παρακαλώ περιμένετε...

Primary Directions

  • Stardome* @ 09.02.2014 14:55
    Gemini86, μάλλον η πιο σωστή ονομασία είναι "πρωτεύουσες κατευθύνσεις". Η τεχνική αυτή πρόβλεψης που έχει τις ρίζες της στο Μεσσαίωνα απαιτεί να ένα καλό μαθηματικό/αστρονομικό υπόβαθρο. Σου προτείνω να διαβάσεις για αρχή το πολύ καλό άρθρο του α****υθου link και για οποιαδήποτε απορία μετά, εδώ είμαι. Το συζητάμε.
     
    Introduction to Primary Directions
  • Gemini86 @ 09.02.2014 15:52
    1000 mercis,stardome, αλλα δεν τελειωσα,εχω και αλλες αποριες:
     
    α)Αν καταλαβα καλα, στις πρωτευουσες κατευθυνσεις,προβαλουμε τις θεσεις πλανητων και σημειων επι του ισημερινου της γης(ενω κανονικα ειναι επι της εκλειπτικης).Παιρνουμε την κατευθυνση τους επι του ισημερινου (θεωρωντας παντα θετικη φορα τη φορα προς τα πανω, απο τον 11ο εως το μεσουρανημα).
    Σωστα καταλαβα;
     
    β)Ερωτησεις επι του tutorial:
    Ι)Το oblique of the ecliptic(oe) πως το βρισκουμε; Και βασικα τι ειναι;
    Εξαρταται απο τη θεση του εκαστοτε πλανητη/σημειου;
    ΙΙ)Το RA ειναι παντα σταθερο, ετσι; Ειναι η ανορθωση επι του ισημερινου του γενεθλιου σημειου/πλανητη;
     
    γ)Τοσο ο συνδεσμος που παραθετεις οσο και ο Dr Gansten ( http://skyscript.co.uk/pdf/PD_Skyscript_extract_ch1.pdf ) εφαρμοζουν την τεχνικη ακομα ΚΑΙ για πλανητες.
    Ωστοσο ο Οριονας ( http://www.articlerich.com/Article/Primary-Directions/2675584 ) τονιζει ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ πως δεν παιρνουμε πλανητες ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ οικους,σημεια (Λιλιθ,Κληρος Τυχης κοκ).
    Και μαλιστα λεει πως βλεπουμε που πανε τα σημεια ως προς τους πλανητες.
     
    Τι απο τα δυο ισχυει ή τι απο τα δυο συνηθως ακολουθειται ; Μπορουμε να μαθουμε;
     
    δ)Οσο για την ερμηνεια, εικαζω πως ειναι τοσο ξεκαθαρη οσο φαινεται:
    Πχ αν ο 2ος σου οικος κατευθυνεται προς τον Αρη, θα εχεις φασαριες/εντασεις στα θεματα οικονομικων ή οικειας. Αν πχ η Σεληνη (παιρνω και τις δυο περιπτωσεις) κινειται εντος του 9ου, η φιλοσοφια σου επι της ζωης αλλαζει και προσπαθεις να υιοθετησεις μια φιλοσοφια που θα σε γεμιζει συναισθηματικα,προστατευοντας οσους ξερεις κοκ.
     
    Ξερω πως δεν ρωταω ευκολα πραγματα αλλα απο την αλλη αν δεν βρω απαντηση στο stardome.gr δεν νομιζω να βρω απαντηση σε ελληνικο φορουμ αστρολογιας.
  • Stardome* @ 10.02.2014 11:24
    Gemini86, θα προσπαθήσω να είμαι όσο το δυνατό πιο ακριβής στις απαντήσεις μου.
    (α)
    Οι πρωτεύουσες κατευθύνσεις ή διευθύνσεις (των αστρολογικών σημείων και πλανητών) αναφέρονται στην πρωτεύουσα κίνηση της Γης, που δεν είναι άλλη από την ημερήσια περιστροφή της γύρω από τον άξονα της σε 24 ώρες. Η τεχνική λοιπόν υπαγορεύει ότι μας ενδιαφέρουν οι σχετικές κινήσεις των πλανητών και άλλων σημείων με βάση τη κίνηση τους σε μια ημέρα. Υπενθυμίζω (κυρίως για όποιον τύχει να διαβάσει τη συζήτηση μας) ότι όλοι οι πλανήτες θα ανατείλουν και θα δύσουν από ανατολή προς δύση μέσα σε 24 ώρες, δηλαδή μέσα σε 24x60=1440 λεπτά και από τη στιγμή που μια πλήρης περιστροφή αντιστοιχεί σε 360 μοίρες, κάθε σημείο θα κινηθεί περίπου μία μοίρα ανά 4 λεπτά.Όπως στις περισσότερες τεχνικές πρόβλεψης, έτσι και σε αυτή, μια μοίρα στο χάρτη αντιστοιχεί σε 1 χρόνο ζωής. Συνεπώς κάθε μια ώρα προόδου στο χάρτη με βάση τις πρωτεύουσες διευθύνσεις αντιστοιχεί περίπου σε 15 χρόνια ζωής του ατόμου.
     
    Εδώ έχουμε να κάνουμε μια τεχνική πρόβλεψης που θέλει να στηριχτεί στην απόλυτη ακρίβεια. Και για να έχουμε σωστή προβολή των πρωτευουσών διευθύνσεων και να είμαστε ορθοί στην χρονική πρόβλεψη των γεγονότων, καλούμαστε να υπολογίσουμε με απόλυτη ακρίβεια τη στιγμή που ένας πλανήτης ή σημείο θα περάσει από ένα συγκεκριμένο σημείο του γενέθλιου χάρτη. Εδώ είναι που αρχίζει και το δύσκολο (ενδιαφέρον) μαθηματικά κομμάτι.
     
    Η ημερήσια περιστροφή της Γης γύρω από τον άξονα της αποτυπώνεται στο γενέθλιο χάρτη με μια δεξιόστροφη κίνηση όλων των σημείων και των πλανητών (όπως είπες και εσύ από τον 11ο στο Μεσουράνημα ή για να πάρουμε ως σύμβαση τον ωροσκόπο, ο ζωδιακός κύκλος διέρχεται δεξιόστροφα από το σημείο του ωροσκόπου που είναι το σημείο της ανατολής για το συγκεκριμένο γεωγραφικό μήκος και πλάτος). Έτσι ότι βρίσκεται πάνω από τη γραμμή του ορίζοντα (Ωροσκόπος - Δύση ή Asc - Dsc) είναι ορατό από το συγκεκριμένο γεωγραφικό πλάτος. Και το ερώτημα που έχουμε να απαντήσουμε για να λειτουργήσει η τεχνική είναι: με ποιο τρόπο θα υπολογίσουμε με ακρίβεια τη χρονική στιγμή που ένας πλανήτης θα προοδεύσει πάνω από ένα συγκεκριμένο οίκο ή πλανήτη με αυτό το σύστημα;
     
    Χωρίς να επεκταθώ στα μαθηματικά των Ουράνιων Συντεταγμένων και των Γεωγραφικών Συντεταγμένων, αναφέρω ότι για τον ορθό υπολογισμό της κίνησης του πλανήτη πρέπει να υπολογίσουμε την "ορθή αναφορά" κάθε αστέρα/πλανήτη (right ascension, στα Λατινικά ascensio recta), δηλαδή το σημείο στον Ουράνιο Ισημερινό (είναι η νοητή προβολή του Ισημερινού της Γης επί της Ουράνιας Σφαίρας) που ανατέλλει με το κάθε ουράνιο σώμα που θέλουμε να υπολογίσουμε (το γράφω έτσι γιατί σε ότι αφορά μια ημερήσια περιστροφή οι θέσεις όλων των Ουράνιων σωμάτων πλην της Σελήνης είναι σταθερές και λογίζονται ως μαθηματικά σημεία). Ας πούμε ότι η ορθή αναφορά είναι το ανάλογο του γεωγραφικού μήκους στην Ουράνια Σφαίρα. Όμως, έχουμε ακόμη ένα παράγοντα να υπολογίσουμε καθώς η ορθή αναφορά λόγω της λόξωσης της εκλειπτικής (obliquity of the ecliptic) πρέπει να διορθωθεί για γεωγραφικά πλάτη Βόρεια και Νότια του Ισημερινού.
     
    Όταν λοιπόν ένας πλανήτης ανατέλλει σε γεωγραφικά πλάτη βόρεια ή νότια του ισημερινού, σχηματίζει μια γωνία με το τμήμα εκείνο του ισημερινού που ανατέλλει την ίδια στιγμή. Αυτή η γωνία αντιπροσωπεύει τη διαφορά γωνίας μεταξύ του χρόνου που ο πλανήτης ανατέλλει σε αυτό το γεωγραφικό πλάτος, σε σύγκριση με το πότε θα είχε ανατείλει στον ισημερινό. Μετά και από αυτό τον υπολογισμό, έχουμε πλέον την ορθή τιμή γωνίας ορθής αναφοράς που απαιτείται για τους υπολογισμούς μας.
     
    Συνεπώς, και για να απαντήσω (ελπίζω) στο ερώτημα σου, δεν είναι ότι προβάλλουμε τους πλανήτες πάνω στον ισημερινό αλλά υπολογίζουμε την ακριβή χρονική στιγμή που ένας πλανήτης θα περάσει από τις συντεταγμένες της Ουρανίας σφαίρας που έχουμε αποτυπώσει πάνω στο γενέθλιο χάρτη και για τον ορθό υπολογισμό χρειαζόμαστε να συμπεριλάβουμε (έμμεσα έστω) στους υπολογισμούς μας τη σχετική θέση του παρατηρητή (ή του ατόμου που αντιπροσωπεύεται από το χάρτη) ως προς τον Ουράνιο Ισημερινό.
     
    (β)
     
    (I) Γενικά λόξωση στην Αστρονομία ονομάζεται η γωνία μεταξύ του άξονα περιστροφής και του άξονα περιφοράς ενός αντικειμένου. Μπορείς να το αναζητήσεις και ως axial tilt και αν ξέρεις μαθηματικά είναι πολύ εύκολη έννοια. Λόξωση της εκλειπτικής είναι η γωνία που σχηματίζει ο εκλειπτική (φαινόμενη τροχιά του Ήλιου) σε σχέση με τον Ισημερινό (που είναι κάθετος στον άξονα περιστροφής της Γης γύρω από τον άξονα της).
     
    (II) Νομίζω απάντησα στην ερώτηση σου με την απάντηση στο (α)
     
    (γ) Κάποιοι αποδίδουν σημασία στα σημεία (Ωροσκόπος, Οίκοι, Κλήρος Τύχης κτλ). Άλλοι δίνουν και στους πλανήτες. Μόνο μια αίσθηση μπορώ να σου δώσω καθώς δεν έχω εφαρμόσει εκτεταμένα τη τεχνική. Η αίσθηση μου λοιπόν είναι, κοίτα προόδους από τις Γωνίες πρωτίστως.
     
    (δ) Ως προς τους οίκους, νομίζω ότι ένα ξεσκόνισμα του Christian Astrology του William Lilly μπορεί να είναι πιο ενδεικτικό για τις ερμηνείες που χρησιμοποιούνταν στους οίκους με αυτή τη τεχνική. Από εκεί και πέρα, όλα δοκιμάζονται Gemini86. Όρεξη να έχεις!
     
    Ελπίζω να κάλυψα τις περισσότερες από τις απορίες σου...
     
    Για ότι άλλο, επανέρχεσαι με απορίες.
     
    Καλημέρες!

έχουν γενέθλια 237 μέλη.

ΦΥΛΕΣ - ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ

  • loading...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

  • loading...
  • loading...