώση των βασικών στοιχείων της αστρολογίας).

 

α) Σύνοδοι του Δία

 

Κανόνας 3ος: Οι πιο ευτυχισμένες και συχνά μακροχρόνιες σχέσεις έχουν τουλάχιστον μια σημαντική σύνοδο Δία του ενός μέλους με προσωπικό πλανήτη του Άλλου.

 

Αυτός ο κανόνας δεν θέλει και ιδιαίτερη ανάλυση: ο Δίας φορτίζει με θετική ενέργεια τη σχέση και κάνει τα δύο μέλη ανεκτικά το ένα προς το άλλο ακριβώς γιατί η σχέση προσφέρει χαρά, έξαψη, διάθεση και στους δύο. Με μια πρόταση: ο Δίας μας βγάζει προς τα έξω τον καλύτερο εαυτό του άλλου!

 

Εδώ υπάρχει και μια εμπειρική σειρά προτίμησης για το ποιες σύνοδοι του Δία είναι οι πιο επιθυμητές. Τονίζω πως αυτή η σειρά έχει προκύψει από χάρτες συναστριών που έχω μελετήσει εγώ και δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση συμπαντικό κανόνα. Η σειρά είναι φθίνουσα, δηλαδή η πρώτη όψη είναι η καλύτερη που μπορεί να υπάρξει και οι άλλες ακολουθούν: Δίας - Ήλιος, Δίας - Ωροσκόπος, Δίας - Σελήνη, Δίας - Αφροδίτη, Δίας - Άρης, Δίας - Ερμής.

 

Οι σύνοδοι του Δία είναι εξαιρετικά σημαντικές σε συναστρίες που έχουν πολλές δυσαρμονικές όψεις. Συχνά μια ισχυρή σύνοδος του Δία μπορεί να συντηρήσει μια σχέση και να την υποστηρίζει σε μεγάλες αντιξοότητες. Αυτό συμβαίνει γιατί λόγω του Δία αισθάνονται πωςμπορούν να πετύχουν μαζί, νιώθουν πάνω απ' όλα καλά ο ένας δίπλα στον άλλο.

 

β) Αντίθεση Ήλιου - Ήλιου

 

Κανόνας 4ος: Αν και οι αντιθέσεις Ήλιου - Ήλιου (αντίθετα ζώδια) δεν είναι τόσο ασυνήθιστεςσε ζευγάρια, γενικά θα τα πηγαίνουν πολύ καλύτερα σαν φίλοι παρά σαν σύντροφοι ζωής.

 

Αν και τα απέναντι ζώδια έχουν χαρακτήρα αλληλοσυμπλήρωσης - αλληλοαναίρεσης και πρακτικά θα υπάρχει έξαψη στη σχέση ανάμεσα σε ανθρώπους αντίθετων ζωδίων, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε πως ο Ήλιος είναι αυστηρά προσωπικό στοιχείο του χαρακτήρας μας. Η ανάπτυξη των χαρακτηριστικών του Ήλιου μας (δηλαδή του ζωδίου μας) είναι το μοναχικό μονοπάτι που μόνοι μας πρέπει να διαβούμε, και γι' αυτό δεν μπορούμε να το μοιραστούμε με κανέναν άλλο/καμία άλλη.

 

Ο Stephen Arroyo εντοπίζει πως σε ερωτικές σχέσεις μια αντίθεση Ήλιου - Ήλιου δείχνει κατά κανόνα μια σχέση που χαρακτηρίζεται από εγωισμό και απομακρύνει τα άτομα παρά τα φέρνει κοντά σε βάθος χρόνου.

 

Εδώ έχουμε και πάλι να εντοπίσουμε πιο λεπτές αποχρώσεις του ζητήματος. Γενικά οι αντιθέσεις ανάμεσα στα σταθερά ζώδια, δηλαδή οι σχέσεις Ταύρου - Σκορπιού και Λέοντα - Υδροχόου είναι πιο δύσκολες από τις υπόλοιπες. Αυτό σημαίνει πως έχουμε μεγαλύτερη έξαψη στην αρχή αλλά και σφοδρότερες συγκρούσεις στην πορεία.

 

γ) Όψεις του Ερμή

 

Κανόνας 5ος: Είναι πολύ δύσκολο να συντηρηθούν για καιρό σχέσεις που ο Ερμής του ενός μέλους σχηματίζει δυσαρμονικές όψεις με τον Ερμή του δεύτερου μέλους.

 

Σχέση σημαίνει πάνω απ' όλα επικοινωνία! Επιθυμούμε να μπούμε σε μια σχέση για να έχουμε ουσιαστική επικοινωνία με ένα άλλο ανθρώπινο πλάσμα, για να μοιραστούμε τις σκέψεις μας, τις φοβίες μας, τι αισθανόμαστε, τι ονειρευόμαστε, σε τι ελπίζουμε, τι μας πληγώνει. Υπό αυτό το πρίσμα, ο Ερμής αυτομάτως ανάγεται στον σημαντικότερο πλανήτη που οφείλει να κοιτάζει κανείς σε μια συναστρία αμέσως μετά το τρίπτυχο Ήλιου - Σελήνης - Ωροσκόπου.

 

Ο Stephen Arroyo εντοπίζει πως οι πιο σύνθετες όψεις αυτής της κατηγορίας είναι το τετράγωνο και η αντίθεση, όμως εξίσου προβληματικό (αν όχι περισσότερο) είναι όταν ο Ερμής του ενός ατόμου είναι σε ασύμβατο στοιχείο με τον Ερμή του άλλου ατόμου.

 

Εδώ ένα παράδειγμα θα μας βοηθήσει. Έστω πως έχουμε ένα ζευγάρι που ο Α έχει Ερμή στον Καρκίνο και η Β έχει Ερμή στο Λέοντα. Μεταξύ τους οι δύο πλανήτες δεν έχουν καμία δύσκολη όψη (δεν έχουν καν όψη πιθανόν) όμως ο Ερμής του Α είναι σε ζώδιο του νερού και της Β σε ζώδιο της φωτιάς. Αυτό μας λέει πως σκέφτονται διαφορετικά, αντιλαμβάνονται τα πράγματα υπό διαφορετικό πρίσμα, εκφράζονται διαφορετικά. Ο Α θα είναι κυκλοθυμικός στην επικοινωνία του, θα περνά μεγάλες περιόδους σιωπής και ακολούθως μεγάλα διαστήματα επικοινωνιακού κρεσέντο, δεν θα εκφράζει την άποψη του αν νιώσει να του επιτίθενται ή αν τον κριτικάρουν, θα περνά όλα τα μηνύματα του περιβάλλοντος του μέσα από ένα πρίσμα αυτοάμυνας και αυτοπροστασίας - θα μπλοκάρει/απορρίπτει τις απόψεις που θα τον φέρνουν σε δύσκολη θέση. Αντίθετα η Β πιθανότατα θα είναι πολύ σταθερή και αμετακίνητη στις απόψεις της, θα προσπαθεί να επιβληθεί στους γύρω της με την άποψη της, θα υποστηρίζει με πάθος και ένταση τα πιστεύω της. Είναι προφανές πως αυτοί οι δύο άνθρωποι δύσκολα θα έρχονται σε συμφωνία για τους κοινούς τους στόχους.

 

Ο Stephen Arroyo αναφέρει για το τετράγωνο Ερμή - Ερμή σε συναστρία: «Θα υπάρχει αρχικά ένα εμπόδιο ή μια καταφανής ασυμβατότητα στο τρόπο επικοινωνίας που θα μπαίνει ανάμεσα τους. Για να επιτευχθεί το πρώτο βήμα θα πρέπει και οι δύο να επιχειρήσουν μια αλλαγή από τον συνήθη τρόπο που επικοινωνούν. Αν αυτή λάβει χώρα τότε θα αναπτυχθεί ένας νοητικός δεσμός που θα είναι αμοιβαία τονωτικός και για τους δύο. Αν δεν συμβεί όμως αυτό το πρώτο βήμα, δεν θα ξεπεράσουν ποτέ μια επιφυλακτική τυπικότητα στον τρόπο που επικοινωνούν.

 

Από την άλλη πλευρά στην αντίθεση Ερμή - Ερμή υπάρχει μεγάλη διάθεση για ομιλητικότητα και επικοινωνία, οι συζητήσεις μεταξύ των δύο θα είναι εξαιρετικές και ο τρόπος σκέψεις του ενός θα είναι προκλητικός για τον άλλο και αντίστροφα. Υπάρχει η αίσθηση πως μαζί έχουν πάντα τόσα πολλά να πουν, λες και ο χρόνος δεν φτάνει για να καλύψουν όλα τα ζητήματα που τους απασχολούν. Όμως όταν χρειάζεται να επικοινωνήσουν ουσιαστικά για ένα πρόβλημα ή να σχεδιάσουν κάτι από κοινού, τότε έχουν τεράστια προβλήματα συνεννόησης που συνήθως οδηγούν σε συγκρούσεις, διαμάχες και τσακωμούς.

 

Επειδή Ήλιος και Ερμής δεν απέχουν ποτέ περισσότερες από 28 μοίρες στο ζωδιακό, είναι πολύ πιθανό στις όψεις Ερμή - Ερμή να συμμετέχει και ο Ήλιος ή μόνο του ενός ή και των δύο. Αυτές οι όψεις γενικά γίνονται ακόμη πιο έντονες αν συμμετέχει και ο Ήλιος σ' αυτές.

Έχεις απορίες ή θες να ρωτήσεις κάτι για το άρθρο που μόλις διάβασες; Γίνε μέλος του Stardome* και γράψε την ερώτηση σου σε ένα ποστ στις Φυλές των Ζωδίων πατώντας εδώ.

Σχόλια:    Αξιολόγηση:
παρακαλώ περιμένετε...

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αξιολόγηση: χωρίς αξιολόγηση

έχουν γενέθλια 222 μέλη.

γιορτάζουν οι: Συμεών, Μελέτης

ΦΥΛΕΣ - ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ

  • loading...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

  • loading...
  • loading...