παρακαλώ περιμένετε...
ΓΙΑ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΟΥΣ
Μέθοδοι Πρόγνωσης - Μέρος 1ο: Οι Διελεύσεις

Σ' αυτό το άρθρο θα ανακαλύψεις τις βασικές γνώσεις που σχετίζονται με το αντικείμενο των διελεύσεων πλανητών και πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν μέθοδοι πρόγνωσης.

Γιατί λέμε ότι «ήταν, είναι και θα είναι», ενώ το μόνο που αληθώς μπορούμε να ισχυριστούμε είναι ότι «είναι». Το «ήταν» και το «θα είναι» πρέπει να λέγονται για το γίγνεσθαι που εκτυλίσσεται μέσα στο χρόνο - γιατί και τα δύο συνιστούν κινήσεις. (Πλάτων, Τίμαιος, Μετάφραση Βασίλη Κάλφα, Εκδόσεις Πόλις)

 

Σύμφωνα με την αστρολογία, μαζί με την πρώτη ανάσα, τη στιγμή της γέννησής μας, μας ακολουθούν και κάποιες αποσκευές, τις οποίες απεικονίζει ο γενέθλιος χάρτης μας και περιλαμβάνουν, τόσο σωματικά, όσο και ψυχικά χαρακτηριστικά. Συγκεκριμένες χρονικές στιγμές κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της ενσάρκωσης, κάποια από αυτά τα χαρακτηριστικά έρχονται στο προσκήνιο και άλλα περνάνε σε δεύτερη μοίρα, μέχρι να έρθει και η δική τους σειρά να χρησιμοποιηθούν. Επίσης, τα ίδια ψυχολογικά ή σωματικά χαρακτηριστικά πιθανόν θα εκδηλώνονται με διαφορετικό τρόπο κάτω από διαφορετικές περιστάσεις. Με απλά λόγια, ο συνδυασμός διαφορετικών αποσκευών μια δεδομένη χρονική στιγμή, φέρνει και διαφορετικό αποτέλεσμα. Και εδώ εγείρεται ένα από τα σημαντικότερα στοιχήματα της αστρολογία, από αρχαιοτάτων χρόνων: να ανακαλύψει εκείνες τις τεχνικές, που θα της επιτρέψουν να "προβλέψει" πότε και με ποιο τρόπο θα εκδηλωθεί η εκάστοτε "αποσκευή" ή δυναμική που εκφράζει ο γενέθλιος χάρτης.

 

Ξεκινάμε μια σημαντική παρατήρηση! Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι πως, βάση μας παραμένει πάντα ο γενέθλιος χάρτης μας και όποια τεχνική πρόγνωσης κι αν χρησιμοποιούμε, θα πρέπει να εξετάζεται σε σχέση με αυτόν! Η λογική της αστρολογίας είναι απλή: κάτι που δεν υπάρχει ούτε καν ως υπόσχεση στον γενέθλιο χάρτη, δεν θα γίνει πιθανότατα ποτέ. Επαναλαμβάνω: αυτό δεν είναι φαταλιστικό, είναι απλά λογικό. Επιλέγοντας μία ενέργεια, θυσιάζω αναπόφευκτα την αντίθετή της. Αν, ως φύση, ταυτίζομαι περισσότερο με την ενέργεια του Άρη, θα υπολειτουργεί αναγκαστικά η Αφροδίτη μου. Αν μου ταιριάζει περισσότερο η ενέργεια του Δία, θα έχω την τάση να αφήνω τον Ερμή μου στην άκρη. Κι αν είμαι έντονα ηλιακή προσωπικότητα, θα υποφέρει αναγκαστικά το σεληνιακό μου κομμάτι. Που σημαίνει ότι αν έχω βασίσει τη ζωή μου στις αρχές του Άρη, θα αντιδράσω τελείως διαφορετικά με την έλευση της Αφροδίτης στο προσκήνιο, από έναν άλλο που κάνει καθημερινά θυσίες στον ναό της Αφροδίτης.

 

Επομένως, η ερμηνεία οποιουδήποτε πλανητικού γεγονότος θα πρέπει να σεβαστεί τους κανόνες που έθεσε πρώτα ο γενέθλιος χάρτης. Αντικείμενο του παρόντος άρθρου δεν είναι η ερμηνεία, αλλά πότε έρχεται μια πλανητική ή ζωδιακή ενέργεια στο προσκήνιο. Ποια είναι εκείνη η χρονική στιγμή που ένας πλανήτης του χάρτη μας θα βρεθεί σε περίοπτη θέση (και κατά συνέπεια θα επηρεάσει τα δρώμενα της ζωής μας);

 

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι σύγχρονοι αστρολόγοι χρησιμοποιούν τις διελεύσεις και μία μέθοδο προόδου του ωροσκοπίου για να προσδιορίσουν χρονικά τη στιγμή αυτή. Ας ξεκινήσουμε την ανάλυση μας από αυτές!

 

Οι διελεύσεις σαν συλλογικοί δείκτες

 

Οι διελεύσεις δεν είναι τίποτα περισσότερο από το εκάστοτε παρόν πλανητικό σκηνικό, δηλαδή οι θέσεις των πλανητών μια δεδομένη στιγμή. Αυτό που κάνουν κυρίως οι διελεύσεις είναι να αλλάζουν το κλίμα σε διαφορετικές σφαίρες της ζωής μας και κατ' επέκταση να αναγκάζουν τη διάθεσή μας να προσαρμόζεται σε διαφορετικές συνθήκες. Αν π.χ. έχω τέσσερις πλανήτες στον Κριό στον γενέθλιό μου χάρτη, η συσσώρευση πλανητών στους Ιχθύς μια δεδομένη στιγμή, είναι ικανή να μου δημιουργήσει προβλήματα. Είτε θα θέλω να "βγω μπροστά" να διεκδικήσω αυτά που θέλω και θα δυσκολεύομαι, είτε θα εκνευρίζομαι από την παθητικότητα των άλλων. Η δική μου ιδιοσυγκρασία, δηλαδή, δεν θα συμφωνεί με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Οι διελεύσεις των εξωκρόνιων πλανητών (Ουρανός, Ποσειδώνας, Πλούτωνας), που διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, ευθύνονται για τις αλλαγές στην παγκόσμια συνείδηση και για τις νέες τάσεις σε συλλογικό επίπεδο. Οι πιο σημαντικές διελεύσεις σε προσωπικό επίπεδο είναι αυτές του Δία και του Κρόνου, ενώ οι διελεύσεις των λεγόμενων "γρήγορων" πλανητών λειτουργούν ενισχυτικά ή αντίθετα δυσχεραίνουν προσωρινά το έργο των πιο αργών.

 

Πώς αποκωδικοποιούμε συνεπώς τις διελεύσεις; Καταρχάς, προσπαθούμε να περιγράψουμε το κλίμα που αυτές τείνουν να δημιουργήσουν. Για παράδειγμα, μέχρι πρότινος είχαμε Δία στους Ιχθύς και βεβαίως τον Κρόνο να παραμένει στον Ζυγό. Ας υποθέσουμε ότι, πέρα από τις υπόλοιπες τάσεις, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να εξακριβώσουμε ποιο είναι το κλίμα της περιόδου αυτής αναφορικά με τις σχέσεις. Παρατηρούμε, λοιπόν, ότι ο Κρόνος (ισχυρός στο ζώδιο της έξαρσής του) βρίσκεται σε ζώδιο που κυβερνά η Αφροδίτη και ο Δίας (επίσης ισχυρός στο δεύτερο ζώδιο που κυβερνά) βρίσκεται στο ζώδιο έξαρσης της Αφροδίτης. Τα δύο αυτά ζώδια όμως περιγράφουν δύο διαφορετικές πλευρές της Αφροδίτης. Ο Ιχθύς εστιάζει στο συναίσθημα που υπάρχει ανάμεσα σε δύο ανθρώπους, ενώ ο Ζυγός στους κανόνες που πρέπει να διέπουν μία σχέση προκειμένου αυτή να επιβιώσει. Τα ζητήματα που ενδεχομένως ανέκυψαν με αυτόν τον πλανητικό συνδυασμό είχαν σαν βάση την προσπάθεια να ενταχθεί το συναίσθημα στα πλαίσια μιας σχέσης, χωρίς αυτή να καταφέρει να το "στεγνώσει" φέρνοντάς το αντιμέτωπο με τα προβλήματα της καθημερινότητας και με τους αναπόφευκτους συμβιβασμούς.

 

Ας κάνουμε τώρα τη σύγκριση με ένα άλλο πλανητικό σκηνικό. Ο Δίας, περνώντας πλέον στον Κριό (κυβερνήτης του ζωδίου αυτού είναι ο Άρης), θα έρθει πλέον σε ευθεία αντιπαράθεση με τον Κρόνο και τα προβλήματα θα είναι περισσότερα. Από το ζώδιο του Άρη, ο Δίας θα "εξάρει" και θα διογκώσει την προσωπική επιθυμία και δεν θα αφήνει τα άτομα να παραιτούνται εύκολα από τα προσωπικά τους θέλω, ακόμα και με κίνδυνο τη διάλυση των συναισθηματικών δεσμών που έχουν συνάψει. Πολλοί άνθρωποι θα έρθουν αντιμέτωποι με το δίλημμα: "Αν κάνω αυτό που θέλω, θα πρέπει να χωρίσω. Αν υποχωρήσω, θα διατηρήσω μεν τη σχέση, αλλά θα είμαι πιθανότατα δυστυχισμένος".

 

Οι διελεύσεις σαν προσωπικοί πυροκροτητές

 

Με βάση τα προηγούμενα, έχουμε πετύχει ήδη να κατανοήσουμε κάτι σημαντικό για την ίδια την αστρολογία: το εκάστοτε πλανητικό σκηνικό αναφέρεται σε ψυχοδυναμικές τάσεις που αφορούν όλους τους ανθρώπους, καθώς για όλους μας οι διελεύσεις είναι οι ίδιες. Τώρα ήρθε η στιγμή να πάμε και ένα βήμα παρακάτω και να επιχειρήσουμε να απαντήσουμε στην ερώτηση: "Ποιους από το σύνολο του πληθυσμού διαμορφώνει και επηρεάζει περισσότερο η εκάστοτε διέλευση;" Η απάντηση δεν σηκώνει πολλές αμφιβολίες: πρόκειται για εκείνους/ες οι οποίοι/ες στον γενέθλιο χάρτη τους έχουν πλανητικές "θέσεις - κλειδιά" σε άμεση σχέση με αυτή τη διέλευση.

 

Ας προσεγγίσουμε αυτή την πρόταση με ένα παράδειγμα. Ας υποθέσουμε ότι έχουμε ένα άτομο με Σελήνη στον Κριό. Το τελευταίο διάστημα, με τον Κρόνο απέναντι, μπορεί να μπήκε σε μία σχέση και να προέβη στις απαραίτητες υποχωρήσεις, γιατί του ήταν πιο εύκολο - προσωρινά - να ξεχάσει τις απαιτήσεις της Σελήνης του, η οποία έχασε κάποια από τη δύναμή της υπό το βάρος του Κρόνου. Με την έλευση του Δία όμως στον Κριό, αυτή η Σελήνη θα ξαναθυμηθεί την πραγματική της φύση και θα αρχίσει να αναρωτιέται: "Έκανα καλά; Είμαι ευτυχισμένος δηλαδή τώρα; Κι αν ναι, γιατί αισθάνομαι ότι πνίγομαι κι ασφυκτιώ;" Από την άλλη πλευρά, ο Κρόνος θα εξακολουθήσει να είναι απέναντι και το άτομο θα διστάζει να αφήσει τη σχέση, καθώς θα αισθάνεται την ανάγκη της ή έστω θα έχει μια αίσθηση υποχρέωσης να τη διατηρήσει. Θα χρειαστεί πιθανότατα μια επαναδιαπραγμάτευση των όρων της σχέσης, που θα του επιτρέπει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων. Αυτή ακριβώς είναι κατά την άποψη μου και η ορθή στάση που οφείλει να κρατήσει κάποιος/α που θα προσπαθήσει να συμβουλέψει ως αστρολόγος το συγκεκριμένο άτομο.

 

Σ' αυτό το σημείο πρέπει να τονίσω πως, κατά την προσωπική μου άποψη, δεν πρέπει να υπερεκτιμούμε την ισχύ των διελεύσεων. Πέρα από το να διαμορφώνουν το γενικότερο κλίμα και να επηρεάζουν τη διάθεσή μας, πολύ σπάνια - από μόνες τους - θα προκαλέσουν εκείνα τα γεγονότα που τα αποκαλούμε "εμπειρίες ζωής". Αν ήταν τόσο απλό, η δουλειά των αστρολόγων ανά τον κόσμο θα ήταν ιδιαίτερα εύκολη και δεν θα έψαχναν άλλες τεχνικές - πιο πολύπλοκες - για να προβούν σε όσο το δυνατόν πιο ασφαλείς προγνώσεις. Οι διελεύσεις κατά κύριο λόγο "πατούν τη σκανδάλη" (χαρακτηρίζονται στην διεθνή ορολογία ως triggers). Για να έχουμε όμως αποτέλεσμα, θα πρέπει το όπλο να είναι ήδη γεμάτο και απασφαλισμένο. Το αν είναι γεμάτο το όπλο, θα μας το δείξουν άλλες τεχνικές, όπως αυτές των προόδων, τις οποίες θα αναπτύξουμε αναλυτικά στο δεύτερο μέρος των Μεθόδων Πρόγνωσης.

 

Έχεις απορίες ή θες να ρωτήσεις κάτι για το άρθρο που μόλις διάβασες; Γίνε μέλος του Stardome* και γράψε την ερώτηση σου σε ένα ποστ στις Φυλές των Ζωδίων πατώντας εδώ.

Σχόλια:    Αξιολόγηση:
παρακαλώ περιμένετε...

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αξιολόγηση: χωρίς αξιολόγηση

έχουν γενέθλια 252 μέλη.

γιορτάζουν οι: Αιμίλιος, Αιμιλία

ΦΥΛΕΣ - ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ

  • loading...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

  • loading...
  • loading...