παρακαλώ περιμένετε...
ΦΥΛΕΣ ΤΩΝ ΖΩΔΙΩΝ
Οι δώδεκα Ωροσκόποι ως ΑΞΟΝΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ

http://www.oroskopio.com/issues_axones.asp

Οι δώδεκα Ωροσκόποι ως ΑΞΟΝΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ

Στο παρόν τεύχος της γλώσσας των άστρων θα εξετάσουμε τη σημασία των πλανητών στους 12 Οίκους. Είχαμε πει σε προηγούμενα τεύχη ότι οι αστρολογικοί Οίκοι συμβολίζουν «περιοχές» ή «τομείς» της ζωής όπου καλούνται οι πλανήτες να εκφράσουν τη φύση τους. Θυμίζουμε ότι ο πλανήτης εκφράζει ένα θεμελιώδες ανθρώπινο αίτημα. Το πώς εκφράζεται αυτό το αίτημα φαίνεται από το ζώδιο που καταλαμβάνει ο πλανήτης, ενώ το πού εκφράζεται φαίνεται από τον Οίκο που καταλαμβάνει. Ας πάρουμε ένα παράδειγμα με την Αφροδίτη. Τι συμβολίζει η Αφροδίτη σε θεμελιώδες επίπεδο; Την ανθρώπινη ανάγκη (αίτημα) για συντροφικότητα και συνύπαρξη. Το ζώδιο που καταλαμβάνει δείχνει το πώς εκφράζει το αίτημα της συντροφικότητας και συνύπαρξης. Π.χ. στον Κριό εκφράζεται παρορμητικά, ανυπόμονα, με ιδιαίτερη θέρμη και ενστικτώδη διάθεση. Ο Οίκος που καταλαμβάνει δείχνει πού καλείται να εκφράσει την παρορμητική, ενστικτώδη και ανυπόμονη συναισθηματική και ερωτική του φύση. Αν υποθέσουμε ότι βρίσκεται π.χ. στον 5ο Οίκο, εκφράζεται μέσα από την καλλιτεχνική δημιουργία, το θέατρο ή τα έμφυτα ταλέντα. Αν τη βρούμε στον 9ο Οίκο, ο παρορμητικός ερωτισμός της εκφράζεται μέσω ταξιδιών (π.χ έλξη προς ξένους), μέσω γνώσης (π.χ. πανεπιστήμια) ή μέσω νομικών θεμάτων (π.χ. δικαστήρια).
Αυτό σημαίνει ότι ο πλανήτης στον Οίκο τείνει να εκφράζεται πιο «μοιραία», υπό την έννοια δηλαδή ότι καλείται να εκφραστεί στον τάδε τομέα της ζωής και όχι σε κάποιον άλλον. Με άλλα λόγια, τα αιτήματα του πλανήτη «περιορίζονται» στους Οίκους. Ο περιορισμός εδώ δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως κάτι αρνητικό, αλλά περισσότερο ως μια «εστίαση» σ΄έναν συγκεκριμένο χώρο (τομέα ζωής). Ας δούμε τώρα αναλυτικότερα το πώς λειτουργούν οι πλανήτες στον Οίκο του Ωροσκόπου, τον Πρώτο Οίκο δηλαδή.


Ο Ήλιος στον 1ο οίκο

«ο Λαμπρός Βασιλέας φωτίζει και ενισχύει την Προσωπικότητα»
Ο Ήλιος στον 1ο οίκο βρίσκεται σε μία από τις πιο τονισμένες θέσεις του, διότι δείχνει ότι ο άνθρωπος είναι γεννημένος λίγο πριν από την ανατολή μιας νέας ημέρας. Από παράδοση ο Ήλιος εδώ θεωρείται «αφέτης» δηλαδή ζωοδότης και χρωματίζει έντονα την προσωπικότητα του ανθρώπου: δείχνει δυναμισμό, αυτοπεποίθηση και ικανότητα να επιβάλλει την παρουσία του στους άλλους. Με άλλα λόγια, ο Ήλιος στον 1ο Οίκο δεν περνά απαρατήρητος. Αποτελεί βασική ένδειξη μιας δυνατής και υγιούς κράσης, αρκεί βεβαίως να μη σχηματίζει δυσαρμονικές όψεις με Κρόνο ή Ποσειδώνα (πλανητικές ενέργειες των οποίων οι φύσεις εξασθενούν εκείνη του Ηλίου).
Ανεξάρτητα από το φύλο, αυτή η θέση υποδηλώνει μια προσωπικότητα ισχυρά επηρεασμένη από την πατρική αρχή. Είναι η θέση του καθοδηγητή, του ηγέτη, του ανθρώπου ο οποίος μπορεί να επιβληθεί με την παρουσία του και να επιφέρει καταλυτικές αλλαγές στη ζωή των άλλων. Αυτό βεβαίως μπορεί να έχει και τις αρνητικές του προεκτάσεις, οι οποίες οφείλονται στα παρατράγουδα ενός υπερβολικού Ηλίου (ο 1ος Οίκος απλώς ενισχύει τη σημασία ενός πλανήτη), όπως δεσποτισμός, εγωκεντρισμός, υπεροψία, σνομπισμός, δίψα για εξουσία και προκλητική άγνοια για τα αιτήματα των άλλων). Εξυπακούεται, ότι στην περίπτωση που ταυτίζεται το ζώδιο του ωροσκόπου με το ηλιακό ζώδιο, ο συμβολισμός του αποκτά βαρύνουσα σημασία.

Η Σελήνη στον 1ο οίκο

«η Μεγάλη Μητέρα Προστάτιδα ευαισθητοποιεί την Προσωπικότητα»
Η εσωστρεφής και ευαίσθητη Σελήνη υποχρεώνεται εδώ να εκφραστεί με σβελτάδα και δυναμισμό, πράγμα που την προβληματίζει. Δείχνει μια ιδιαίτερα ευσυγκίνητη προσωπικότητα, ευάλωτη στα κελεύσματα των άλλων με μια ενστικτώδη ικανότητα να ανταποκρίνεται με αμεσότητα σ΄ αυτά. Αυξάνει τις διαισθητικές ικανότητες, αλλά τονίζει παράλληλα τις ψυχικές μεταπτώσεις και τις μεταβαλλόμενες διαθέσεις. Η επιρροή του μητρικού προτύπου υπήρξε ισχυρή, ανεξάρτητα από το φύλο. Οι μνήμες των πρώτων χρόνων της ζωής έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητας. Υπό κανονικές συνθήκες, αυτή η θέση αυξάνει τον υποκειμενισμό: ο άνθρωπος κυριεύεται από τις ενστικτώδεις ανάγκες του, πράγμα που συχνά φθάνει στα όρια να αδυνατεί να δει τη ζωή του (και άρα τους άλλους) αντικειμενικά.
Ενστικτώδης ανάγκη για ασφάλεια είναι η λέξη κλειδί αυτής της θέσης, όπως και αν νοείται αυτή (ανάλογα με το ζώδιο το οποίο καταλαμβάνει). Δίνει συνήθως στρογγυλό πρόσωπο και μια παρουσία μελαγχολική. Οι συνήθειες του ανθρώπου είναι έντονα ριζωμένες, γι΄ αυτό και χρειάζεται μια σωστή και πειθαρχημένη ανατροφή, διαφορετικά τείνει να τις διαιωνίζει, ιδιαίτερα στη διατροφή. Η θέση αυτή ενισχύει την κατακράτηση των υγρών του σώματος, με αποτέλεσμα να ρέπει προς την αύξηση βάρους. Τον τελικό, βεβαίως, λόγο, έχουν οι όψεις της με τους άλλους πλανήτες, διότι η Σελήνη είναι από τους πιο ισχυρούς δέκτες στο γενέθλιο χάρτη.

Ο Ερμής στον 1ο οίκο

«η Οξύνοια και η Ευελιξία διεγείρει την Προσωπικότητα»
Άλλη μια χαρακτηριστική θέση. Τονίζει στον άνθρωπο την διανοητική ευελιξία και την πολυπραγμοσύνη. Δείχνει μια προσωπικότητα με έντονα διανοητικά ενδιαφέροντα, δίψα για μάθηση, περιέργεια και κινητικότητα. Ρέπει ωστόσο προς την ανησυχία και τη νευρικότητα. Αυτή η θέση ευαισθητοποιεί το νευρικό σύστημα, ιδιαίτερα εάν ο Ερμής βάλλεται από τον Ουρανό, Ποσειδώνα, Άρη ή Σελήνη και εάν συμμετέχουν οι Δίδυμοι, δίνει ένα ευπαθές αναπνευστικό σύστημα.
Η φυσική παρουσία του ανθρώπου δείχνει συχνά νεανική, με μακριά άκρα, λεπτό, ευκίνητο και «αέρινο» σώμα, θυμίζοντας τον Ερμή του Πραξιτέλους. Η παραδοσιακή αστρολογία θεωρούσε τον Ερμή στον 1ο οίκο, ως θέση «χαράς» θέλοντας μ΄ αυτό να δείξει ότι τονίζεται ιδιαίτερα η διανοητική πλευρά του πλανήτη. Η επιθυμία για ποικιλία και εναλλαγή παραστάσεων ικανοποιείται πολλές φορές με τις συχνές αλλαγές περιβάλλοντος. Συμπεραίνει λοιπόν κανείς ότι η παρουσία του Ερμή στον οίκο του ωροσκόπου δείχνει ότι ο νους παίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή.

Η Αφροδίτη στον 1ο οίκο

«η Σαγηνευτική Πριγκίπισσα εκλεπτύνει την Προσωπικότητα»
Χωρίς να μπορεί να χαρακτηριστεί προβληματική θέση -πώς θα μπορούσε άλλωστε, εφόσον πρόκειται για έναν καλόβολο πλανήτη- η ειρηνική και κοινωνική ωστόσο φύση της Αφροδίτης δε συμφωνεί πλήρως με την αμεσότητα και πηγαία αυτοέκφραση του 1ου οίκου. Δίνει μια προσωπικότητα φιλική, διαλλακτική, διπλωματική και ευγενική. Ιδίως όταν ανατέλλει, δίνει έναν προσωπικό μαγνητισμό, ο οποίος «έλκει» τους άλλους προς το μέρος του. Πολλές φορές αποτελεί ένδειξη μιας ωραίας φυσικής παρουσίας. Επηρεάζεται όμως πολύ από την εικόνα που σχηματίζουν οι άλλοι γι΄ αυτόν -εδώ βλέπουμε το αδύνατο σημείο της Αφροδίτης στον 1ο Οίκο- με αποτέλεσμα να δίνει μεγάλη σημασία στην εξωτερική του εμφάνιση, την αποδοχή και την επιβεβαίωση. Αν μάλιστα βάλλεται και από άλλους πλανήτες, τότε ο άνθρωπος ρέπει προς τη ματαιοδοξία, τη νωθρότητα και την παθητικότητα. Το μεγάλο μυστικό αυτής της θέσης είναι ο άνθρωπος να αγαπήσει και να αποδεχθεί τον εαυτό του, αν θέλει να αγαπηθεί και να γίνει αποδεκτός από τους άλλους. Διαφορετικά, η Αφροδίτη θα εκδηλώνει τις πιο δυσάρεστες πλευρές της φύσης της: τη μαλαγανιά, τη ψυχολογία της κοκέτας, του ανθρώπου που κολακεύεται πολύ εύκολα, εκμεταλλευόμενος τους άλλους με τα υπαρκτά ή μη προσόντα του (η Αφροδίτη πετυχαίνει με κάθε τρόπο τους σκοπούς της, επικαλούμενη τα όπλα της σαγήνης και μαλαγανιάς).
Σ΄ έναν συγκροτημένο χάρτη, αυτή η θέση ενισχύει τη δημοτικότητα και τη χάρη. Ξέρει να πείθει και να κερδίζει την εμπιστοσύνη των άλλων. Είναι μια καλή θέση για την υγεία, αλλά επειδή η Αφροδίτη είναι απειθάρχητη, ρέπει προς την καλοζωία, με τις όποιες συνέπειες μιας τέτοιας ροπής. Επίσης αποτελεί ένδειξη μιας υγιούς και θετικής σχέσης με τη ζωή, κάτι που αντανακλά μια ενθαρρυντική και ειρηνική ανατροφή από το πρώιμο περιβάλλον (θετικό συναίσθημα απέναντι στον εαυτό, θετικό συναίσθημα απέναντι στη ζωή).

Ο Άρης στον 1ο οίκο

«ο Ήρωας και Αγωνιστής ακονίζει και πυροδοτεί την Προσωπικότητα»
Αρκετά κραυγαλέα είναι η παρουσία του Άρη στον 1ο οίκο. Δείχνει μια έντονα εκφραστική προσωπικότητα, η οποία χαρακτηρίζεται από ενεργητικότητα, μαχητικότητα και ζωντάνια. Πρέπει να σημειωθεί, ότι ο Άρης στον οίκο του ωροσκόπου εκδηλώνει τα χαρακτηριστικά του πολύ νωρίς στη ζωή. Δεν είναι τυχαίο, ότι πολλά παιδιά μ΄ αυτήν τη θέση εκδηλώνουν το κουράγιο και σθένος του πλανήτη με ιδιαίτερο ζήλο και ένταση.
Δίνει σαφείς εξωστρεφείς τάσεις (αρκεί τουλάχιστον να συνηγορεί το ζώδιο στο οποίο βρίσκεται), παρόρμηση, μια έντονα ενστικτώδη προσωπικότητα και ορισμένες φορές εκφράζεται με τραχύτητα ή βιαιότητα. Ισχυρή προσωπικότητα μεν, στερείται κατεύθυνσης δε (βοηθάει στην προκειμένη περίπτωση μια αρμονική όψη με τον Κρόνο). Αυτή η θέση δίνει ροπή προς τα ατυχήματα και τραυματισμούς, τα οποία μπορεί να έχουν αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια τους στο σώμα. Σ΄ έναν γυναικείο χάρτη, αυτή η θέση μπορεί να δείχνει έναν δύσκολο τοκετό. Η ανταγωνιστική φύση του πλανήτη, δημιουργεί συχνά ρήξεις στις σχέσεις με τους άλλους και εκδηλώνει απροθυμία συνεργασίας, λόγω της έντονης αυτονομίας που δίνει ο Άρης εδώ.
Στο επόμενο τεύχος θα εξετάσουμε τους υπόλοιπους 5 (εξωτερικούς) πλανήτες στον Οίκο της Προσωπικότητας. 

Σχόλια:    Αξιολόγηση:
παρακαλώ περιμένετε...

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αξιολόγηση: χωρίς αξιολόγηση

έχουν γενέθλια 237 μέλη.

ΦΥΛΕΣ - ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ

  • loading...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

  • loading...
  • loading...