παρακαλώ περιμένετε...
ΦΥΛΕΣ ΤΩΝ ΖΩΔΙΩΝ
12ος, Batman και Superman, η Σκιά

η αλλιώς ότι θέλησε να μάθει ο Κόκο)

 

3.46 τα μεσάνυχτα. Ξυπνάω από ένα περίεργο όνειρο που η λογική μου επεξεργσία αδυνατεί να αναλύσει. Έτσι είναι τα όνειρα, μιλούν  τη δική τους γλώσσα, σε κάποιο διαφορετικό κομμάτι του νού. Ή μήπως τα όνειρα είναι προηγμένα μαθηματικά;

 Αφηρημένες αλγεβρικές υπερβατικές φαινομενικά εξισώσεις;Πολύ πιθανό.

 

Ι had a dream..

 

Στο όνειρο μου είμαι ένας υπερήρωας.Φοράω μια στολή υπερήρωα ,μάσκα κτλ φοκλορικά και σουρεαλιστικά στοιχεία μια τέτοιας ενδυμασίας. Εχω, λέει , ακινητοποιήσει έναν "bad guy"  με το weapon μου, ενα πραγματικό υπερόπλο σαν κι αυτλό που οι περισσότεροι υπερήρωαες συνήθως έχουν όταν εκείνος κάποια στιγμή μου λέει: "Oh!Cut!Tέλος..".Συνειδητοποιώ πως όλη η σκηνή είναι μια σκηνή ενός movie εντός του ονειρικού κόσμου.Απο υπερήρωας μέσα σε λίγα λεπτά καταντάω ηθοποιός, έπειτα απο αυτό ξυπνάω, είθναι μεσάνυχτα ,πίνω λίγο νερό κι έχω μια ξεκάθαραη άποψη για κάποια πράγματα. Πράγματα που αφορούν το "μυστικό" μας κομμάτι, η Σκιά μας, αυτό που δεν φανερώνουμε ελυκολα στους άλλους, αυτό που βάζει στον καθένας μας μια μάσκα ως άλλο Μπάτμαν ή άλλο Υπερήρωα στα κρυφά του όνειρα η στην καθημερινότητα του. Θα μπορούσε να πεί κάποιος πως όλα αυτά είναι 12th house stuff things.

 

Κάθε υπερήρωας είναι μια τροπία και εντροπία στη ζωή.Θέλω να πω , πως για να υπάρχει ο Μπάτμαν θα πρέπειθ να υπάρχει κάπου ο Τζόκερ.Για να έχει ύπαρξη o Xavier (x-men leader)πρέπει να υπάρχει ο Magneto και το αντίθετο.

Η φύση επιλέγει να προικίσει με μία ικανότητα ώστε να εξισορροπήσει την ανικανότητα κάπου αλλού, να καταλαγιάσει την φωτιά με το νερό, να νικήσει τη γη με τον αέρα και το αντίστροφο. Σε όλους τους υπερήρωες ανακαλύπτεις μια "Σκιά" εντονότατη, όως την ονόμασε ο Γιούνγκ.

Ποιός υπερήρωας άλλωστε είναι κατα βάθος "φυσιολογικός" πολίτης;Κανένας!

Ακόμα και οι good guys δεν έχουν το πιο ισορροπημένο υποσυνείδητο,βλέπε Batman.Aκόμα και ο Σούπερμαν κάπου καταλαβαίνεις ότι κάτι παίζει μαζί του, όσο εκτυφλωτικός κι αστραποβόλος κι αν είναι.Λίγο το background  του, λίγο ο πλανήτης των προγόνων του Κρύπτωνας(Κρυπτόν, κρύβω,κρύπτη).Οσο για τους evil guys ούτε λόγος.Όλοι πως ειναι τρελές ανωμαλάρες ο Enigma, o Joker,o Penguin, η Poison Ivy κι άλλοι τόσοι. Η Σκιά κάνει πάρτι στο μυαλό τους αλλά και το αντίπαλον δέος που τόσο αγαπάμε δεν πάει πίσω. Η Σκιά είναι πολύ έντονη στον Βatman.Το επισοδειο με την νυχτεριδα στα παιδικά του χρόνια και ο θάνατος των γονέων του  έμειναν ανεξίτηλα στη μνήμη του και επηρέασα τη μετέπειατ πορεία της ζωής του. Ποιός είνα ο αληθινός εαυτός του;Ο Μπρούς Γουέιν η ο Μπάτμαν; Καμιά φορά όταν παρατηρείς τους υπερήρωες έχεις την εντύπωση πως το κοστούμι είναι η αληθινή προσωπικότητα που είναι αναγκασμένοι να παρουσιάζουν στο φως, στους άλλους ανθρώπους, στην καθημερινότητα τους. Έτσι λοιπόν, το κοστούμι δεν είναι η στολή (bat) του Βatman, ούτε η μπλέ κόκκινη ενδυμασία με το τεράστιο "S" που είναι και η παιδική του ενδυμασία του Σούπερμαν, αλλά αντίθετα ο Μπρούς Γουέιν και ο Κλάρκ Κέντ αντίστοιχα.Ανεπιφύλακτα η Σκιά έχει κατασκηνώσει στην συνειδητή προσωπικότητα ή τουλάχιστον την απαρτίζει σημαντικά.

 

Ένας υπερ'ηρωας γίνεται αυτό που φοβάται. Αυτό που ξεπήδησε μια μέρα μέσα στο μυαλό του.Ηταν το πεπρωμένο του, μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία; Ενα τρομακτικό γεγονός ενσωματώνεται στην υποσυνείδητη μνήμη του batman , η νυχτερίδα  τον φοβίζει όσο και ο θάνατος των γονιών του.Απωθεί τον φόβο του για εκείνη  καθώς μεταμορφώνεται σε έναν υπερήρωα που δρα στο σκοτάδι, έναν ανθρωπο νυχτερίδα. Νυχτερίδα τον τρομάζει όταν είναι παιδί γιατι μένει μόνος του, εγκαταλελειμένος ενώ οι γονείς του έχουν πέσει θύματα ενός αποτρόπαιου εγκλήματος.Είναι μόνος ,και πλάσματα όπως μια νυχτερίδα του προκαλούν τρόμο.Θα πρέπει να μεταμορφωθεί ο ίδιος σε νυχτερίδα ώστε να ξεπεράσει την απώλεια να κατα πολεμήσει το έγκλημα στην πόλη και να βρεί επιτέλους τους φονιάδες των γονέων του.

Αντιμετώπιζοντας βέβαια την ίδια του τη Σκιά θα έρθει αντιμέτωπος  με  περιπτώσεις ανάλογες της δική τους.Ανθρώπους που κατακτληθηκαν απο τη Σκιά. Στην ουσία ο Μπατμαν πολέμα του κακούς εαυτούς του, και η μόνη τους διαφορά σε σχέση με αυτούς είναι η εναπομέινουσα συνείδηση του που τον έστρεψε προς την υπηρεσία  και την κοινωνία κι όχι προς την καταστροφή.

 

Ο δε Κλαρκ Κεντ η αλλιώς Σούπερμαν, η μήπως Σούπερμαν η αλλιώς Κλαρκ Κέντ(;), έχει μια ιστορία αρχέγονη, με το γνωστό ταξίδι του στη Γή. Η Σκιά του τόσο αληθινή όσο και οι δυνάμεις του.

 

The evil superheroes, η Σκιά του καλού υπερήρωα.

Οι καλοί υπερήρωες αντικειμενικά και λογικά τα βάζουν με ψυχοσυνθέσεις περίεργες, με ψυχωτικούς-νευρωτικούς κακούς υπερήρωες σχεδόν χαμένους μέσα στο μυαλό τους. Ομως δεν είναι κάτι έξω απο τους εαυτούς τους αλλά μέρος τους. Είναι ένας απο αυτούς.Κάποιος με μια έντονη Σκιά , κάποιος με ένα έντονο κοστούμι.

 

"Δυστυχώς είναι αμφίβολο ότι ο άνθρωπος , στο σύνολο του έιναι λιγότερο καλός από ό,τι φαντάζεται ή από ό,τι θα ήθελε να είναι.Ο καθένας μας παρακολουθείται απο μια σκιά και όσο λιγότερο αυτή είναι ενσωματωμένη με την ενσυνείδητη ζωή του ατόμου, τόσο φαντάζει πιο μαύρη και πιο πυκνή.Αν μια κατωτερότητα είναι ενσυνείδητη, πάντοτε έχουμε την ενδεχόμενη πιθανότητα να τη διορθώσουμε.Επιπλέον , έτσι βρίσκεται σε σταθερή επαφή με άλλα κέντρα ενδιαφερόντων, ώστε να υπόκεινται πάντα σε τροποποιήσεις.Αλλά αν έχει απωθηθεί και απομονωθεί από τη συνείδηση, δε θα διορθωθεί ποτέ και είναι ικανή να αναδυθεί αφνίδια σε μιαστιγμή απροσεξίας.Οταν καταλήγει το άτομο στη νεύρωση, έχουμε να αντιμετωπίσουμε μιασημαντικά πυκνωμένη σκιά.Αν θέλουμε να οδηγηθούμε στην ίαση μια παρόμοιας κατάστασης, είναι απαραίτητο να το βοηθήσουμε να βρεί ένα δρόμο στον οποίο  η ενσυνείδητη προσωπικότητα του και η σκιά του να μπορούν να συμβιώσουν."

Καρλ Γιουνγκ-Ιστορία και ψυχολογία ενός φυσικού συμβόλου

 

12ος, Σκιά και λιγουλάκι..6ος

 

Αυτό όμως που διαφοροποιεί ένα καλό υπερήρωα απο έναν evil superhero είναι η υπηρεσία.Η Σκιά..σκιά, αλλά πως τη μεταχειρίζεσαι;

Βρλισκεται κάπου η συνείδηση, το όριο για να βάλει φασίνα και να μην επικρατλησει η απόλυτη τρέλα;

Ναι, θα πει η αστρολογία.Ενας καλός  υπερήρωας χρησιμοποιεί το σκοτεινό κομμάτι του μυακού του για την υπηρεσία της κοινωνίας και των άλλων. Είναι αυτό που τον διαφοροποιεί από αυτό που πολεμά. έτσι λοιπόν οι γνωστοί μας υπερήρωες πολεμούν συνήθως το έγκλημα και το άδικο, μένοντας στις καρδιές μας όχι ως ψυχωτικοί και περίεργοι με ένα κάρι κόμπλεξ , αλλά ως ιδιαίτεροι, ισχυροί και δίκαιοι, άξιοι του θαυμασμού μας. Μέσα απο το όριο , η Σκιά  πέρνει άλλη τροπή, όχι εκείνη της μανίας και της παράνοιας αλλα της εξιδανίκευσης.

 

"Απο την άλλη άποψη η καθαρή απώθηση της Σκιάς δεν αποτελεί πλέον φάρμακο, όπως ο αποκεφαλισμός δε θεραπεύει την ημικρανία.Απο την άλλη, η καταστροφή της ηθικής ενός ατόμου δε θα προσέφερε καμιά βοήθεια.Θα σκότωνε το καλύτερο τμήμα του εγώ του και χωρίς αυτό δε θα είχε λόγο ύπαρξης και η σκιά του.Αν οι απωθημένες τάσεις της Σκιάς ήσαν μόνο κακές δεν θα υπήρχε καθόλου πρόβλημα. Η Σκιά είναι κατα γενικό κανόνα μόνο κάτι το κατώτερο,το πρωτόγονο, το απροσάρμοστο και κακότυχο, αλλά όχι απολύτως κακό. Περιέχει μάλιστα και ορισμένες παιδικές η πρωτόγονες ιδιότητες που θα μπορούσαν σε ορισμένη αναλογία να εξωραίσουν και να εμψυχωσουν την ανθρώπινη ύπαρξη. Μόνο που συνήθως εμποδιζόμαστε απο καθιερωμένους κανόνες.Ο καλλιεργημένος άνθρωπος προσπαθεί να απωθήσει μέσα του τον κατώτερο άνθρωπο, δίχως να καταλαβαίνει πως κάνοντας κάτι τέτοιο τον καταναγκάζει να γίνει επαναστάτης.Οχι μόνο όλες οι προγενέστερες , αλλά ακόμα και η ακριβής σημερινή παρατήρηση των ασυνειδήτων διεργασιών , επιβεβαιώνουν ότι το ασυνείδητο διαθέτει μια ορισμένη δημιουργική αυτονομία, που δε θα μπορούσε να του αποδοθεί , εαν είχε μονάχα τη φύση της σκιάς.

Φανταστείτε κάποιον που είναι αρκετά θαρραλέος για να αποσύρει όλες τις προβολές και θα έχετε ένα άτομο που απέκτησε  τη συνείδηση μιας εξαιρετικά πυκνής σκιάς. "

 Καρλ Γιουνγκ

Πυκνή η όχι η σκιά των υπερηρώων εκείνοι θα μας συνεπαίρνουν πάντα, διεγείρουν την φαντασίας μας, κερδίζουν την εκτίμηση μας και το σεβασμό και τρέφουν την δική μας σκιά, ακόμα και οι "κακοί" πολλές φορές(χεχε).

 

 

http://www.youtube.com/watch?v=eILWtra6AcU

 

 

Σχόλια:    Αξιολόγηση:
παρακαλώ περιμένετε...

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αξιολόγηση: χωρίς αξιολόγηση

έχουν γενέθλια 219 μέλη.

ΦΥΛΕΣ - ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ

  • loading...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

  • loading...
  • loading...