παρακαλώ περιμένετε...
ΦΥΛΕΣ ΤΩΝ ΖΩΔΙΩΝ
σφραγίδες
Στην προ-ιστορική εποχή, δηλαδή στην νεολιθική εποχή ο άνθρωπος δεν διέφερε και πολύ, ως προς το πνεύμα, την νοοτροπία και το αίσθημα της …ιδιοκτησίας.
Οι σφραγίδες της νεολιθικής εποχής επιβεβαιώνουν το ..ιδιοκτησιακό καθεστώς ή την αυθεντία των εγγράφων αλλά και των καλλιτεχνικών δημιουργιών.

Οι πρώτες σφραγίδες ήταν φτιαγμένες από πηλό. Και αυτό είναι ένα αρνητικό στοιχείο για …εμάς, γιατί δεν κατάφεραν να επιβιώσουν πολλές μέχρι την εποχή μας.

Η πρώτη, πάντως που μας είναι γνωστή είναι ηλικίας 8 ή 9 χιλιάδων χρόνων.

Είναι η σφραγίδα που ομοιάζει με σκορπιό, κεραμική, σχήματος ωοειδές και μεγέθους 4,09 χ 4 εκατοστά, με μικρή λαβή σε σχήμα αετώματος.

Τέτοιες σφραγίδες βρέθηκαν στη Βόρειο Συρία και στα Ιρανικά όρη.

Αργότερα άλλαξε η μορφή της σφραγίδας και άρχισε να φτιάχνεται από μαλακό πέτρωμα – στεατίτη- , όπου μπορούσε να χαραχθεί και να διατηρηθεί. Σφραγίδες του είδους αυτού βρέθηκαν  στη Βόρειο Συρία, Βόρειο Ιράκ και Ιράν και ανήκουν στην 5η π.Χ. χιλιετία. Ο εικονιζόμενος είναι διαστάσεων 3,0χ3 εκατοστά και 5χ0,6 εκ.


Αρκετό ενδιαφέρον έχει η σφραγίδα που απεικονίζει δύο κερασφόρα τετράποδα – πλάτη με πλάτη- και στο μέσο ένας άνδρας,  κατασκευασμένη από στεατίτη και βρέθηκε στη Βόρεια Συρία/ Ιράκ και Ιράν και είναι της 5ης ή της 4ης χιλιετίας π.Χ.

Βλέπουμε ότι οι πρώτες σφραγίδες  των Σουμερίων είχαν γεωμετρικά σχήματα και κατόπιν τα σχέδια έγιναν πιο περίτεχνα που αποδείκνυαν αμέσως την ταυτότητα και την ιδιοκτησία του κατέχοντος.
Αυτά τα σχέδια των σφραγίδων, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, θεωρούνται πρόδρομοι της εικονογραφικής γραφής περί την 3η χιλιετία π.Χ.
Σχόλια:    Αξιολόγηση:
παρακαλώ περιμένετε...

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αξιολόγηση: χωρίς αξιολόγηση

έχουν γενέθλια 231 μέλη.

ΦΥΛΕΣ - ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ

  • loading...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

  • loading...
  • loading...