παρακαλώ περιμένετε...
ΦΥΛΕΣ ΤΩΝ ΖΩΔΙΩΝ
Aπρίλιος
   Το όνομα του Απριλίου είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη φύση και από το γεγονός ότι το μήνα αυτό ανοίγουν,ανθίζουν τα λουλούδια.Έλαβε το όνομά του από το λατινικό Aprilis που προέρχεται από το ρήμα aperire,που σημαίνει ανοίγω,διότι κατά το μήνα αυτό ξεκινά-<<ανοίγει>> η άνοιξη.Οι Ρωμαίοι είχαν αφιερώσει το μήνα στη θεά Αφροδίτη.Ο Απρίλιος στην αρχαία Ρώμη ήταν αφιερωμένος και στον θεό Απόλλωνα του οποίου η λαϊκή ονομασία ήταν Αperta.Εικάζεται λοιπόν ότι η βάση του ονόματός του ίσως να προέρχεται και από την ονομασία του Απόλλωνα.Η 21η Απριλίου γιορταζόταν από τους Ρωμαίους ως ημέρα κτίσης της πόλης τους.Η γιορτή αυτή καταργήθηκε ως ειδωλολατρική από την Ζ' Οικουμενική Σύνοδο το 787 μ.Χ.
   Ο μήνας αυτός ήταν ο δεύτερος του ρωμαϊκού ημερολογίου,ο όγδοος του βυζαντινού και εκκλησιαστικού ημερολογίου και είναι ο τέταρτος του ισχύοντος ημερολογίου. Αντιστοιχεί κατά το ήμισυ στον Ελαφηβολιώνα και στον Μουνιχιώνα των Αθηναίων.
   Ο αγροτικός κόσμος ονόμαζε τον Απρίλη και Λαμπριάτη ή Αγιοργίτη,επειδη το μήνα αυτό,συνήθως γιορτάζουμε το Πάσχα και τη γιορτή του Αγίου Γεωργίου.
   Ο λαός θεωρούσε ευεργετική την απριλιάτικη βροχή,εξ ου και η παροιμία<<αν κάνει ο Μάρτης δυο νερά κι ο Απρίλης άλλο ένα,χαρά σε εκείνον τον ζευγά που έχει πολλά σπαρμένα>>.
   Στη Θράκη τη βροχή της πρωταπριλιάς τη θεωρούσαν θεραπευτική για τις <<θέρμες>>.Τα <<πρωταπριλιάτικα ψέματα>> είναι διαδεδομένα σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.Πιστεύεται ότι το έθιμο αυτό ήρθε στην Ελλάδα κατά την εποχή των Σταυροφόρων.Και κατά μία εκδοχή προέρχεται από την αλλαγή της Πρωτοχρονιάς,που είχε καθιερωθεί στη Γαλλία,για ένα μεγάλο διάστημα,να γιορτάζεται την 1η Απριλίου.Που άλλαξε όμως πάλι για να συμβαδίζει η Πρωτοχρονιά με τις υπόλοιπες χώρες.Έτσι αυτή η αλλαγή προκάλεσε διάφορα πειράγματα και ψέματα.
   Μια άλλη εκδοχή,ακόμη παλαιότερη,λέει ότι το<<poisson d'Avril>>(ψάρι του Απριλίου) των Γάλλων έχει τις ρίζες του στους αρχαίους Κέλτες που πήγαιναν για ψάρεμα την Πρωταπριλιά και γυρνώντας με άδεια χέρια έλεγαν διάφορες ψεύτικες ιστορίες για ψαριές με πολλά και μεγάλα ψάρια.

(απ'ο το βιβλίο ''Ελλήνων Χρόνος'',Εκδόσεις Παπαδημητρίου)

Σχόλια:    Αξιολόγηση:
παρακαλώ περιμένετε...

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αξιολόγηση: χωρίς αξιολόγηση

έχουν γενέθλια 207 μέλη.

ΦΥΛΕΣ - ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ

  • loading...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

  • loading...
  • loading...