παρακαλώ περιμένετε...
ΦΥΛΕΣ ΤΩΝ ΖΩΔΙΩΝ
και του χρονου φουντουνια!!!
θελω να βαλω δυο εντελως διαφορετικα κομματια σ'αυτο το ποστ.
το πρωτο, ειναι ενα κειμενο της χθεσινης ελευθεροτυπιας.

Προεδρία Ομπάμα: η Ιστορία κάνει κύκλους

 

Του ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ*

 

Με κίνδυνο να χαλάσω τον ενθουσιασμό του κόσμου για το «φαινόμενο Ομπάμα», πρέπει να κάνω ορισμένα σχόλια περί «προσδοκιών» και να θέσω την εκλογή του στο υψηλότερο αξίωμα της χώρας σε κάποιο πλαίσιο. Η εκλογή του, αν και αξιοσημείωτη, επαναλαμβάνει ιστορικούς κύκλους που υπηρετούν συγκεκριμένους σκοπούς. Η εκλογή Ομπάμα έρχεται στο αποκορύφωμα της μεγαλύτερης προμελετημένης κλοπής αμερικανικού πλούτου. Αναμένεται συνεπώς απ' αυτόν να διοχετεύσει τη λαϊκή οργή για την απίστευτης κλίμακας διαφθορά σε ασφαλή κανάλια και να προετοιμάσει τον δρόμο για την εμφάνιση μιας νέας γενιάς απατεώνων.

Ο Αρνολντ Τόινμπι εγκαινίασε την κυκλική ερμηνεία της ιστορίας αλλά είχε υπόψη του «μεγάλους κύκλους», περίπου εκατό χρόνων για παράδειγμα. Στην πρόσφατη ιστορία οι κύκλοι έγιναν μικρότεροι για να είναι συμβατοί με τον ταχέως κινούμενο πολιτισμό μας, αλλά η λειτουργία τους παραμένει η ίδια: διαιωνίζουν μια πολιτική μυθολογία βάσει της οποίας το εκλογικό σώμα σπεύδει πάντα να σώσει τη δημοκρατία του, εκλέγοντας έναν «χαρισματικό άνθρωπο», έναν σωτήρα, που τελικά θα διορθώσει τα πράγματα.

Ωστόσο, αποτελεί επίσης ιστορικό γεγονός ότι των «χαρισματικών ηγετών» προηγούνται και έπονται βαθιές οικονομικές, κοινωνικές ή πολιτικές κρίσεις. Οντως, οποιοσδήποτε εκλεγόταν μετά τη συγκλονιστική καταστροφή του κραχ του 1929 ήταν βέβαιο ότι θα ήταν «χαρισματικός». Χρειάστηκαν μόλις λίγες καλά κατασκευασμένες και κατάλληλα διατυπωμένες κοινοτοπίες για να υποστηριχτεί το «χάρισμα» του Φραγκλίνου Ρούζβελτ. Ωστόσο, μέσα σε ένα κλίμα φόβου, κανένας δεν παρατήρησε ότι η οικονομική ύφεση συνεχίστηκε ώς το 1938 και λίγοι ρώτησαν γιατί εξ αρχής προκλήθηκε. Σ' εκείνους τους χαλεπούς καιρούς ήταν αρκετό το ψυχολογικά αποτελεσματικό καταπραϋντικό που έδωσε ο Ρούζβελτ στην πρώτη του ομιλία μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του: «Το μόνο που έχουμε να φοβόμαστε είναι ο ίδιος ο φόβος». Εκανε τους ανθρώπους να αισθάνονται καλά εν μέσω της δυστυχίας, προστάτευσε τους κλέφτες του πλούτου από οποιεσδήποτε συνέπειες και έθεσε τα θεμέλια για την ανάδυση μιας νέας τάξης απατεώνων.

Ο Φραγκλίνος Ρούζβελτ προήδρευσε της μεγαλύτερης μεταφοράς πλούτου από τους βαρόνους των τραστ σε μία νέα τάξη επενδυτών των οποίων η κυρίαρχη θέση στην παγκόσμια οικονομία εδραιώθηκε από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Στο τέλος αυτού του πολέμου, οι Ηνωμένες Πολιτείες αναδύθηκαν ως η κυρίαρχη βιομηχανική δύναμη και σύντομα θα σφυρηλατούσαν ένα παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα για να προστατέψουν τη δύναμή τους.

Ωστόσο μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1960, υπήρχαν δυσοίωνα σημάδια, ότι η χώρα εκινείτο προς μια κατεύθυνση που απειλούσε τις βασικές δημοκρατικές της αξίες. Ο πρόεδρος Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, που με δυσκολία θα τον λέγαμε περιπαθή φιλελεύθερο, προσδιόρισε αυτή την απειλή ως «στρατιωτικο-βιομηχανικό πλέγμα». Σαράντα χρόνια αργότερα, το «βιομηχανικό» κομμάτι του συμπλέγματος έχει αντικατασταθεί από το πλέγμα «ασφάλειας-χρηματιστών». Και τώρα βιώνουμε την απειλητική ανάπτυξη ενός κατεστημένου «ασφάλειας-βιομηχανίας-χρηματιστών» που έχει θεμελιωδώς αλλάξει τους νόμους της οικονομίας και έχει βάλει εκείνους που παράγουν τον πλούτο, τους εργαζόμενους, σε έναν ανταγωνισμό για το υπόγειο της οικονομικής κλίμακας.

Ο Μπαράκ Ομπάμα επαναλαμβάνει ένα πιο σύντομο οικονομικό πρότυπο, το οποίο εξαντλήθηκε στο τέλος της εποχής Ρίγκαν-Μπους του πρεσβύτερου. Στις αρχές του 1990 σπουδαίοι κεφαλαιούχοι, αφού πέτυχαν μαζικά ένα «χτύπημα» αρπαγής πλούτου, έφθασαν στο σημείο να αποκτήσουν φθηνά την κατεστραμμένη βιομηχανική υποδομή των Βαλκανίων, της Ανατολικής Ευρώπης και της Ρωσίας. Αυτή η σκανδαλώδης εποχή έμεινε γνωστή με τα αρχικά «
S&L». Επιταχύνθηκε από την κατάρρευση του ημι-τραπεζικού συστήματος που είναι γνωστή ως «Savings and Loans» (καταθέσεις και δάνεια). Η λεία ήταν τεράστια και ο όρος «τεράστια» σημαίνει ακριβώς ότι δεν αποδόθηκαν ευθύνες στους κύριους υπαίτιους. Υπήρξε μια αρπαγή περισσότερων από εξακοσίων εκατομμυρίων δολαρίων. Χρήματα των φορολογουμένων χρησιμοποιήθηκαν για να σωθούν από τη χρεοκοπία ιδρύματα ώστε να «αποφευχθεί η κατάρρευση ολόκληρου του τραπεζικού συστήματος», σύμφωνα με την τότε επίσημη δικαιολογία, που αποτελεί κοινότοπη επωδό.

Ο Μπιλ Κλίντον, που είχε και ο ίδιος εμπλακεί στο σκάνδαλο, εξελέγη πρόεδρος την κατάλληλη στιγμή και έφθασε στην Ουάσιγκτον, κηρύσσοντας την «ελπίδα». Βασικό μέλημά του ήταν να πείσει και τους υπόλοιπους από εμάς να «προχωρήσουμε μπροστά» και να σταματήσουμε να είμαστε προσκολλημένοι στο παρελθόν, ούτε ακόμη και στο πρόσφατο παρελθόν, ή να χάνουμε το χρόνο μας θέτοντας ερωτήματα για το σκάνδαλο «
S&L». Ετσι, ο Κλίντον πέτυχε να προστατεύσει με αξιοθαύμαστο τρόπο τους απατεώνες και σήμερα η προεδρία του θεωρείται ο «παλιός καλός καιρός». Υστερα ήλθε στο προσκήνιο ο Μπους Β'. Ενιωθε πάντοτε ανταγωνιστικά έναντι του μπαμπά Μπους και εκ των υστέρων φάνηκε αποφασισμένος να κάνει έναν μεγαλύτερο πόλεμο και ένα μεγαλύτερο σκάνδαλο. Η οικονομική κατάρρευση του 2008 επισκιάζει την απάτη «S&L» του πατέρα του. Αφήνει πίσω του μια παγκόσμια οικονομική ύφεση ενώ ο Αμερικανός φορολογούμενος φορτώθηκε μια συνεισφορά ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων για τη χρηματοδότηση των τραπεζιτών. Οπως και τη δεκαετία του 1990, ο Μπους Β' βάζει πλώρη για το Τέξας. Ενας νέος πρόεδρος θα αναλάβει καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου του 2009, με βασικό του μέλημα να μας κάνει να αισθανθούμε καλύτερα. Αν καταδίωκε τους απατεώνες ή αναζητούσε τη λεία τους θα χάλαγε το πάρτι. Προσδοκία του κατεστημένου είναι ο νέος πρόεδρος να χρησιμοποιήσει τη «χαρισματική του προσωπικότητα» για να πείσει όλους εμάς ότι το να αισθάνεσαι καλά και το να είσαι καλά είναι ένα και το αυτό.

* Επίτιμος καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Πολιτικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιο Χάουαρντ των ΗΠΑ




ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 19/12/2008



αν αλλαξετε λιγο τα ονοματα και το γεωγραφικο μηκος και πλατος, ισως δειτε κι εμας λεει μεσα..

................

το δευτερο, για να μην κλεισει παραπονιαρικοπικροχολα ο χρονος, ειναι ενα τραγουδακι!!

Καπετάν Αντρέα Ζέππο

 

Μια ψαροπούλα είναι αραγμένη   

μπρος στʼ ακρογιάλι τον Ζέππο περιμένει   

 

Καπετάν Αντρέα Ζέππο, χαίρομαι όταν σε βλέπω

Χαίρομαι όταν σε βλέπω, καπετάν Αντρέα Ζέππο

 

Όλοι καλάρουνε μα δεν βγάνουν ψάρια   

καλάρει ο Ζέππος και βγάζει καλαμάρια   

 

 Έγια μόλα, έγια λέσα, έχει ο σάκος ψάρια μέσα

 έχει ο σάκος ψάρια μέσα εγια μόλα, έγια λέσα

 

Μέσα απʼ το τσούρμο του είναι όλοι ιππότες   

έξι απʼ την Κούλουρη και έξι αϊβαλιώτες   

 

 Καπετάν Αντρέα Ζέππο, χαίρομαι όταν σε βλέπω

Χαίρομαι όταν σε βλέπω, καπετάν Αντρέα Ζέππο

 

Έγια μόλα, έγια λέσα, έχει ο σάκος ψάρια μέσα

 έχει ο σάκος ψάρια μέσα εγια μόλα, έγια λέσα


και που'στε!!!!
 
τα χριστουγεννα εμεις στολιζουμε καραβακι!
απο ψαροβαρκα μεχρι τανκερ!
ΟΧΙ ΔΕΝΤΡΟ!



Σχόλια:    Αξιολόγηση:
παρακαλώ περιμένετε...

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αξιολόγηση: χωρίς αξιολόγηση

έχουν γενέθλια 237 μέλη.

ΦΥΛΕΣ - ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ

  • loading...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

  • loading...
  • loading...