παρακαλώ περιμένετε...

ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ...

  • newflame @ 31.03.2009 10:49
    Η γνώση ως ανάμνηση

    Ο Πλάτωνας υιοθέτησε την ετυμολογική ερμηνεία σύμφωνα με την οποία ο όρος αλήθεια προέρχεται από το στερητικό «α» και τη λέξη «λήθη». ΥπΆ αυτήν την έννοια αλήθεια είναι η άρση της λήθης, η αποκατάσταση της μνήμης, η ανάμνηση. Έτσι, αν η γνώση έχει ως στόχο τη σύλληψη της αλήθειας, τότε στοχεύει στην άρση της λήθης. Γνωρίζω, με άλλα λόγια, σημαίνει ξαναθυμάμαι.
    Κατά τον Πλάτωνα, μετά την περιαγωγή της ψυχής μας στους ουράνιους τόπους, όπου γνώρισε τις ιδέες, συντελέσθηκε το γεγονός της φυσικής γέννησης μας. Τότε η ψυχή μας εισήλθε στο σώμα μας. Το γεγονός αυτό στάθηκε η αιτία, ώστε να ξεχάσουμε τις ιδέες.
    Η λήθη αυτή, στη συνέχεια, παγιώθηκε κάτω από το βάρος των πλαστών εντυπώσεων με τις οποίες τροφοδοτούν την ψυχή μας οι αισθήσεις μας για τα πράγματα που υπάρχουν γύρω μας. Οι παραστάσεις των αισθητών πραγμάτων είναι απατηλά είδωλα, σκιές, ψευδή αντίγραφα των ιδεών. Και αυτό, δυστυχώς, το αγνοούμε.
    Το δυστύχημα όμως, κατά τον Πλάτωνα, δεν είναι η πλάνη μας η ίδια, αλλά το γεγονός ότι δεν έχουμε συνείδηση της. Επειδή έχουμε ξεχάσει τις ιδέες, δε συνειδητοποιούμε ότι αυτά που παρατηρούμε με τις αισθήσεις μας είναι απατηλές εικόνες των πραγμάτων και πιστεύουμε ότι είναι τα αληθινά όντα. Ο Πλάτωνας επιχείρησε να εξηγήσει την πλάνη αυτή των ανθρώπων με ένα μύθο ? το μύθο του σπηλαίου.
  • flamescreen73 @ 31.03.2009 11:05
    Ναι ο Τζεμ το ειχε βαλει σε πιο εκτενη μορφη. Εχει βαση σιγουρα.
    Η εικονα τι ειναι, η Αλικη στη χωρα των θαυματων?
  • newflame @ 31.03.2009 11:50
    Καλημέρα σε όλους/ες!
    Δεν αναρωτήθηκαν κάποιοι/ες ποιά είναι η αλήθεια και πως την προσεγγίζουμε???
    Νομίζω ότι οι φιλόσοφοι και δη ο Πλάτωνας την όρισε με τον πιο ωραίο τρόπο: ένα μύθο (ούτε με παραμύθι, ούτε με αναφορά με προσωπικό βίωμα).
    Αν σας αρέσουν οι ψευδαισθήσεις...τόσο για ποιά αλήθεια μιλάμε???
    Αν και η εικόνα τιτλοφορείται: Τhe way out..(!) τελικά σκέφτομαι ότι ίσως θα έπρεπε να επιλέξω ένα σκληροτράχηλο δρόμο που οδηγεί σε έναν καθρέφτη ψυχής. Κάπως έτσι αντιλαμβάνομαι και την αναζήτηση της αλήθειας.
    Αφιερώνω ωστόσο την "παραμυθένια" φωτό σε όσους παραμένουν αθεράπευτα ονειροπόλοι/ες
  • ether12 @ 31.03.2009 14:07
    Aς σπάσουμε τις αλυσίδες λοιπόν!! Αξίζει...κι ας ξέρουμε ότι ένας φοβερός πόνος χτυπάει αυτόν που βγαίνει από το πλατωνικό σπήλαιο...είναι το εκτυφλωτικό φως του Ήλιου που αντικρύζει ο πρώην δεσμώτης...


    NEO: "WHY DO MY EYES HURT?"
    MORPHEUS: "BECAUSE YOU'VE NEVER USED THEM BEFORE"

έχουν γενέθλια 245 μέλη.

γιορτάζουν οι: Πελαγία

ΦΥΛΕΣ - ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ

  • loading...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

  • loading...
  • loading...